0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 nasvetov za več REM-spanja

5 nasvetov za več REM-spanja

MORDA VAS ZANIMA

Naše spanje je sestavljeno iz različnih faz. Čeprav je vsaka izmed njih pomembna in ima določeno funkcijo, je zagotovo najpomembnejša t. i. REM-faza, med katero tudi najpogosteje sanjamo. Kratica izvira iz angleškega izraza »rapid eye movement«, kar pomeni »hitro premikanje oči«, saj je to ena izmed najbolj tipičnih značilnosti te faze spanja, in sicer gre za hitro premikanje oči za zaprtimi vekami. Prvi REM-cikel se začne približno 90 minut po tem, ko smo zaspali, traja pa približno 10 minut. Postopoma se dolžina cikla podaljšuje.

- Oglas -

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje. Hkrati naj bi bili REM-cikli pomembni za stimulacijo centralnega živčnega sistema nasploh. Praviloma naj bi potrebovali vsaj 90 minut REM-spanja na noč, kar pomeni približno 4 cikle. Manj ko spimo, večja je torej možnost, da REM-spanja ne bo dovolj, kar lahko vodi do migren ter težav z zbranostjo in s spominom. Kako torej poskrbeti, da bo REM-spanje trajalo dovolj dolgo?

1. Oblikujte sproščujočo večerno rutino

Je zadnja stvar, ki jo običajno počnete pred odhodom v posteljo ali celo v postelji, brskanje po telefonu? Tudi ko telefon končno odložite, vaš um ni zares pripravljen na spanje, saj je preveč vznemirjen. Če želite svojemu telesu zagotoviti več REM-spanja, je torej nujno, da oblikujete bolj zdravo, sproščujočo večerno rutino, ki ne bo vključevala elektronskih naprav. Tako se boste lahko počasi odklopili od vsakodnevnega stresa ter zares pripravili svoj um in telo na spanje. Ko boste zaspali, bo prehajanje med različnimi fazami spanja povsem tekoče oziroma brez ovir, kar bo zmanjšalo nevarnost za nezadostno število REM-ciklov.

2. Pomagajte si z magnezijem

Določena prehranska dopolnila lahko pripomorejo k daljšim, globljim ciklom REM-spanja. Eno takšnih je dopolnilo na osnovi magnezija oziroma magnezijevega glicinata. Gre namreč za dodatek, ki nam pomaga pri tem, da hitreje zaspimo in da se nato ponoči ne zbujamo. To je deloma povezano s tem, da lahko magnezij pomaga pri blaženju negativnih vplivov stresa na telo. Če opažate tipične simptome, značilne za pomanjkanje REM-spanja, vam je torej lahko magnezij v precejšnjo pomoč.

Dober spanec

3. Držite se stalnega urnika spanja in zbujanja

Odhajanje v posteljo ob najrazličnejših urah, kar nato vpliva tudi na to, kdaj se zbudite, ima zelo negativen vpliv na REM-spanje. Porušen urnik spanja in zbujanja je namreč eden najpogostejših razlogov za nezadostno število REM-ciklov oziroma za to, da REM-spanje ni tako globoko, kot bi moralo biti. Tako je pomembno, da se tudi ob koncih tedna držite čim bolj stalnega urnika, sicer lahko povsem zmedete svoj cirkadiani ritem.

- Oglas -

4. Pred spanjem se izogibajte alkoholu

Na prvi pogled se zdi, da lahko alkohol pripomore k boljšemu spanju. Na večino ljudi namreč vpliva pomirjevalno in povzroči večjo zaspanost. A čeprav boste morda po alkoholu zaspali hitreje, bo REM-spanje močno oteženo, zato ne boste deležni pozitivnih učinkov, značilnih za to fazo spanja. Uživanje alkohola pred spanjem tako zagotovo ni najbolj priporočljivo.

5. Telesna aktivnost naj bo del vašega vsakdana

En sam dan povečane telesne aktivnosti najverjetneje nima posebnega vpliva na REM-spanje. Vendar pa lahko po drugi strani redno gibanje pripomore k temu, da so REM-cikli globlji in daljši. Pomembno je torej, da v svoj dan vključite vsaj nekaj telesne aktivnosti. Pri tem pa je priporočljivo, da se (intenzivnejša) vadba zaključi vsaj približno 3 ure pred načrtovanim odhodom v posteljo. Tako bo imelo telo dovolj časa, da se umiri in pripravi na spanje, s tem pa tudi na REM-cikle.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×