0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAfte in kako se jih znebiti v čim krajšem času

Afte in kako se jih znebiti v čim krajšem času

MORDA VAS ZANIMA

Afte so razjede, ki nastanejo na ustni sluznici, spremlja pa jih močna bolečina. Pojavljajo se pri približno 20 odstotkih prebivalstva. Že veste, kako si pomagati?

- Oglas -

Afte se pojavljajo pri različnih starostih, večinoma jih dobijo ženske. Prepoznamo jih, ko opazimo na jeziku, dlesni ali notranji stran ust vidimo oteklino. Pojavijo se le v ustni votlini. Ta oteklina je rdeče, bele ali rumene barve; odvisno od zagnojenosti. So zelo moteče in nas ovirajo celo pri govorjenju.

Pojavijo se, ko smo bolj izčrpani, med menstruacijo, pod stresom ali prehlajeni. Poudariti je treba, da je afto moč dobiti tudi zaradi poškodbe ustne sluznice ali slabokrvnosti. Ker so večinoma genskega oziroma dednega izvora, se jih težko odkrižati za vedno, vseeno pa se simptomi lahko ublažijo.

Afte in bolečine

Ko afta enkrat izbruhne, se izogibajte slani in pikantni hrani, ki okrepi bolečino in razdraži vneto sluznico, ter pretrdi hrani, ki lahko mehansko poškoduje razjedo, in nepazljivem ščetkanju zob.

- Oglas -

Da vas ne bo tako bolelo, si nanjo namažite malo medu, kateremu lahko dodate kurkumo. Obložite jo lahko tudi s hladno čajno vrečko (žajbelj, kamilica, meta in druga zelišča) ali pa z ledenim obkladkom. Prej omenjeni žajbelj uporabite tudi za tekočino za izpiranje ust, ki bo pomiril vaša usta. Na tak način lahko zmešate tudi vodo in sol. Brusnični sok vpliva na celjenje afte, zato si ga izdatno privoščite, pri tem pa pazite, da bo čim bolj naraven.

Soda bikarbona kot univerzalno zdravilo pomaga tudi pri tej neprijetnosti, omeniti pa je potrebno tudi čebulo, ki izvleče ven bakterije. Nekateri pravijo, da imajo pozitiven učinek tudi slive, zato poskusite tudi s to opcijo. Pri vseh teh aktivnosti bodite pozorni, da imate čiste roke, saj nočete še bolj razdražiti afte z dodatnimi virusi in bakterijami.

Afta je znak utrujenosti telesa, zato kurativi pomislite tudi na preventivo. Umirite se, spočijte se, privoščite si kaj zase in odpravite stres, ki vam ne prinaša nič dobrega.

Preberite tudi: Afte – kako premagati to ustno nadlogo?

NAJNOVEJŠE