0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPsihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno...

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

MORDA VAS ZANIMA

So lahko psihobiotiki rešitev, s katero bi poskrbeli za čim boljše zdravje možganov? Večini pridejo najprej na misel omega-3-maščobne kisline, ki so znane po tem, da imajo izjemno pozitiven vpliv na možgane. Morda ste pomislili tudi na različne miselne naloge, ki razmigajo naše možgane in tako poskrbijo, da ostanejo v čim boljši formi. Optimalno delovanje možganov nekateri povezujejo tudi z uporabo dodatkov, ki vsebujejo sestavine, kot je ginko, torej dodatkov, ki lahko spodbudijo prekrvavitev ter pripomorejo k izboljšanemu spominu in koncentraciji. Če ste pomislili na vse našteto, ste najverjetneje precej dobro seznanjeni z osnovnimi ukrepi za zaščito možganov. Toda najverjetneje ste kljub temu pozabili na zelo pomemben ukrep – ali pa morda zanj niti še niste slišali. V mislih imamo na skrb za zdravo črevesje. Da, prav ste prebrali. Naše kognitivne sposobnosti so močno odvisne od dogajanja v črevesju, ki vpliva tudi na duševno zdravje …

- Oglas -

Kaj natančno so psihobiotiki?

Znano je, da je eden od najboljših ukrepov za ohranjanje črevesnega ravnovesja oziroma zdravega črevesnega mikrobioma uživanje t. i. probiotikov. Gre za dodatke s koristnimi bakterijami, ki so prisotne tudi v določenih živilih in napitkih, predvsem v fermentiranih, na primer v kislem zelju in v kombuči. Uporaba probiotikov poskrbi za to, da v vašem črevesju prevladujejo koristne bakterije, kar ima blagodejen vpliv na številne vidike vašega zdravja – ne le na prebavo. S pomočjo probiotikov lahko celo okrepite svoj imunski sistem, saj je mogoče velik del imunskih celic najti prav v črevesju. Obenem pa lahko probiotiki pripomorejo k zaščiti vaših možganov in k zmanjšanju nevarnosti za težave, povezane z duševnih zdravjem, vključno z nevarnostjo za depresijo. Vendar je treba upoštevati, da niso vsa probiotična prehranska dopolnila identična.

Posamezno prehransko dopolnilo lahko vsebuje povsem unikatno kombinacijo bakterijskih sevov, posledično pa so unikatni tudi učinki, ki jih je mogoče pričakovati. Nekateri strokovnjaki tako verjamejo, da bi morali začeti govoriti o različnih podvrstah probiotikov. Ena od najpomembnejših skupin probiotikov naj bi bili t. i. psihobiotiki – probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti in na duševno zdravje …

Novo raziskovalno področje, ki je v zadnjih letih deležno izjemnega zanimanja

Raziskovanje bakterijskih sevov, ki bi bili lahko še posebej koristni za možgane, je sicer precej novo področje – vendar področje, ki je v zadnjem času deležno zanimanja številnih znanstvenikov. Psihobiotiki so tako trenutno ena od najbolj vročih tem med tistimi, ki se ukvarjajo z zdravjem možganov. Toda ker gre za precej novo področje raziskovanja, za zdaj še nimamo na voljo zelo zanesljivih podatkov o specifikah posameznih bakterijskih sevov. Znanstveniki tako še ne morejo ponuditi povsem dokončnih odgovorov na vprašanje o tem, katere vrste bakterij so še posebej koristne za zdravje možganov in za duševno zdravje, vendar se nabor možnih kandidatov kljub temu postopoma krči. Vrsta bakterij, imenovana Lactobacillus plantarum, naj bi bila na primer ena od tistih vrst, ki so lahko še posebej koristne pri anksioznosti.

- Oglas -

Pozitivni vplivi na osebe z anksioznostjo so bili zaznani tudi pri vrsti, imenovani Bifidobacterium longum, ki lahko obenem pomaga tudi pri depresiji, in pri vrsti bakterij, imenovani Bifidobacterium infantis. Zanimivi pa so tudi rezultati raziskave, ki je bila pred nekaj leti objavljena v reviji Frontiers of Neuroscience. Šlo za raziskavo, v katero so bile vključene osebe, pri katerih je bila diagnosticirana Alzheimerjeva bolezen. Osebe so redno prejemale probiotična prehranska dopolnila, in sicer je šlo v osnovi za kombinacijo štirih bakterijskih vrst: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum in Lactobacillus fermentum. Ta kombinacija je imela zelo pozitiven vpliv na kognitivne funkcije, vključno s sposobnostjo učenja in pomnjenja.

.

NAJNOVEJŠE