Rdeče meso – da ali ne?

Večina ljudi ima o rdečem mesu precej napačnih predstav, je nekaj let nazaj zapisal dietolog Kris Gunnars. Vsem tistim, ki ne jedo rdečega mesa, je posvetil članek, v katerem je razbil nekaj mitov.

Zakaj nekateri ne jedo rdečega mesa? Ker mislijo, da je polno holesterola. Rdeče meso samo po sebi v resnici ni zelo mastno. Holesterol sicer najdemo v vsaki celici in je pomemben gradnik v telesu, zato ga moramo uživati. Poudaril je, da so za naše telo veliko bolj škodljivi enostavni sladkorji.

Rdeče meso

Zanimivo je, da ga nekateri obtožujejo za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in srčnih obolenj. Gunnars opredeli te dve bolezni kot novodobno in pravi, da je nelogično kriviti starodavno hrano kot je meso za bolezni, ki so nastale v 20. stoletju. Ob tem dodaja, da je predelano meso nekaj povsem drugega. V isti koš je vrgel tudi obtožbo, da rdeče meso povzroča raka. Pravi, da je odvisno tudi od priprave mesa, saj je preveč pečeno ali preveč kuhano meso lahko škodljivo. Seveda pa naši predniki niso imeli mesa na jedilniku vsak dan, saj še ne tako dolgo nazaj ni bilo na voljo tako velike količine mesnih izdelkov, prav tako ne toliko možnost za shranjevanje.

Beljakovine in osteoporoza

Veliko ljudi pravi, da so beljakovine slabe za kosti in da uživanje mesa lahko pripelje do osteoporoze. Povečan vnos beljakovin poveča tudi izločanje kalcija iz telesa. Gunnars opredeli to dejanje kot kratkoročno, kot nek odziv telesa, ki pa naj ne bi vplival na zdravje kosti. Zagovorniki ketonske diete pa imajo o tem popolnoma obratno mišljenje, saj pravijo, da meso dela kosti močnejše.

Vegani menijo, da nimamo potrebe po uživanju mesa, saj ga lahko nadomestimo z drugimi elementi. Gunnars se s tem popolnoma strinja, pravi le, da se je potrebno dobro informirati, kaj točno bomo postavili na krožnik, da bomo telo zadovoljili v isti meri, kot bi meso uživali. Ljudje smo namreč dobro opremljeni za prebavljanje mesa in hranljivih snovi, ki jih najdemo v mesu. Naš prebavni trakt je prilagojen živalski in rastlinski prehrani, zato zavrača govorice, da smo ljudje izključno rastlinojedi.

Kot zadnji mit o mesu, ki vlada današnjemu času, je teza, da meso redi. V resnici pa bomo lažje zgubili telesno težo, če bomo pojedli več rdečega mesa. S tako prehrano bomo ostali dlje časa siti in zaradi tega v telo vnesli manj kalorij.

Ne pozabite, da je kakovost mesa, ki ga jemo, zelo pomembna, zato posegajte po kosih, za katere veste izvor in poreklo in pa seveda, če je možnost, iz ekološke pridelave in ne iz masovne proizvodnje. Vprašanj glede mesa je še vedno veliko, odgovorov pa malo manj. Kaj nam škodi in kaj nam dene dobro, pa presodite sami, saj vas občutek in počutje po zaužitem obroku ne bosta prevarala.

Proizvodnja mesa jetrenutno daleč največji onesnaževalec okolja zaradi izpustov toplogrednih plinov, zato imejte v mislih, da telo povprečnega človeka ne potrebuje velikih količn mesa in vsekakor ne vsak dan v tednu.

DELI
Kaja Kovič
Nepoboljšljiva optimistka, ki ve, da se za boljši jutri začne delati že danes.