0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Regratovo olje iz cvetov za ublažitev bolečin v sklepih

Regratovo olje iz cvetov za ublažitev bolečin v sklepih

MORDA VAS ZANIMA

Regratovo olje deluje protivnetno, lahko ga uporabite za masažo razbolelih sklepov in mišic, lahko pa je tudi odlična osnova za izdelavo kompleksnejših protivnetnih oziroma protibolečinskih mazil.

- Oglas -

Regratova solata je zagotovo ena od najbolj priljubljenih spomladanskih jedi. Za solato se seveda uporabljajo predvsem regratovi listi, vendar lahko izkoristite tudi druge dele rastline. Iz regratovih korenin je denimo mogoče pripraviti čaj ali tinkturo. Cvetove, ki jih lahko praviloma nabiramo od marca do maja, pa je mogoče uporabiti za izdelavo blagodejnega regratovega olja.

Regratovo olje: naravno zdravilo z bogato zgodovino

Regratovo olje je naravni izdelek, ki je lahko pridobljen iz korenin, stebel in cvetov regrata (Taraxacum officinale). Regrat je rastlina, ki raste v mnogih delih sveta, vključno s Slovenijo, in je že stoletja cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Regratovo olje je bogato z vitamini, minerali, antioksidanti in esencialnimi maščobnimi kislinami, zaradi česar je odlično naravno zdravilo za številne težave s kožo, lasmi in sklepi. Poleg tega se lahko regratovo olje uporablja tudi v kulinariki, kjer dodaja edinstven okus solatam, marinadam in omakam.

Nabiranje cvetov in izdelava regratovega olja

Za najboljše rezultate priporočamo uporabo regratovih cvetov, ki so se povsem odprli. Pri nabiranju regratovih cvetov upoštevajte, da gre za cvetove, ki so zelo pomembni za čebele, zato morate paziti, da posameznih območij ne boste povsem izropali. Obenem priporočamo, da za nabiranje cvetov izberete območja, ki pred nedavnim niso bila izpostavljena pesticidom in drugim škodljivim snovem. Nabiranja regratovih cvetov se lahko lotite v družbi otrok, ki običajno zelo uživajo v tej aktivnosti.

- Oglas -

Praviloma je najbolje uporabiti posušene regratove cvetove, saj s tem zmanjšate tveganje za razmnoževanje bakterij in plesni v olju. Če nimate veliko časa, pa vam svetujemo, da pred izdelavo olja cvetove za 12–24 ur zavijete v čisto papirnato brisačo, da odstranite čim več vlage. Pred začetkom izdelave olja odstranite tudi morebitne ostanke stebel in listov.

Z regratovimi cvetovi nato napolnite steriliziran kozarec za vlaganje (priporočamo uporabo večjega kozarca, ki ga napolnite do približno ¾). Cvetove nežno potlačite, da med njimi ne bo preveč zraka, nato jih prelijte z oljem po izbiri. Uporabite lahko na primer kakovostno sončnično, olivno, jojobino ali mandljevo olje.

Kozarec nato prekrijte s kavnim filtrom ali s čisto bombažno tkanino. Tako preprečite vdor umazanije, ne pa tudi izhlapevanje morebitnih ostankov vlage. Filter/bombažno tkanino fiksirajte s pomočjo gumice.

Kozarec nato postavite v kozico z vodo. Če je mogoče, pod kozarec postavite manjše kovinsko stojalo, tako da med kozico in kozarcem ne bo neposrednega stika. Vklopite štedilnik in nastavite najnižjo temperaturo oziroma moč. Idealna temperatura vode za pripravo regratovega olja je približno 38 stopinj Celzija. Počasi segrevajte vsaj nekaj ur na dan (ko ste doma), več dni zapored. Ko je olje dovolj močno, ga precedite in prelijte v čist kozarec za vlaganje, ki ste ga pred tem prav tako sterilizirali.

- Oglas -
Regratovo olje - Izdelava olja iz regratovih cvetov

Regratovo olje je zelo uporabno

Regratovo olje se uporablja za nego kože in las, saj ima vlažilne, pomirjevalne in regenerativne lastnosti. Olje lahko nanesemo neposredno na kožo ali lasišče, da zmanjšamo suhost, srbenje, rdečico in draženje, prav tako pa spodbuja celjenje ran, ekcemov in aken. Regratovo olje je tudi odlično naravno zdravilo za artritis, saj njegove protivnetne lastnosti pomagajo lajšati bolečine in otekline v sklepih. Poleg tega se regratovo olje pogosto uporablja v aromaterapiji za izboljšanje razpoloženja, zmanjšanje stresa in spodbujanje sprostitve.

Regratovo olje je primerno samo za zunanjo uporabo. Kot omenjeno, gre za odlično naravno rešitev za ublažitev bolečin v sklepih in mišicah, za kar so zaslužne protivnetne snovi v regratovem olju. Regratovo olje je lahko tako zelo dragoceno za osebe z artritisom in sorodnimi težavami, seveda pa lahko pomaga tudi vsem, ki se z bolečinami v sklepih in mišicah spopadate samo občasno, na primer po intenzivnejši športni aktivnosti.

Regratovo olje je obenem zelo koristno za kožo. Vsebuje namreč ogromno antioksidantov, torej snovi, ki zavirajo delovanje škodljivih prostih radikalov. Z regratovim oljem si lahko tako uspešno pomagate pri upočasnjevanju procesa staranja. Ena od negativnih posledic oksidativnega stresa (čezmerno nakopičenje prostih radikalov v telesu) je namreč tudi pospešeno staranje kože. Če nameravate regratovo olje uporabljati za nego kože na obrazu, priporočamo, da za izdelavo izberete nekoliko manj mastno oziroma t. i. nekomedogeno olje, ki ne maši por (dobra izbira ja denimo šipkovo oje).

Z regratovim oljem si lahko pomagate tudi pri krepitvi las. Pred umivanjem las lasišče preprosto zmasirajte z regratovim oljem, ki ga razporedite tudi po laseh (priporočamo, da olje pred uporabo rahlo segrejete). Počakajte približno 15 minut, nato pa si lase umijte kot običajno. Postopek ponavljajte enkrat tedensko. To bo spodbudilo rast las in poskrbelo za močnejše lase.

NAJNOVEJŠE