Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.
Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri laringitisu – hitra ublažitev bolečin v grlu in hripavosti

Naravna pomoč pri laringitisu – hitra ublažitev bolečin v grlu in hripavosti

MORDA VAS ZANIMA

Laringitis je medicinski izraz za vnetje grla, pri čemer sta najbolj tipična simptoma hripavost in bolečine v grlu. Vzroki za laringitis so lahko različni. To je pogosto posledica virusne ali bakterijske okužbe, včasih pa je za vnetje grla krivo tudi kričanje. Možen je sicer tudi kronični laringitis oziroma dolgotrajnejše vnetje grla, ki je večinoma povezano s kajenjem, kroničnim vnetjem sinusov in z gastroezofagealno refluksno boleznijo. Na srečo v večini primerov vnetje grla izzveni najkasneje po dveh tednih. Če se tudi po tem obdobju stanje ne izboljšuje, je smiselno, da obiščete tudi zdravnika. Za začetek pa je najbolje poskusiti z določenimi naravnimi ukrepi, s katerimi lahko običajno zelo učinkovito ublažimo vnetje.

Varčujte s svojim glasom

- Oglas -

Kadar je vaše grlo napeto, se nikakor ne naprezajte pri govorjenju. Komunikacijo čim bolj omejite – če je potrebno, si vzemite tudi dopust. Dolgotrajno govorjenje lahko namreč podaljša čas vnetja. Izogibajte se tudi šepetanju. Čeprav se vam to morda zdi manjša obremenitev za vaše glasilke kot govorjenje, pa je v resnici povsem nasprotno – šepetanje je lahko pri laringitisu celo bolj škodljivo.

Poskrbite, da boste popili dovolj količine

Zadosten vnos tekočine je že nasploh zelo pomemben. Še toliko pomembnejše pa je, da skrbite za dovolj tekočine, najbolje toplega čaja, ko je vaše grlo vneto. Po drugi strani pa se čim bolj izogibajte alkoholu in kofeinskim napitkom, ki povzročajo dehidracijo.

Vdihovanje pare

Para je pri laringitisu zelo koristna. Tako vam lahko med drugim pomaga prhanje z vročo vodo, ki pa seveda ne sme biti tako vroča, da bi se opekli. Po želji lahko v kabino za prhanje nakapljate še nekaj kapljic eteričnega olja, na primer metinega ali evkaliptusovega. V času trajanja laringitisa pa je priporočljiva tudi uporaba vlažilnika zraka v prostorih.

Izogibajte se pretiranemu kašljanju

Kadar nas po grlu neprestano nekaj praska in žgečka, je seveda naraven odziv ta, da želimo zakašljati. Vendar pa se poskušajte izogibati temu, da bi nenehno pokašljevali. Namesto tega raje ližite bombone proti kašlju, na primer žajbljeve ali metine.

Redno grgranje

- Oglas -

Ena najbolj učinkovitih naravnih metod za ublažitev simptomov laringitisa je zagotovo grgranje. Topli vodi za grgranje dodajte malce soli ali pa sode bikarbone. Zelo koristno za grlo pa je tudi grgranje, pri katerem uporabite vodo z malce jabolčnega kisa.

Pomagajte si z zelišči

Obstaja kar nekaj zelišč, ki zelo uspešno pomirijo razdraženo grlo in ki jih lahko uporabite v različnih oblikah (na primer čaj, pastile, doma izdelani bomboni ipd.). Še posebej dobra izbira so sladki koren, evkaliptus, meta in žajbelj.

Ne pozabite na izjemno moč ingverja

Pri hitrejšem premagovanju laringitisa pa vam lahko močno pomaga tudi ingver. Koristno je na primer lizanje kandiranega ingverja ali pa pitje ingverjevega čaja, ki ga je najbolje pripraviti iz svežega koščka ingverjeve korenine.

Sami pa si lahko naredite ingverjeve bonbone. Preverite kako tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×