0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni. Tovrstne bolečine lahko namreč pričajo o obrabljanju oziroma propadanju sklepov in okoliških tkiv.

- Oglas -

Med najpogostejše bolezni, ki povzročajo razbolele, otečene, pordele in težko upogljive sklepe, sodijo revmatoidni artritis, osteoartritis, burzitis ter putika. Bolečine se lahko seveda pojavijo v praktično kateremkoli sklepu, vendar so še posebej pogoste bolečine v kolenu, kolku in komolcu ter v prstih.

V primeru resnejših težav bo seveda nujna zdravniška pomoč. Vendar pa pri blaženju bolečin praviloma pomagajo tudi nekateri ukrepi, za katere lahko poskrbite kar sami. Za vas smo zbrali kar 13 takšnih ukrepov oziroma nasvetov, ki jih je smiselno upoštevati, če vas mučijo bolečine v sklepih.

1. Pijte dovolj vode – vendar večkrat dnevno v manjših količinah

Naši sklepi so obdani s hrustancem, ki je nujen za nemoteno premikanje sklepov. Hrustanec, ki spominja na gel, deluje kot nekakšen lubrikant, kar pomeni, da pomaga pri zmanjševanju trenja in pri ublažitvi tresljajev. Kar približno 70 odstotkov našega hrustanca predstavlja voda, zato je eden izmed najpomembnejših ukrepov za ohranjanje zdravih sklepov pitje zadostnih količin vode. Eden izmed simptomov dehidracije so lahko namreč tudi bolečine v sklepih. Ker pa lahko naše ledvice v eni uri učinkovito predelajo le približno 2–3 decilitre tekočine, je pomembno, da vnos vode enakomerno razporedite.

- Oglas -

2. Izogibajte se kavi, kokakoli in podobnim napitkom

Tekočina je torej zelo pomembna za zdrave sklepe, vendar nikakor ni nepomembno, za kakšno vrsto tekočine gre. Napitki, kot sta na primer kava in kokakola, lahko dodatno dehidrirajo telo. Kokakola in podobne pijače pa so še posebej problematične zaradi dejstva, da lahko telesa oropajo kalcija – minerala, ki je nujen za zdrave kosti in s tem tudi sklepe.

3. Omejite dejavnosti oziroma gibe, ki preobremenjujejo sklepe

V primeru bolečin morate biti še posebej pozorni na to, da se izogibate gibom, ki bi lahko dodatno obremenili sklepe. Tako so seveda odsvetovani poskoki, tek in podobne aktivnosti. Prav tako ni dobro, da predolgo stojite.

4. Skrbite za redno telesno aktivnost 

To, da za ljudi, ki se spopadajo z bolečinami v sklepih, določene dejavnosti niso najbolj priporočljive, pa še ne pomeni, da je smiselno popolnoma omejiti telesno aktivnost. Povsem nasprotno: redno gibanje bo pomagalo pri okrepitvi mišic, zato bodo sklepi nekoliko manj obremenjeni kot sicer, posledično pa bo popustila tudi bolečina. Svetujemo, da se osredotočite predvsem na dejavnosti, kot je na primer plavanje, saj voda pomaga pri razbremenitvi sklepov.

5. Priskrbite si zares kakovostno obutev

Obutev, ki jo uporabljate pri hoji, ima izjemno velik vpliv na zdravje vaših sklepov. Za ublažitev bolečin je najboljša obutev z mehkim, nekoliko debelejšim podplatom, ki poskrbi za ustrezno vzmetenje.

- Oglas -

6. Poskrbite za zadostne količine vitamina D

Bolečine v sklepih so včasih povezane tudi s pomanjkanjem vitamina D. To ni presenetljivo, če upoštevamo, da gre za vitamin, ki je nujen za absorpcijo kalcija – minerala, ki je zelo pomemben za zdrave kosti. Tako je pametno, da poskrbite, da ne bo prišlo do pomanjkanja vitamina D v vašem telesu. To pomeni, da je dobro, da redno ujamete nekaj sončnih žarkov. V primeru resnejšega pomanjkanja pa so lahko koristna tudi prehranska dopolnila.

