0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPo 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

MORDA VAS ZANIMA

Pri določenih spremembah vsakodnevnih navad moramo biti precej potrpežljivi – traja lahko kar nekaj časa, preden začnemo opažati prve pozitivne rezultate. Vendar to, da sami ne opazite rezultatov, še ne pomeni, da ni prišlo v vašem telesu do pomembnih sprememb. O tem zgovorno priča študija, ki je bila nedolgo tega objavljena v reviji Annals of Internal Medicine. Raziskovalci so namreč ugotovili, da lahko povečan vnos zelenjave in sadja hitro obrodi prve sadove. Pri ljudeh, ki so  8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo namreč mogoče opaziti bistveno manjše tveganje za poškodbe srca kot pri kontrolni skupini …

- Oglas -

Za pozitivne spremembe pogosto ni potreben povsem nov prehranjevalni režim

Šlo je za t. i. observacijsko oziroma opazovalno raziskavo. Sodelujoči so bili razdeljeni v tri skupine. Prva skupina je naslednja dva meseca uživala nadpovprečno veliko sadja in zelenjave, za drugo skupino je bila predvidena dieta DASH (gre za dieto, namenjeno ljudem s povišanim krvnim tlakom), tretja skupina pa je uživala tipično ameriško prehrano, ki običajno vključuje precej malo sadja in zelenjave, po drugi strani pa veliko enostavnih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob.

Po dveh mesecih se je tveganje za poškodbe srca zmanjšalo tako pri tistih, ki so sledili načelom diete DASH, kot pri sodelujočih, ki so povečali vnos zelenjave in sadja. Za pozitivne spremembe torej pogosto ni nujna posebna dieta oziroma povsem spremenjen prehranjevalni režim. Že z navidezno drobnimi spremembami navad – v tem primeru s pogostejšim poseganjem po sadju in zelenjavi – je mogoče doseči vse prej kot zanemarljive izboljšave.

Hrana za dobro delovanje srca

Katera hranila so še posebej pomembna za zaščito srca?

Več sadja in zelenjave lahko prispeva k zmanjševanju tveganja za številne zdravstvene težave. Vendar pa so za posamezne organe oziroma organske sisteme še posebej pomembna določena hranila. Eden izmed ciljev študije je bil tako tudi ugotavljanje, katere snovi v sadju in zelenjavi igrajo ključno vlogo pri zaščiti srca. Raziskovalci so se osredotočili predvsem na tiste snovi, ki so skupne tako dieti DASH kot povečanemu vnosu sadja in zelenjave. Ugotovili so, da v obeh primerih zaužijemo nadpovprečne količine kalija, magnezija in vlaknin – in prav to naj bi bile tiste ključne snovi, zaradi katerih je mogoče v zelo kratkem času po spremembi prehranjevalnih navad zaznati zmanjšano tveganje za bolezni srca in ožilja.

- Oglas -

Lahko prehranska dopolnila nadomestijo sadje in zelenjavo?

Ob tem se pojavlja vprašanje, ali ne bi bilo preprosteje, da bi na primer kalij in magnezij vnašali s pomočjo prehranskega dopolnila. Vendar pa pogosto ne gre zgolj za posamezno snov – čeprav je lahko ta najpomembnejša za doseganje določenega učinka, v tem primeru za zaščito srca – ampak je pomembno tudi to, v kakšni kombinaciji se pojavlja ta snov in v kakšni obliki vstopi v naše telo. Učinek je tako praviloma boljši, če vitamine, minerale in druga pomembna hranila uživamo v obliki sadja in zelenjavi, kot pa če bi jih v telo vnašali v izolirani obliki.

Če pridejo ta hranila v telo v znani, naravni »embalaži«, je telesu precej hitro jasno, za kaj gre in kaj je treba narediti s temi snovi. Ne zanemarjajte torej pomena svežega sadja in zelenjave v svoji prehrani. Čeprav se na prvi pogled zdi, da zgolj s povečanjem vnosa živil, ki sodijo v to skupino, ne morete doseči veliko, pa se pozitivne spremembe pogosto pokažejo precej hitreje, kot ste si morda predstavljali doslej.

.

NAJNOVEJŠE