Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaŽivila, ki jih verjetno ne shranjujete v hladilniku – pa bi jih...

Živila, ki jih verjetno ne shranjujete v hladilniku – pa bi jih morali!

MORDA VAS ZANIMA

Obstajajo živila, ki jih mnogi shranjujejo v hladilniku, čeprav bi jih bilo bolje postaviti v kuhinjske omarice ali na pult. Po drugi strani pa je tudi kar precej takšnih živil, ob katerih večina ne pomisli, da bi jih shranila v hladilnik. Vendar lahko prav v hladilniku ohranijo svežino precej dlje kot sicer …

- Oglas -

Živila v hladilniku

Suho sadje

Čeprav se suho sadje seveda ne pokvari tako hitro kot sveže, pa je kljub temu pametno, da ga shranjujete v hladilniku. Zakaj? Tako ne bo postalo pretirano izsušeno, ampak bo ohranilo rahlo mehko teksturo – in to tudi do pol leta!

Jabolka

Skleda za sadje, polna jabolk, je sicer res vabljiva in obenem preprosta dekoracija za vašo mizo ali kuhinjski pult. Vendar pa ni najbolje, da jabolka shranjujete pri sobni temperaturi. Če jih boste postavili v hladilnik, se bo namreč »rok uporabe« kar precej podaljšal.

Sveži ingver

Tudi pri svežem ingverju marsikdo ne vidi prave potrebe, da bi ga postavljal v hladilnik. Vendar je tudi to dobra ideja. Predlagamo zelo preprost trik. Ingverjevo korenino najprej ovijte v kos papirnate brisače, nato pa jo zaprite v plastično vrečko. Shranjujte jo v spodnjem predalu hladilnika, namenjenem sadju in zelenjavi. Tako lahko počaka vsaj tri tedne.

Tortilje

- Oglas -

Pakiranih tortilj načeloma ni treba shranjevati v hladilniku. Ampak ko ste jih enkrat odprli, vendar niste porabili vseh, je hladilnik zagotovo najboljše mesto za shranjevanje preostanka. Tudi v tem primeru bo posledično njihov rok uporabnosti precej daljši.

Oreščki

Shranjevanje oreščkov pri sobni temperaturi povečuje tveganje, da postanejo že zelo hitro žarki. Poleg tega pa obstaja pri tem tudi nevarnost za razvoj mikroorganizmov. Priporočamo torej, da tudi oreščke shranjujete v hladilniku ali pa jih celo zamrznete. Zamrznjeni oreščki so običajno povsem uporabni še najmanj dve leti.

Olivno olje

Olje zagotovo ni živilo, ki bi ga zelo pogosto zagledali, če bi odprli naključni hladilnik v enem izmed domov. A če upoštevamo, da svetloba in toplota skrajšujete rok trajanja olivnega, pa tudi drugih olj, jih je vsekakor najpametneje shranjevati prav v hladilniku.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×