7. Izkoristite moč hladnih in toplih obkladkov ter zeliščnih oblog

Eden najboljših naravnih ukrepov za hitro ublažitev bolečin v sklepih so obkladki. Nekaterim bolj prijajo topli obkladki, spet drugi pa dosežejo boljše rezultate s hladnimi, zato boste morali malce eksperimentirati. Obenem pa so lahko koristne zeliščne obloge.

8. Redno uživajte lanena semena

Lanena semena veljajo za enega najboljših virov α-linolenske kisline, podvrste maščobnih kislin omega-3. Gre za maščobno kislino, ki je zelo koristna pomoč pri naravni blažitvi vnetij. Posledično vam lahko redno uživanje mletih lanenih semen (približno 30 gramov na dan) pomaga pri zmanjšanju bolečin in pri povečanju gibljivosti sklepov. Namesto lanenih semen lahko uživate tudi laneno olje.

9. Pomagajte si z glukozamin sulfatom

Med prehranskimi dopolnili, ki se omenjajo v povezavi z blaženjem bolečin v sklepih, je mogoče pogosto zaslediti glukozamin sulfat. Gre za snov, ki je naravno prisotna v tekočini, ki obdaja naše sklepe, in ki sodeluje pri tvorbi hrustanca. Zaradi pomanjkanja glukozamin sulfata se lahko torej nastajanje hrustanca upočasni, kar med drugim privede do bolečin. Izsledki nekaterih raziskav tako nakazujejo, da je lahko dodajanje glukozamin sulfata, ki je na voljo tudi v rastlinski oziroma veganski različici, koristno za ublažitev bolečin in za lažje premikanje sklepov – še posebej za ljudi z osteoartritisom kolena.

10. Vzdržujte zdravo telesno težo

Povišana telesna teža seveda predstavlja povečano obremenitev za sklepe. Tako se bolečine in poškodbe sklepov nadpovprečno pogosto pojavljajo pri ljudeh, ki so pretežki. Izguba morebitnih odvečnih kilogramov je zato vsekakor eden izmed osnovnih ukrepov za obvladovanje bolečin v sklepih.

11. Uporabljajte kurkumo in druge protivnetne začimbe

Še posebej pri bolečinah v sklepih, ki so povezane z artritisom, je lahko zelo učinkovit dopolnilni ukrep pogostejša uporaba kurkume. Gre namreč za začimbo, ki je znana po svojih protivnetnih učinkih, kar je povezano predvsem s kurkuminom – glavno snovjo, ki jo vsebuje. Da bo učinek kurkume čim bolj izrazit, priporočamo, da jo kombinirate s črnim poprom. Še ena možnost pa so prehranska dopolnila, ki vsebujejo višje koncentracije kurkumina. Podoben vpliv kot kurkuma ima tudi uporaba nekaterih drugih začimb, kot je na primer kajenski poper, ki vsebuje protivnetno snov, imenovano kapsaicin. Kajenski poper je sicer zelo uporaben tudi za izdelavo naravnih, doma izdelanih protibolečinskih mazil.

12. Poskusite s prehranskimi dopolnili s hondroitinom

Hondroitin v obliki prehranskega dopolnila je še eden izmed dodatkov, ki se pogosto priporočajo ljudem z bolečinami v sklepih. Podobno kot glukozamin sulfat je tudi hondroitin, ki je prav tako dobavljiv v rastlinski različici, pomemben gradnik hrustanca. Obenem pa lahko pomaga pri upočasnjevanju propadanja hrustanca, ki je povezano z osteoartritisom.

13. Pomagajte si z izvlečkom bosvelije

Za vse, ki vas mučijo bolečine v sklepih, so lahko zanimivi tudi izvlečki določenih rastlin. Ena izmed takšnih je na primer bosvelija (Boswellia serrata). Izvlečki te rastline se pogosto uporabljajo za blaženje bolečin, ki so posledica artritisa, saj je mogoče v njih najti posebne snovi oziroma kisline s protivnetnimi učinki. Tudi klinične študije potrjujejo, da pri tem ne gre zgolj za t. i. placebo. Med rastline, katerih izvlečki se večkrat navajajo na seznamu naravnih pripravkov za lajšanje bolečin v sklepih, pa denimo sodita še vražji krempelj (Harpagophytum procumbens) in kopriva.

.

NAJNOVEJŠE