Zdravje & prehranaKvasni kosmiči – posip, ki izboljša okus in hranilno vrednost jedi!

Kvasni kosmiči – posip, ki izboljša okus in hranilno vrednost jedi!

MORDA VAS ZANIMA

Kvasni kosmiči so neaktivna oblika kvasa, njihov okus pa bolj spominja na posip s sirom kot na kvas. Ideja, da bi po svojih jedeh sipali kvas, se večini verjetno ne zdi posebej mamljiva. Vendar pa gre pri trenutno vse bolj priljubljenih kvasnih kosmičih za drugačno, neaktivno obliko kvasa, posledično pa je precej drugačen tudi okus. Ta nekoliko spominja na sir oziroma na oreščke, zato lahko s tem navidezno preprostim dodatkom hitro popestrite številne jedi.

Kvasni kosmiči
Kvasni kosmiči
- Oglas -

Vendar pa razlog za dodajanje kvasnih kosmičev ni zgolj v njihovem okusu, ampak lahko to pripomore tudi k izboljšanju vašega zdravja. Kvasni kosmiči so odlični v številnih kombinacijah – posujete jih lahko po testeninah ali rižotah, po zelenjavi, katere okus vam je sicer prepust, po pokovki ipd. Eksperimentirajte in poiščite kombinacijo, ki vas bo še posebej navdušila!

Kvasni kosmiči so zakladnica B-vitaminov in beljakovin za močnejše lase ter nohte

Kvasni kosmiči so dober vir beljakovin, hkrati pa jih uvrščamo tudi med t. i. popolne beljakovine, saj vsebujejo vseh 9 esencialnih aminokislin – torej tistih, ki jih naše telo ne more tvoriti samo. Poleg tega so kvasni kosmiči tudi odličen vir vitaminov B. Ti so med drugim izjemno pomembni za močne lase in nohte, pripomorejo pa tudi k lepši koži. Še ena izmed pomembnih vlog B-vitaminov v našem telesu pa je, da prispevajo k normalnemu delovanju živčnega sistema.

Idealen dodatek za ljudi s povišanim krvnim tlakom

Eden izmed najpomembnejših ukrepov za tiste, ki se spopadate s povišanim krvnim tlakom, je seveda ta, da zmanjšate vnos soli. Vendar pa je to za mnoge zelo težko, saj hrana preprosto ni več tako okusna. Ena izmed možnosti, kako lahko rešite to težavo, je, da del soli nadomestite s kvasnimi kosmiči. Tako bo imela jed kljub manjši vsebnosti soli še vedno izrazit okus.

Kvasni kosmiči so povsem brez glutena

Se spopadate s preobčutljivostjo na gluten ali morda celo s celiakijo? V tem primeru vas bo verjetno razveselilo dejstvo, da so kvasni kosmiči, ki jih boste trenutno verjetno najlažje našli v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano, povsem brez glutena. Tako jih lahko po mili volji dodajate poljubnim jedem.

Uživanje kvasnih kosmičev lahko koristi tudi nosečnicam

- Oglas -

Vitamini iz skupine B – še posebej folati (naravna oblika folne kisline) – so izredno pomembni za nosečnice oziroma za razvijajoči se plod. V primeru pomanjkanja se namreč poveča tveganje za okvare pri razvoju. To pa pomeni, da so lahko kvasni kosmiči tudi dober dodatek za vse nosečnice – pa tudi za vse ženske, ki načrtujejo zanositev v bližnji prihodnosti.

Preberite tudi: Pivski kvas ima dobre lastnosti za zdravje

NAJNOVEJŠE