DomovEkologija & OkoljePrihodnost kvinoje

Prihodnost kvinoje

ล e ne tako dolgo nazaj je bila kvinoja (izvirno imenovana keen-wa) cenjena ลพitarica iz Peruja, ki ste jo lahko kupili v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano. Zaradi vse veฤjega povpraลกevanje in niลพanja cen velikih trgovskih verig, se sedaj izvirni kmetovalci, ki ลพito pridelujejo na tradicionalne naฤine spopadajo z bojem za preลพivetje.

kvinoja

Kvinoja je postala priljubljena med vegani kot nadomestek mesu, pri nekaterih alternativa kuskusu in riลพu, zaradi svojega okusa pa so jo vzljubili tudi gurmani. Priporoฤajo jo praktiฤno vsa druลกtva in organizacije, ki promovirajo zdravo prehrano, priporoฤa pa se tudi pri dietah, saj vsebuje manj maลกฤob. ฤŒudeลพna ลพitarica iz Andov je tako postala pravi hit po celem svetu, vsi pa vemo, da pri tako velikih koliฤinah pridelanih ลพitaric hitro pridemo do GSO (kot se je to zgodilo pri soji) in pa masovne pridelave z uporabo velikih koliฤin kemiฤnih sredstev. Nastal pa je ลกe en problem; prebivalci Bolivije in Peruja, katerih velik del prehrane je bila tudi kvinoja, si je zaradi zasoljenih prodajnih cen ne morejo veฤ privoลกฤiti in namesto tega jedo poceni uvoลพeno nezdravo hrano.

Veฤ o ลพitarici kvinoji si lahko preberete tukaj >>

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E