0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAteroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki so jo lani pripravili švedski znanstveniki in ki je bila objavljena v reviji Circulation, je razkrila, da je ateroskleroza izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov, ki bi nakazovali težave s srčno-žilnim sistemom. Ateroskleroza je bila namreč odkrita pri kar 42 odstotkih oseb, vključenih v raziskavo. Pri približno 5 odstotkih je bila zaznana večja obstrukcija krvnega pretoka v najmanj eni od treh koronarnih arterij, pri 2 odstotkih pa je bila odkrita zelo resna srčna bolezen. Ateroskleroza je bila še posebej pogosta pri starejših moških.

- Oglas -

CT za odkrivanje ateroskleroze ima določene pomanjkljivosti

Koronarna srčna bolezen, ki je eden od vodilnih vzrokov smrti v zahodnem svetu, izvira iz težav, povezanih s koronarnimi žilami. Kot je znano, ateroskleroza v osnovi prizadene prav krvne žile. Izraz se namreč nanaša na kopičenje maščobnih oblog na stenah arterij, ki dovajajo kri do srca in drugih delov telesa. Ena od glavnih sestavin teh oblog je holesterol, praviloma pa je prisoten tudi kalcij. Obloge lahko upočasnijo ali celo povsem blokirajo pretok krvi, kar privede do srčnega infarkta. Za preverjanje prisotnosti kalcijevih usedlin se običajno uporablja skeniranje z računalniško tomografijo (CT), ocena tveganja za srčno bolezen pa se nato poda v obliki ocene kalcija v koronarnih arterijah (CAC) ali ocene Agatston. Te ocene so lahko sicer zelo koristne, vendar skeniranje ne more zajeti vseh tipov oblog v arterijah. Še posebej problematično je, da s to metodo ni mogoče odkriti ateroskleroze, pri kateri še ni nastopila faza kalcifikacije. Tudi ta oblika ateroskleroze pa je žal povezana s povečanim tveganjem za srčno-žilna obolenja. Prav ta pomanjkljivost pri trenutno prevladujočem diagnosticiranju ateroskleroze je bila osrednji motiv švedskih raziskovalcev, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo.

Koronarna angiografija z računalniško tomografijo kot alternativna metoda

Posebnost študije je bila, da za odkrivanje ateroskleroze ni bila uporabljena klasična računalniška tomografija, temveč koronarna angiografija z računalniško tomografijo. Raziskovalci so želeli s pomočjo te metode, ki velja za eno od najsodobnejših diagnostičnih orodij, oceniti razširjenost in stopnjo resnosti ateroskleroze pri ljudeh brez diagnosticirane koronarne srčne bolezni. Raziskava je zajemala podatke za nekaj več kot 30.000 oseb, starih od 50 do 64 let, od tega 25.182 posameznikov brez diagnosticirane koronarne bolezni.

Raziskava potrdila, da klasični CT težko zajame vse oblike ateroskleroze

Kot omenjeno, so bili znaki ateroskleroze odkriti pri kar približno 42 odstotkih oseb. Tako je bil tudi delež posameznikov brez koronarne srčne bolezni, pri katerih so bili zaznani znaki ateroskleroze, precej višji od pričakovanega. S pomočjo koronarne angiografije z računalniško tomografijo so bili znaki odkriti pri kar 5,5 odstotka osebah, pri katerih je bila ocena tveganja, podana na osnovi klasičnega koronarnega skeniranja z računalniško tomografijo, 0, kar pomeni, da obloge niso bile zaznane. Pri približno 0,4 odstotka osebah iz te skupine so bile z uporabo koronarne angiografije z računalniško tomografije zaznane celo zelo resne ovire, ki so preprečevale normalen pretok krvi.

Ključni bodo podatki, ki bodo zbrani v prihodnjih letih

Zdi se torej, da je koronarna angiografija z računalniško tomografijo uspešnejša pri zaznavanju ateroskleroze oziroma oblog, ki s klasično koronarno računalniško tomografijo pogosto niso zaznane. Ena od pomanjkljivosti raziskave je bila sicer ta, da raziskovalci oseb niso spremljali v daljšem časovnem obdobju. Zelo pomembni bodo tako podatki, ki so pričakovani v prihodnjih letih. Tako bo mogoče oceniti, ali je angiografija z računalniško tomografijo zanesljivejša tudi pri odkrivanju oseb s povečanim tveganjem za koronarno srčno bolezen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×