Lepota & KozmetikaAli je razstrupljanje pazduh zares smiselno?

Ali je razstrupljanje pazduh zares smiselno?

MORDA VAS ZANIMA

Na družbenih omrežjih je mogoče že nekaj časa opazovati zanimiv, hkrati pa nekoliko nenavaden trend: navduševanje nad »razstrupljanjem pazduh«.

- Oglas -

Razstrupljanje pazduh naj bi bilo še posebej priporočljivo za tiste, ki se odločijo za zamenjavo antiperspiranta z naravnim dezodorantom. V tem primeru je namreč pogosto nekakšno prehodno obdobje, za katero je značilno nadpovprečno močno znojenje, ki ga pogosto spremlja tudi nekoliko močnejši vonj. Razstrupljanje pazduh s posebnimi oblogami – pogoste sestavine so na primer glina, oglje in jabolčni kis – naj bi pomagalo pri skrajšanju tega obdobja. Pa je resnično smiselno oziroma učinkovito?

Žleze znojnice in mikrobiom potrebujejo čas za prilagoditev

Medtem ko dezodoranti zgolj prikrijejo neprijeten vonj oziroma pomagajo pri zaviranju razmnoževanja bakterij, ki so krive za to, da naš vonj po tem, ko se močneje preznojimo, ni najprijetnejši, so antiperspiranti seveda precej bolj agresivni. Njihova naloga je namreč zaviranje samega znojenja, kar dosežejo s pomočjo sestavin, kot je aluminij. Pogost razlog, zaradi katerega se vedno več ljudi odloča za zamenjavo antiperspirantov z nežnejšimi dezodoranti, nemalokrat tudi povsem naravnimi brez vonja, so tako skrbi, povezane z zdravjem.

Velikokrat pa je razlog za zamenjavo tudi preobčutljivost kože na agresivne sestavine v antiperspirantih. Ne glede na to, kaj je bil razlog za to odločitev, se, kot omenjeno, ob prehodu mnogi srečujejo z nadpovprečno močnim znojenjem in zelo neprijetnim vonjem. To je povsem običajen pojav – žleze znojnice se morajo namreč prilagoditi na novo situacijo, kar zahteva določen čas, še posebej če ste antiperspirante uporabljali zelo dolgo. Količina znoja se bo prej ali slej uravnala. Tako načeloma ni potrebno posebno »razstrupljanje pazduh«. Deloma naj bi bilo sicer močnejše znojenje, ko nehate uporabljati antiperspirant, povezano tudi s spremembo mikrobioma na predelu pazduh. Tudi mikrobiom, torej združba bakterij in drugih mikroorganizmov, ki živijo na določenem območju našega telesa, se mora namreč navaditi na to, da ste začeli uporabljati precej blažji izdelek.

Razstrupljanje pazduhe

Obloge za »razstrupljanje pazduh« naj bi bile koristne predvsem za pH

Tisti, ki kljub temu, da se telo na spremembo običajno navadi relativno hitro, zagovarjajo razstrupljanje pazduh, so pogosto prepričani, da naj bi obloge pomagale pri odstranjevanju morebitnih ostankov sestavin iz antiperspirantov. Vendar pa za te trditve ni pravih dokazov, saj naj bi se telo tovrstnih ostankov znebilo že v približno 24 urah od prenehanja uporabe določenega izdelka. Kar se tiče odprave neprijetnih vonjav, obloge za »razstrupljanje pazduh« niso bistveno učinkovitejše od mila in vode. Koristne so torej predvsem zato, ker očistijo območje, vendar je njihov učinek zgolj začasen. Še najbolj prepričljiv razlog za uporabo oblog, namenjenih razstrupljanju pazduh, se zdi tako pomoč pri vzpostavljanju zdravega mikrobioma.

- Oglas -

Tovrstne maske namreč pogosto vsebujejo kis, ki pomaga pri uravnavanju pH-vrednosti kože. Po opustitvi antiperspirantov naj bi bila namreč pogosta čezmerna namnožitev bakterij, ki so še posebej problematične, ko gre za neprijeten vonj. Uravnavanje pH-ja – naša koža mora biti rahlo kisla – naj bi poskrbelo za okolje, ki je neugodno za nadaljnje razmnoževanje teh vrst bakterij.

Obloga za pazduho

Navodila za pripravo obloge iz gline, kisa in vode

V primeru, da bi želeli oblogo za razstrupljanje pazduh preizkusiti na lastni koži – in to povsem dobesedno – vam ponujamo še navodila za pripravo in uporabo ene izmed najpogostejših različic. Potrebovali boste 1 žlico gline, 1 žličko kisa in približno 1 žlico vode. Sestavine preprosto zmešajte, da dobite gosto oblogo (količino vode prilagodite, da dosežete ustrezno gostoto). Oblogo nato nanesite na območje pazduh in počakajte približno 10 minut. Nato se preprosto oprhajte, da odstranite oblogo s pomočjo vode.

NAJNOVEJŠE