Osebna rastDo nove navade v 30 dneh ali manj: 8 koristnih trikov

Do nove navade v 30 dneh ali manj: 8 koristnih trikov

MORDA VAS ZANIMA

Za novo navado ne potrebujemo ogromno časa. Če nekaj ponavljamo redno, naj bi postalo to že po približno 30 dneh »avtomatizem«, torej nekaj, o čemer nam ni treba pretirano razmišljati, ampak to preprosto naredimo – podobno kot si vsako jutro in vsak večer umijemo zobe. Če želite povečati število dobrih navad v svojem življenju, obenem pa opustiti slabe, nezdrave navade, vsekakor berite dalje. Za vas imamo namreč nekaj zelo koristnih nasvetov …

1. Obljubite si, da lahko po 30 dneh odnehate

- Oglas -

Težko se je odločiti, da bomo nekaj počeli – oziroma da nečesa ne bomo počeli – do konca življenja. Ta misel je lahko pretirano zastrašujoča, zato pogosto niti ne poskusimo. Tako vam svetujemo preprost trik: namesto da razmišljate o daljšem časovnem obdobju, poskušajte na vse skupaj pogledati kot na nekakšen eksperiment oziroma zanimiv preizkus. Vse, kar morate storiti, je, da zdržite 30 dni. Kot rečeno, bo to najverjetneje povsem dovolj za novo navado, toda ker si boste pustili nekaj svobode, bo zagotovo precej lažje začeti.

2. Poiščite nekoga za medsebojno spodbudo

Ko želimo odnehati, je zelo koristno, če imamo v bližini nekoga, ki nas lahko spomni, kaj so naši cilji oziroma razlogi, zaradi katerih smo se lotili spreminjanja svojih navad. Poskušajte torej poiskati nekoga, ki bo občasno preveril, kako se držite – oziroma osebo za medsebojno spodbudo.

3. Prvih 30 dni si ne dovoljujte »izjem«

Je vaš cilj redna telesna aktivnost? Pri tovrstnih navadah si lahko čez čas brez težav vzamemo dan ali dva odmora (oziroma je lahko to celo zelo priporočljivo). Vendar je vsaj na začetku dobro, da aktivnost izvajate vsakodnevno. Navada se bo namreč tako izoblikovala precej lažje. Namesto zelo intenzivnih treningov je torej bolje izbrati konsistentnost.

4. Odstranite dejavnike, ki bi vas lahko zavedli v skušnjavo

Zelo pomembno je, da je vsaj prvih 30 dni skušnjava za vrnitev k starim, škodljivim navadam čim manjša. Če poskušate na primer opustiti kajenje, poskrbite, da bodo možnosti dostopa do tobačnih izdelkov prvi mesec čim bolj omejene.

5. Za aktivnost rezervirajte isti del dneva

- Oglas -

Ta nasvet je koristen predvsem za tiste, ki poskušate v svoje življenje dodati navado, kot je redna telovadba. Priporočamo vam namreč, da za aktivnost rezervirate isti termin oziroma del dneva. Za oblikovanje trdnih navad ni najbolje, da prvi dan telovadite zgodaj zjutraj, nato pozno zvečer, tretji dan pa sredi dneva.

6. Negativne misli prekinite z besedo »ampak«

Opustitev nečesa, kar bi se lahko razvilo v zdravo navado, je pogosto povezana s kopičenjem negativnih misli. Pomembno je torej, da poskušate utišati svojega notranjega kritika. Ko vas glas v vaši glavi prepričuje, da vam tako ali tako ne bo uspelo, poskušajte nadaljevati misel z »ampak«, na primer: »Res sem slab pri tem … ampak če bom vztrajal dovolj dolgo, bom zagotovo opazil vsaj manjše izboljšave!«

7. Obdajte se z ljudmi, ki jim želite biti podobni

To, ali nam bo uspelo ohraniti določeno navado ali ne, je pogosto močno odvisno od ljudi, s katerimi se družimo. Če boste obdani z osebami, ki jih vidite kot vzornike (vsaj v povezavi z določeno navado), bo proces bistveno lažji.

8. Nadomestite tisto, kar ste izgubili

Morda ste že slišali misel, da se takšnih in drugačnih odvisnosti ne moremo nikoli zares rešiti – lahko jih zgolj nadomestimo z bolj zdravimi možnostmi. To je načelo, ki do neke mere zagotovo drži. Če je vaš cilj opustitev določene slabe navade, na primer čezmerne uporabe elektronskih naprav, poskušajte najprej ugotoviti, kaj je glavna potreba, ki ste jo poskušali s to navado zadovoljiti. Je to potreba po sprostitvi? Morda po povezanosti z drugimi ljudmi? Ko boste ugotovili, kaj je bilo v samem jedru slabe navade, poskušajte poiskati bolj zdravo alternativo.

Preberite tudi: Jutranja rutina za bistre misli, na katero prisegajo mnogi uspešni posamezniki!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×