0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRdeče alge kot pomoč pri preprečevanju raka debelega črevesa in danke

Rdeče alge kot pomoč pri preprečevanju raka debelega črevesa in danke

MORDA VAS ZANIMA

Rdeče alge veljajo za odličen vir številnih pomembnih vitaminov in mineralov, raziskava, ki je bila poleti objavljena v reviji Marine Drugs, pa prinaša pomembne informacije o dodatnih koristih uživanja rdečih alg. Ta navada je lahko med drugim zelo koristna za zmanjševanje tveganja za raka debelega črevesa in danke. Rdeče alge so namreč odličen vir prehranskih vlaknin. Ker so prav vlaknine osnovna skupina t. i. prebiotikov, torej snovi, ki so vir hrane za koristne bakterije (tj. probiotike), ki poseljujejo naše črevesje, pa je lahko popestritev jedilnika z rdečimi algami zelo dragocena tudi za vaš črevesni mikrobiom.

- Oglas -

Poleg vlaknin pomembni tudi antioksidanti in protivnetne sestavine v rdečih algah

Študija je delo mednarodne ekipe raziskovalcev, zaposlenih na južnokorejski univerzi v Seulu in na ameriški univerzi v Illinoisu. Pomemben del raziskovalnega dela je bila izolacija posameznih snovi, iz katerih so zgrajene rdeče alge. Raziskovalce je namreč zanimalo, katere od teh snovi bodo še posebej zanimive za bakterije. Eksperiment je seveda potekal v laboratoriju. Zakaj so se raziskovalci odločili prav za rdeče alge? Ta odločitev je bila povezana z dejstvom, da lahko v rdečih algah najdemo nadpovprečno količino topnih vlaknin, ki so, kot omenjeno, najbolj priljubljena hrana za črevesne bakterije. Seveda pa vlaknine niso pomembne samo za naš črevesni mikrobiom, ampak za zdravje nasploh

Povečan vnos vlaknin je med drugim povezan z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in ožilja, bolezen, v povezavi s katero se vlaknine omenjajo še posebej pogosto, pa je zagotovo rak debelega črevesa in danke, ki je najbolj razširjen med (starejšimi) moškimi. Prehrana, ki vsebuje zelo malo vlaknin, namreč pomeni povečano verjetnost za to, da zbolite za omenjeno vrsto raka. Za zaščito pred rakom pa niso pomembne samo vlaknine v rdečih algah. Rdeče alge namreč vsebujejo tudi ogromno antioksidantov in protivnetnih snovi, zato lahko pomagajo pri zmanjševanju tveganja za vse vrste raka, ne le za raka debelega črevesa in danke.

Odkrita snov, nad katero so koristne bakterije še posebej navdušene

Raziskovalci so za izolacijo posameznih sestavin uporabili več različic rdečih alg. Opazovanje odziva bakterij je privedlo do ugotovitve, da je bila bakterijam najbolj všeč snov, imenovana agarobioza. Raziskovalci so obenem opazili tudi, da je snov, imenovana 3,6-anhidro-L galaktopiranoze (AHG), ki je osnovni gradnik celičnih sten rdečih alg, zelo uspešna pri uničevanju rakavih celic oziroma pri preprečevanju nadaljnje delitve teh celic. Tudi to naj bi bil tako eden od razlogov, zaradi katerih je na Japonskem izredno malo primerov raka debelega črevesa in danke. Rdeče alge so namreč ena od nepogrešljivih sestavin v večini japonskih kuhinj. Znanstveniki, ki so pripravili študijo, upajo, da bo identifikacija najpomembnejših oziroma najkoristnejših sestavin v rdečih algah pripomogla k nadaljnjim raziskavam, predvsem pa k pogostejši uporabi rdečih alg v živilskih izdelkih in v prehranskih dopolnilih.

- Oglas -

Gojenje rdečih alg je lahko koristno za okolje, predvsem za vodovje

Dodatna prednost rdečih alg je njihov pozitiven vpliv na okolje. Načrtno gojenje rdečih alg velja za okolju prijazno dejavnost, ki lahko pripomore k čistejšim vodam. Rdeče – pa tudi druge alge – namreč pomagajo pri prečiščevanju voda in pri odstranjevanju ogljika, obenem pa so lahko koristne za zaščito obal pred močnimi plimnimi valovi. Ni torej presenetljivo, da se zanimanje za gojenje rdečih in drugih vrst alg povečuje. Obenem se povečuje število prehranskih izdelkov z algami, poleg tega pa so rdeče alge in druge vrste alg pogosto uporabljene v različnih prehranskih dopolnilih.

NAJNOVEJŠE