DomovEkologija & OkoljePrihodnost kvinoje

Prihodnost kvinoje

Še ne tako dolgo nazaj je bila kvinoja (izvirno imenovana keen-wa) cenjena žitarica iz Peruja, ki ste jo lahko kupili v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano. Zaradi vse večjega povpraševanje in nižanja cen velikih trgovskih verig, se sedaj izvirni kmetovalci, ki žito pridelujejo na tradicionalne načine spopadajo z bojem za preživetje.

- Oglas -

kvinoja

Kvinoja je postala priljubljena med vegani kot nadomestek mesu, pri nekaterih alternativa kuskusu in rižu, zaradi svojega okusa pa so jo vzljubili tudi gurmani. Priporočajo jo praktično vsa društva in organizacije, ki promovirajo zdravo prehrano, priporoča pa se tudi pri dietah, saj vsebuje manj maščob. Čudežna žitarica iz Andov je tako postala pravi hit po celem svetu, vsi pa vemo, da pri tako velikih količinah pridelanih žitaric hitro pridemo do GSO (kot se je to zgodilo pri soji) in pa masovne pridelave z uporabo velikih količin kemičnih sredstev. Nastal pa je še en problem; prebivalci Bolivije in Peruja, katerih velik del prehrane je bila tudi kvinoja, si je zaradi zasoljenih prodajnih cen ne morejo več privoščiti in namesto tega jedo poceni uvoženo nezdravo hrano.

Več o žitarici kvinoji si lahko preberete tukaj >>

- Oglas -

- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE