0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiReprogramirani geni zaradi kemičnih sredstev

Reprogramirani geni zaradi kemičnih sredstev

MORDA VAS ZANIMA

Raziskave opozarjajo, da lahko izpostavljenost škodljivim kemičnim snovem in zdravilom v kritičnih razvojnih obdobjih v zgodnjem življenju ‘reprogramira’ odziv nekaterih genov na ženski hormon estrogen.

- Oglas -

DNK

Ta sprememba določa, ali osebe z genetsko predispozicijo za določeno bolezen pozneje v življenju tudi zares zbolijo. Raziskave so opravili na mladih podganah z genetsko predispozicijo za tumor na maternici, ki so prejemale dietilstilbestrol (DES), sintetično obliko estrogena. Obolevnost za tumorjem se je povečala za skoraj sto odstotkov. Med podganami, ki so imele zgolj okvarjen gen in niso prejemale hormona, je zbolela le polovica živali. DES je zdravilo, ki so ga do osemdesetih let predpisovali ženskam za preprečevanje splava in prezgodnjega poroda. Hčerke zdravljenih žensk imajo povečano tveganje za bolezni rodil in zaplete v nosečnosti, na primer ektopično nosečnost, neplodnost, zgodnji porod in redko obliko raka na materničnem vratu in v nožnici.

Odkritje je nadvse pomembno, saj je ovrglo konvencionalno prepričanje, da izpostavljenost okoljskim dejavnikom okvari gen, kar povzroči bolezen. Izsledki nove raziskave kažejo, da bolezen povzroča reprogramiranje normalnega delovanja gena v kombinaciji s podedovano gensko okvaro. Če to spoznanje drži, bodo zdravniki v prihodnosti laže ugotovili, kateri posamezniki imajo več verjetnosti, da bodo zboleli za rakom na maternici, dojkah ali prostati.

.

NAJNOVEJŠE