0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaProbiotiki kot pomoč pri ponavljajočih se vaginalnih okužbah

Probiotiki kot pomoč pri ponavljajočih se vaginalnih okužbah

MORDA VAS ZANIMA

Bakterijske okužbe nožnice so med drugim povezane s povečanim tveganjem za spolno prenosljive okužbe in za spontani splav pri nosečnicah. Razlogi za ponavljajoče se vaginalne okužbe so pogosto povezani s porušenim ravnovesjem nožničnega okolja. Pomemben ukrep za preprečevanje tovrstnih težav je lahko zato uporaba posebnih probiotikov. Kot so ugotovili raziskovalci z univerze v Cape Townu, pa naj bi bile pri tem še posebej koristne določene vrste bakterij. Odkritja, do katerih so prišli s pomočjo pred nedavnim izvedene raziskave, so predstavili v reviji  PLOS Pathogens

- Oglas -

Skrb za zdrav nožnični mikrobiom nič manj pomembna od skrbi za črevesno mikrobioto

Vrste bakterij, ki spadajo v rod laktobacilov, igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju zdravega okolja v spodnjem delu reproduktivnega trakta pri ženskah. Med drugim pomagajo pri zniževanju pH-ja in pri zaščiti pred spolno prenosljivimi okužbami. V primeru bakterijske okužbe nožnice je razmerje med koristnimi in škodljivimi bakterijami porušeno. Najverjetneje ste že slišali za črevesno mikrobioto oziroma mikrobiom, vendar to ni edina tovrstna združba v našem telesu. Tudi za zdravje nožnice je zelo pomembno ohranjanje ravnovesja med mikroorganizmi, ki živijo tam.

Zdravljenje bakterijskih okužb nožnice z antibiotiki sicer poskrbi za začasno rešitev, a ker so pri tem uničene tudi koristne bakterije, se okužba pogosto že kmalu ponovi. V večini primerov pride do ponovne okužbe v roku šestih mesecev. Da bi preprečili tovrstne ponovitve, se sicer pogosto že uporabljajo probiotiki, med njimi tudi takšni, ki vsebujejo laktobacili. A kot so ugotovili raziskovalci z univerze v južnoafriški prestolnici, večina probiotikov za nožnico ne vsebuje »domorodnih« vrst laktobacilov, torej takšnih, ki jih je mogoče najti v nožnici zdrave ženske …

Bakterijski sevi v probiotičnih dodatkih za nožnico niso najbolj učinkoviti

Znanstveniki so v okviru raziskave preučili brise 57 žensk. Pri tem so se osredotočili predvsem na različne seve laktobacilov. Rezultate so nato primerjali s sevi laktobacilov v nekaterih izmed najbolje prodajanih probiotičnih izdelkov za nožnico. Preučili so tudi obnašanje teh sevov v okoljih z različnim pH-jem ter njihovo zmožnost zniževanja pH-ja. Hkrati jih je zanimalo še, kako uspešno lahko različni sevi laktobacilov zavrejo razmnoževanje patogenih organizmov in kako na te seve vplivajo antibiotiki.

- Oglas -

Izkazalo se je, da se kar nekaj sevov bakterij iz nožnice odreže precej bolje od sevov v probiotičnih dodatkih za zdravje nožnice. Probiotiki, ki so na voljo trenutno, tako pogosto niso najbolj uspešni pri preprečevanju bakterijskih okužb nožnice, čeprav je to njihov osrednji namen.

Bolj raznolik nabor laktobacilov – manj možnosti za ponovitev vaginalne okužbe

Jo-Ann Passmore in njeni kolegi, ki so se podpisali pod opisano študijo, menijo, da bi morali proizvajalci probiotikov za zdravje nožnice v prihodnje upoštevati njihove in sorodne ugotovitve. Za doseganje želenih učinkov je namreč pomembna tudi vrsta probiotičnih kultur, ki se uporabljajo v posameznih izdelkih. Raziskovalci z univerze v Cepe Townu so prepričani, da bi bila nevarnost za ponavljajoče se bakterijske okužbe precej manjša, če bi bil v probiotičnih izdelkih uporabljen bolj raznolik nabor laktobacilov – predvsem takšnih, ki imajo dokazano ugoden vpliv na zdravje nožnice oziroma na vzpostavljanje zdravega vaginalnega mikrobioma. Večinoma to pomeni uporabo sevov, ki so naravno prisotni v nožnici.

S premišljeno izdelanimi probiotiki bi bilo mogoče v precej večji meri nevtralizirati negativne stranske učinke antibiotikov, ki se predpisujejo za zdravljenje bakterijskih okužb nožnice. Tveganje za ponovitev okužbe bi se s tem zmanjšalo, posledično pa bi bilo manjše tudi tveganje za spolno prenosljive okužbe in druge nevarnosti, povezane s pogostimi vaginalnimi okužbami.

.

NAJNOVEJŠE