0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrve kašice iz sezonskih živil

Prve kašice iz sezonskih živil

MORDA VAS ZANIMA

Trenutno imamo na naših vrtovih in v sadovnjakih veliko dobrega sadja, ki je odlično za pripravo kašic za dojenčka. Predstavljamo nekaj namigov, kako jih pripravimo in kako shranimo.

- Oglas -

Otroška hrana in buče

Buče varujejo pred soncem

Po najnovejših strokovnih smernicah začnemo s hranjenjem dojenčkov nekje med četrtim in šestim mesecem. Najbolje je, da opazujemo otroka, ki nam bo pokazal, kdaj je najboljši čas za uvajanje goste hrane. Primeren čas je tedaj, ko refleks potiskanja jezička iz ust izgine. Če boste dali otroku v usta žličko in jo bo z jezičkom potisnil ven, na hranjenje z gosto hrano najbrž še ni pripravljen. Ko si bo želel goste hrane, se bo začel zanimati za hrano, ki jo jeste, začel se bo stegovati proti hrani, saj bi jo želel prijeti.

Eno izmed prvih dovoljenih živil je buča, ki jo večina dojenčkov naravnost obožuje. Buče so lahko prebavljive, vsebujejo veliko topne vlaknine pektina in rudnin, predvsem kalija, fosforja in železa. Oranžne buče so znane tudi po veliki vsebnosti antioksidantov karotenoidov, ki nas varujejo pred škodljivimi učinki sonca, staranja in degeneracijo rumene pege.

- Oglas -

Njihova priprava za dojenčkovo kašico je zelo enostavna. Bučo najprej olupimo in odstranimo del s semeni. Njeno meso narežemo na koščke in ga v posodi z nekaj vode kuhamo, dokler se ne omehča. Običajno je dovolj 15 minut. Uporabimo še palični mešalnik in kašica je narejena. Ker dojenčki pojedo izjemno malo, bo velika količina kaše ostala nedotaknjena. Zato jo lahko enostavno zamrznete in uporabite naslednjič. Kašico lahko uporabite tudi za pripravo bučne juhe za odrasle, dodate ji le nekaj vode, soli, olja, mleka oziroma smetane za kuhanje. Zamrznete lahko tudi surove buče, najbolje je, da so naribane, ali narezane na koščke. Tako jih boste najlažje uporabili za kuho.

Bučke proti boleznim srca

Med prvo dojenčkovo hrano lahko uvrstimo tudi okusne bučke, ki so prav tako lahko prebavljive. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, betakaroten, vitamin C, B in E, lutein, kalij, fosfor, kalcij, mangan in magnezij. Po številnih raziskavah bučke znižujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo bolezni srca.

Mlade bučke dobro operite in jih kar z olupkom in sredico narežite na koščke. Kuhamo jih prav tako kot buče. Če je dojenček že poizkusil gosto hrano, jim lahko dodate tudi oljčno olje, pridobile bodo na okusu. Tudi bučke lahko kuhane ali surove zamrznemo in uporabimo še v naslednjih mesecih.

Otroške kašice

Jabolka so odličen antioksidant

Med prve kašice lahko uvrstimo tudi jabolka, ki jih je v izobilju. Jabolka so vir flavonoidov, ki učinkujejo kot antioksidant. So bogat vir z vitamin, kot so vitamin A, B1, B2, B3, PP, B6, H in C. Vsebuje tudi minerale, kot so kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, žveplo, klor, železo, mangan, baker, aluminij, jod, bor, silicij in še nekaj drugih.

- Oglas -

Prvo kašico pripravimo tako, da jabolka olupimo, meso narežemo na koščke in jih skuhamo. Nato jih pretlačimo s paličnim mešalnikom in ponudimo dojenčku. Jabolka lahko zmešamo tudi z bučami, bučkami, krompirejm, korenčkom, rižem ali hruškami. Vse jedi so lahko prebavljive in primerne za začetno obdobje hranjenja z gosto hrano.

Če imamo preveč jabolk, lahko iz njih naredimo sok, ki ga bodo lahko uživali tudi naši malčki. Uporabimo jabolka, ki so zrela in niso nagnita ali plesniva. Lahko so potolčena, ne smejo pa biti nedozorela. Ponavadi plodovi na eni jablani dozorijo postopoma in ne vsi naenkrat. Zato jo je najbolje obirati postopoma. Če imamo večjo količino jabolk, jih operemo v velikem koritu ali kadi, kjer jih predhodno pustimo namakati, saj se tako lažje operejo. Nato jih narežemo in stisnemo v stiskalnici.

Jabolčni mošt lahko filtriramo, nato pa segrevamo do osemdeset stopinj Celzija. Tako bomo preprečili delovanje encimov in mikroorganizmov. Ko sok nato prelijemo v steklenice, te položimo vodoravno, da pasteriziramo še vrat steklenice in zamašek. Po nekaj minutah jih položimo v hladno vodo, da se ohladijo. Steklenice nato hranite v temnem in hladnem prostoru.

.

NAJNOVEJŠE