0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & Rekreacija15 minut telovadbe za boljši spomin

15 minut telovadbe za boljši spomin

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je redno gibanje povezano s številnimi koristmi za zdravje in počutje. Telesna aktivnost lahko med drugim pripomore k zmanjšanemu tveganju za bolezni srca in ožilja ter za razpoloženjske motnje, kot je depresija. Pa ste vedeli tudi, da lahko gibanje pomaga celo pri krepitvi spomina?

- Oglas -

Ni vseeno, kako intenzivni so vaši treningi …

Skupina švicarskih raziskovalcev, ki jo je vodila nevroznanstvenica, profesorica Sophie Schwartz, se je odločila za podrobnejšo preučitev povezave med telesno aktivnostjo in našimi možgani. Vprašanje, ki jih je pri tem še posebej zanimalo, je bilo povezano z vplivom gibanja na naš spomin in na motorično učenje. Za preučitev teh povezav so izvedli manjšo raziskavo, s pomočjo katere so ugotovili, da je za spomin najverjetneje zelo pomembna tudi oblika oziroma intenzivnost telesne aktivnosti. Telesna vadba, prilagojena vrsti spomina, ki ga želimo okrepiti, naj bi tako poskrbela za še posebej dobre rezultate.

Testiranje spomina po počitku ter po srednje- in visokointenzivnem treningu

V raziskavo je bilo vključenih 15 zmerno aktivnih moških. Ti so morali reševati teste za preverjanje spominskih sposobnostih, reševanje testov pa je potekalo v različnih okoliščinah. Prvič so test reševali po 30 minutah zmerno intenzivnega kolesarjenja, drugič po 15 minutah zelo intenzivnega kolesarjenja, tretjič pa po tem, ko so počivali. Primerjava rezultatov je razkrila zelo zanimivo sliko …

Najboljši rezultati po visokointenzivni vadbi

Moški, ki so sodelovali v raziskavi, so bili pri reševanju testa za preverjanje spomina v povprečju najuspešnejši po 15-minutnem visokointenzivnem kolesarjenju. Niti zmernointenzivno kolesarjenje, ki je trajalo 30 minut, niti počitek torej nista imela tako pozitivnega vpliva na spomin kot krajša, toda zelo intenzivna vadba. Šlo je sicer za zelo majhno študijo, vendar se izsledki ujemajo z izsledki nekaterih drugih, večjih raziskav. Že nekajkrat je bilo ugotovljeno, da lahko visokointenzivni trening prinese specifične pozitivne učinke, ki jih težko dosežemo z drugimi oblikami oziroma vrstami vadbe.

Zaznana tudi povečana količina endokanabinoidov

Poleg rezultatov, zbranih s pomočjo testov za preverjanje spomina, ki so jih reševali sodelujoči v raziskavi, so raziskovalci preverjali tudi raven endokanabinoidov v možganih udeležencev. Eden od načinov za pospešeno sproščanje endokanabinoidov je prav telovadba. Najverjetneje se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili pred vadbo precej izčrpani, vendar ste nato kljub temu zbrali moč za trening, na koncu pa ste se počutili kot prerojeni – povsem spočiti in polni energije.

- Oglas -

Čeprav se zdi to na prvi pogled precej nelogično, so tovrstni učinki gibanja precej bolj smiselni, če opazujemo kemično dogajanje v telesu. Eden od učinkov endokanabinoidov so namreč prav evforični občutki po telesni aktivnosti. Poleg tega pa imajo endokanabinoidi praviloma tudi zelo pozitiven vpliv na možganske strukture, povezane s spominom. Kot so ugotovili raziskovalci, so bile količine endokanabinoidov najvišje prav po krajši, toda zelo intenzivni telesni aktivnosti.

Manj je več – načelo, ki ga je smiselno upoštevati tudi pri telovadbi?

Za izboljšanje spomina s pomočjo gibanja torej ne potrebujete veliko časa. Že 15 minut vadbe ima lahko izjemno pozitiven vpliv. Še več: učinki so lahko boljši, kot če bi trening potekal nekoliko dlje, vendar bi šlo za manj intenzivno obliko vadbe. Ugotovitve švicarskih znanstvenikov se zagotovo zelo koristne za vse, ki si želite okrepiti svoj spomin oziroma preprečiti njegovo pešanje. S pridom pa jih lahko uporabijo tudi učenci, dijaki in študentje. Če bo učenju sledilo gibanje, so možnosti za to, da se predelane informacije shranijo v dolgoročni spomin, precej boljše. Obenem pa bo telesna aktivnost pomagala pri ublažitvi negativnih učinkov dolgotrajnega sedenja in poskrbela še za mnoge druge koristi.

Preberite tudi: Spomin: Zakaj pozabljamo in kaj dogaja z našimi možgani?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×