Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
Ekologija & okoljeZaradi podnebnih sprememb Zemlja manj sijoča

Zaradi podnebnih sprememb Zemlja manj sijoča

MORDA VAS ZANIMA

Negativne posledice pospešenih podnebnih sprememb oziroma globalnega segrevanja se zdijo skorajda neskončne. Ko se že skorajda zdi, da ne moremo več izvedeti ničesar novega, je odkrita nova negativna posledica. Eno od najnovejših odkritij je povezano s podobo Zemlje. Ta se je namreč začela »zavijati v meglico«, njen sij pa se počasi, toda vztrajno zmanjšuje.

V zadnjih dveh desetletjih se je albedo zmanjšal za 0,5 odstotka

- Oglas -

Ko govorimo o Zemljinem siju, seveda ne govorimo o neposredni svetlobi, ki bi jo oddajal naš planet; gre za sij, ki je posledica odbijanja sončnih žarkov. Za merjenje odbojnosti s površine teles se uporablja mera, imenovana albedo. Od zemeljskega površja se nazaj v vesolje praviloma odbije približno 30 odstotkov sončne svetlobe, vendar postaja ta odstotek vedno nižji. Zgolj v zadnjih dveh desetletjih se je zemeljski albedo zmanjšal za približno 0,5 odstotka. Gre za podatek iz študije, ki je bila konec avgusta objavljena v reviji Geophysical Research Letters. Kot se zdi, torej pospešeno izpuščanje toplogrednih plinov, katerega začetki segajo v obdobje industrijske revolucije, povzroča skorajda dobesedno ugašanje našega planeta.

Uporabljeni podatki Nase in kalifornijskega observatorija

Za merjenje zemeljskega albeda sta bili uporabljeni dve metodi. Pri prvi je šlo za merjenje osvetlitve »nočnega dela Lune«. Vir oziroma posredni vir te osvetlitve je namreč svetloba, ki se odbija od Zemlje. Meritve, za katere so skrbeli v enem izmed kalifornijskih observatorijev, so se izvajale med letoma 1998 in 2017. Drugi vir podatkov o zemeljskem albedu, ki so bili uporabljeni v zgoraj navedeni študiji, so predstavljale Nasine meritve s pomočjo satelitov, ki so bolj občutljivi na tope kote. Kombinacija obeh metod oziroma meritev je omogočila precej zanesljiv vpogled v spremembe. Ugotovitev, da se je količina sončne svetlobe, ki se odbija z zemeljskega površja, v relativno kratkem časovnem obdobju precej zmanjšala, je presenetila tudi raziskovalce, ki so pripravili študijo.  

Spremembe najizrazitejše v zadnjih 3 letih preučevanega obdobja

Zemeljski albedo je bil sicer prvih 17 let preučevanega obdobja relativno stabilen, nato pa je prišlo v zadnjih 3 letih do občutnega zmanjšanja količine svetlobe, ki se odbija s površja našega planeta. Čeprav podnebne spremembe seveda niso »od včeraj«, se torej zdi, da se situacija zaostruje oziroma da postaja stanje vedno bolj alarmantno.

Za dogajanje naj bi bilo krivo zmanjševanje števila svetlih, nadpovprečno odbojnih oblakov

Kaj natančno je razlog za tako hitre spremembe, povezane z zemeljskim albedom? Raziskovalci menijo, da so spremembe povezane z dejstvom, da se zaradi pospešenih izpustov toplogrednih plinov v ozračje vedno več svetlobe ujame, posledično pa je količina svetlobe, ki se odbija nazaj v vesolje, vse manjša in manjša. Oziroma natančneje: spremembe zemeljskega albeda so najverjetneje neposredna posledica zmanjševanja števila svetlih, odbojnih, nižje lociranih oblakov nad vzhodnim območjem Pacifiškega oceana, kar je težava, ki je postala še posebej izrazita v zadnjih letih, torej v obdobju, ko je bilo zabeleženo presenetljivo hitro zmanjševanje količine svetlobe, ki se odbija z zemeljskega površja.

Več ujete svetlobe = več ujete toplote

- Oglas -

Obstajala je sicer hipoteza, da bodo podnebne spremembe prispevale k večjemu številu oblakov, posledično pa k povečanju albeda,  vendar se očitno dogaja nasprotno, predvsem ko gre za odbojne oblake, ki so pri albedu ključni. Manjši albedo seveda ni samo »estetska težava«. Dejstvo, da se ujame vedno več sončne svetlobe, obenem pomeni tudi, da se ujame več toplote. Tako so lahko  ugotovitve glede sprememb albeda razumljene kot znak, da so ocene glede resnosti globalnega segrevanja pravzaprav preskromne.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×