Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaPreventivna dieta za preprečevanje srčne kapi: 7 živil, ki so še posebej...

Preventivna dieta za preprečevanje srčne kapi: 7 živil, ki so še posebej koristna

MORDA VAS ZANIMA

Pri določenih skupinah ljudi obstaja povečana nevarnost za srčno kap. Eden največjih dejavnikov tveganja je zagotovo kronično povišan krvni tlak (hipertenzija). V tem primeru je še posebej pomembno, da uživate živila, ki pomagajo pri preprečevanju srčne kapi. Katera živila so skorajda nepogrešljiv sestavni del preventivne diete? Preverite v nadaljevanju!

- Oglas -

Živila za zdravo srce

Ovseni kosmiči

Zaradi povišane količine t. i. slabega oziroma LDL-holesterola v krvi se začnejo na žilah kopičiti obloge, s čimer narašča nevarnost za srčno, pa tudi za možgansko kap. Pri zniževanju ravni LDL-holesterola vam lahko zelo učinkovito pomagajo ovseni kosmiči, kar je med drugim povezano z dejstvom, da gre za odličen vir prehranskih vlaknin.

Sladki krompir

Za preprečevanje srčne kapi je koristno tudi uživanje sladkega krompirja. Tudi v njem lahko najdemo veliko vlaknin, hkrati pa vsebuje ogromno antioksidantov, ki bodo pomagali pri preprečevanju oksidativnega stresa v telesu in s tem tudi pri preprečevanju različnih srčno-žilnih obolenj.

Borovnice

Poleg vlaknin so prav antioksidanti tisti, ki imajo izredno pomembno vlogo pri zaščiti našega srca in ožilja. Borovnice veljajo za enega najboljših virov antioksidantov na planetu. Za ljudi, pri katerih obstaja povečano tveganje za srčno kap, so borovnice tako skorajda obvezno živilo, ki ga je po možnosti dobro uživati vsakodnevno.

Banane

- Oglas -

Kot smo omenili na začetku, je povečana nevarnost za srčno kap pogosto povezana s hipertenzijo oziroma s kronično povišanim krvnim tlakom. Pri zniževanju krvnega tlaka ima pomembno vlogo kalij. Odličen vir tega minerala so banane, ki torej prav tako ne smejo manjkati v preventivni dieti za preprečevanje srčne kapi. Obstaja celo več različnih študij, v okviru katerih je bilo dokazano, da je redno uživanje banan zelo učinkovit ukrep za zniževanje krvnega tlaka.

Česen

V česnu najdemo snovi, ki so zelo učinkovite pri preprečevanju krvnih strdkov, s tem pa tudi pri zmanjševanju nevarnosti za kap. Še posebej koristno je uživanje svežega česna – vsaj strok ali dva na dan.

Bučna semena (in druga živila, bogata z magnezijem)

Študija, ki je bila objavljena v reviji Stroke (slov. kap) in v katero so bili zajeti podatki več kot 14.000 posameznikov, je razkrila, da lahko uživanje živil, bogatih z magnezijem, zmanjša tveganje za kap za kar 22 % odstotkov. Odličen vir magnezija so na primer bučna semena, podobno pa velja tudi za mandlje ter za zelenolistno zelenjavo (špinača, ohrovt, blitva itn.).

Indijski trpotec

Čeprav je znan predvsem kot dodatek za tiste, ki se želijo znebiti napihnjenosti in/ali odvečnih kilogramov, pa je indijski trpotec izredno koristen tudi za preprečevanje srčne kapi. To je seveda predvsem zasluga izjemne količine vlaknin, ki jih vsebuje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×