0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajučinkovitejša protibolečinska zelišča in začimbe

Najučinkovitejša protibolečinska zelišča in začimbe

MORDA VAS ZANIMA

Narava skriva ogromno dragocenosti. Tako je med drugim poskrbela tudi za kar nekaj možnosti za povsem naravno ublažitev bolečin. S tem mislimo na najrazličnejše vrste bolečine – od zobobola, glavobola in občasnih bolečin v mišic do bolečine, ki je povezana s kroničnimi boleznimi, na primer z revmatoidnim artritisom. V vseh naštetih in še mnogih drugih primerih je mogoče bolečino uspešno ublažiti kar z določenimi zelišči in začimbami, ki jih imate najverjetneje že v svoji kuhinji.

- Oglas -

Kajenski poper

Kapsaicin, ključna sestavina kajenskega popra, pomaga pri blaženju vnetij, posledično pa tudi pri lajšanju bolečin. Poleg tega pa lahko kapsaicin pomaga celo pri zmanjševanju količine snovi v telesu, ki prenaša sporočila, povezana z zaznavanjem bolečine, do naših možganov. V določenih primerih je bolj praktično uživanje kajenskega popra, spet drugič pa je to začimbo bolje uporabiti za zunanjo uporabo. Mešanica olivnega olja in kapsaicina je lahko na primer odlično protibolečinsko mazilo za različne dele telesa.

Semena zelene

Naravna protibolečinska sredstva imajo običajno dolgo tradicijo uporabe, o njihovi učinkovitosti pa velikokrat pričajo tudi sodobne znanstvene študije. Podobno velja tudi za semena zelene. Učinek bo seveda še močnejši, če se odločite za uživanje izvlečka te začimbe. Med drugim lahko ta izvleček prinese precejšnje olajšanje celo ljudem s putiko.

Kamilica

Kamilica, ki jo večina uporablja predvsem za pripravo čaja, je lahko izvrstna izbira za naravno pomiritev in pomoč pri nespečnosti. Vendar pa je še mnogo več kot zgolj to. Zelo uspešno pomaga pri lajšanju najrazličnejših tipov bolečine – na primer pri menstrualnih krčih, pri hemoroidih in pri revmi.

- Oglas -

Klinčki

Nageljnove žbice, pogosto imenovane kar klinčki, so še posebej dobra izbira kot naravna pomoč pri zobobolu. Poskrbijo namreč za rahlo omrtvičenje bolečega predela, poleg tega pa delujejo tudi protivnetno.

Česen

Mnogokrat si je mogoče pri lajšanju bolečine pomagati kar s česnom. Tudi česen je na primer odlična pomoč pri zobobolu. Poleg protibolečinskega in protivnetnega delovanja bo česen poskrbel tudi za protibakterijske, protivirusne ter protiglivične učinke.

Piment

Predvsem protivnetni učinki so tisti, zaradi katerih je tudi piment skorajda nepogrešljiv na seznamu začimb, s katerimi si lahko pomagate pri povsem naravni ublažitvi bolečine.

Ingver

Na tem spisku seveda ne sme manjkati niti ingver. Ta vam lahko med drugim zelo uspešno pomaga pri glavobolu oziroma migreni, kar je dokazano tudi z več znanstvenimi študijami. Ingver pa je denimo tudi priljubljena naravna pomoč med pacienti z artritisom.

- Oglas -

Arnika

Med protibolečinskimi zelišči po svojih učinkih še posebej izstopa arnika. Ta je že najmanj od 16. stoletja izjemno razširjena v ljudskem zdravilstvu. Pogosto se arnika uporablja predvsem za lajšanje bolečine v primeru ran in opeklin. Vendar pa morate biti pri uporabi arnike pazljivi, saj je primerna predvsem za zunanjo uporabo, ne pa na primer tudi za čaje ipd.

.

NAJNOVEJŠE