Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
RubrikeZanimivostiReprogramirani geni zaradi kemičnih sredstev

Reprogramirani geni zaradi kemičnih sredstev

MORDA VAS ZANIMA

Raziskave opozarjajo, da lahko izpostavljenost škodljivim kemičnim snovem in zdravilom v kritičnih razvojnih obdobjih v zgodnjem življenju ‘reprogramira’ odziv nekaterih genov na ženski hormon estrogen.

- Oglas -

DNK

Ta sprememba določa, ali osebe z genetsko predispozicijo za določeno bolezen pozneje v življenju tudi zares zbolijo. Raziskave so opravili na mladih podganah z genetsko predispozicijo za tumor na maternici, ki so prejemale dietilstilbestrol (DES), sintetično obliko estrogena. Obolevnost za tumorjem se je povečala za skoraj sto odstotkov. Med podganami, ki so imele zgolj okvarjen gen in niso prejemale hormona, je zbolela le polovica živali. DES je zdravilo, ki so ga do osemdesetih let predpisovali ženskam za preprečevanje splava in prezgodnjega poroda. Hčerke zdravljenih žensk imajo povečano tveganje za bolezni rodil in zaplete v nosečnosti, na primer ektopično nosečnost, neplodnost, zgodnji porod in redko obliko raka na materničnem vratu in v nožnici.

Odkritje je nadvse pomembno, saj je ovrglo konvencionalno prepričanje, da izpostavljenost okoljskim dejavnikom okvari gen, kar povzroči bolezen. Izsledki nove raziskave kažejo, da bolezen povzroča reprogramiranje normalnega delovanja gena v kombinaciji s podedovano gensko okvaro. Če to spoznanje drži, bodo zdravniki v prihodnosti laže ugotovili, kateri posamezniki imajo več verjetnosti, da bodo zboleli za rakom na maternici, dojkah ali prostati.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×