ล e ne tako dolgo nazaj je bila kvinoja (izvirno imenovana keen-wa) cenjena ลพitarica iz Peruja, ki ste jo lahko kupili v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano. Zaradi vse veฤjega povpraลกevanje in niลพanja cen velikih trgovskih verig, se sedaj izvirni kmetovalci, ki ลพito pridelujejo na tradicionalne naฤine spopadajo z bojem za preลพivetje.
Kvinoja je postala priljubljena med vegani kot nadomestek mesu, pri nekaterih alternativa kuskusu in riลพu, zaradi svojega okusa pa so jo vzljubili tudi gurmani. Priporoฤajo jo praktiฤno vsa druลกtva in organizacije, ki promovirajo zdravo prehrano, priporoฤa pa se tudi pri dietah, saj vsebuje manj maลกฤob. ฤudeลพna ลพitarica iz Andov je tako postala pravi hit po celem svetu, vsi pa vemo, da pri tako velikih koliฤinah pridelanih ลพitaric hitro pridemo do GSO (kot se je to zgodilo pri soji) in pa masovne pridelave z uporabo velikih koliฤin kemiฤnih sredstev. Nastal pa je ลกe en problem; prebivalci Bolivije in Peruja, katerih velik del prehrane je bila tudi kvinoja, si je zaradi zasoljenih prodajnih cen ne morejo veฤ privoลกฤiti in namesto tega jedo poceni uvoลพeno nezdravo hrano.
Veฤ o ลพitarici kvinoji si lahko preberete tukaj >>