0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZnanstveniki pozivajo k prepovedi pesticidov, ki škodujejo otroškim možganom

Znanstveniki pozivajo k prepovedi pesticidov, ki škodujejo otroškim možganom

MORDA VAS ZANIMA

Oktobra je bila v reviji PLOS Medicine objavljena nova študija o vplivu pesticidov na otroke. Znanstveniki so se še posebej osredotočili na skupino pesticidov, imenovanih organofosfati. Ti so se sprva uporabljali kot živčni plin, v 60. letih prejšnjega stoletja pa so se začeli vse pogosteje uporabljati v kmetijstvu. Kot je zaključila ekipa 8 znanstvenikov in znanstvenic iz Kanade, ne obstaja t. i. še varna količina organofosfatov za človeški, še posebej pa za otroški organizem. Vsakršna izpostavljenost tej skupini pesticidov predstavlja tveganje za otroka ali za plod (če gre za izpostavljenost nosečnice), predvsem tveganje za razvojne težave, ki se lahko izrazijo šele nekoliko pozneje v otroštvu.

- Oglas -

Otroški možgani

Izpostavljenost organofosfatom zavira optimalen razvoj otroških možganov

Organofosfati so najbolj škodljivi v zgodnjih fazah razvoja možganov. Izpostavljenost tem snovem med drugim povečuje nevarnost za učne težave, za težave s spominom ter pozornostjo ipd. Te težave seveda postanejo še posebej očitne takrat, ko začne otrok obiskovati šolo. Znanstveniki so tako prepričani, da bi morali vladni predstavniki pri tem vprašanju prisluhniti znanosti, ne lobistom. Otroci, ki so izpostavljeni organofosfatom, imajo lahko tudi težave z motoričnimi spretnostmi in hiperaktivnostjo, poveča pa se tudi tveganje za avtizem.

Otroci in pesticidi

- Oglas -

Letno zaradi zastrupitve s pesticidi umre kar 200.000 ljudi

V ZDA so sicer pred časom že poskušali rešiti problem z organofosfati. Ameriška agencija za varstvo okolja je namreč načrtovala prepoved uporabe teh pesticidov na vseh pridelkih. Vendar pa je pred dvema letoma Trumpova administracija ustavila te načrte, ki so bili skladni s priporočili znanstvenikov. Trenutno je tako v Združenih državah Amerike dovoljenih 14 različnih vrst organofosfatov. Številka v Evropi je sicer nižja, saj je dovoljenih »le« 6 vrst. Vendar pa so številni toksikologi in drugi znanstveniki prepričani, da je v tem primeru preveč že ena sama vrsta. Združeni narodi denimo ocenjujejo, da naj bi letno zaradi zastrupitve s pesticidi umrlo kar 200.000 ljudi, tovrstne smrti pa so še posebej pogoste v državah v razvoju.

Preberite tudi: Povezava med pesticidi in avtizmom

.

NAJNOVEJŠE