0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreprečite ledvične kamne: 8 koristnih nasvetov

Preprečite ledvične kamne: 8 koristnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Ledvični kamni, za katere se uporablja tudi poimenovanje renalni kalkulusi, so mineralne tvorbe, ki lahko povzročijo zelo hude bolečine. Običajno nastanejo takrat, ko je urin preveč koncentriran oziroma ko vsebuje preveč snovi, iz katerih se lahko tvorijo kristali (kalcij, oksalati, sečna kislina itn.).

- Oglas -

Tveganje za ledvične kamne se lahko poveča zaradi genetskih dejavnikov oziroma specifičnih bolezni, predvsem zaradi presnovnih motenj, kot so ledvična tubulna acidoza, cistinurija in hiperparatiroidizem, vendar je v veliki meri odvisno tudi od prehranjevalnih navad. To pomeni, da nikakor niste nemočni. Z zdravimi navadami lahko občutno zmanjšate nevarnost za ledvične kamne ter se s tem izognete bolečini in tveganju za resnejše zaplete.

1. Omejite vnos soli

Čezmerno uživanje soli oziroma natrija spodbudi pospešeno izločanje kalcija. Koncentracija kalcija v urinu se tako poveča, s tem pa tudi nevarnost za tvorbo ledvičnih kamnov. Izogibajte se močno procesiranim živilom, saj ta pogosto vsebujejo zelo veliko soli, obenem pa pazite, da hrane ne boste dosoljevali po nepotrebnem.

2. Popijte dovolj tekočine

Osnovni ukrep za preprečevanje pretirano koncentriranega urina je zadosten vnos tekočine. Svetujemo vam, da spremljate barvo svojega urina. Če je zelo temen oziroma moten, je to znak, da popijete premalo tekočine. Priporočamo vam, da imate vedno ob sebi steklenico z vodo – posebno takrat, ko je nadpovprečno vroče, in med intenzivnejšo telesno aktivnostjo. Del tekočine lahko telesu zagotovite tudi z juhami, smutiji in živili, ki vsebujejo veliko vode (kumare, lubenice ipd.).

- Oglas -

3. Vodi občasno dodajte limonin sok

Citrati v limonah – pa tudi v drugih citrusih – se v urinu vežejo s kalcijem. S tem se zmanjša tveganje za nastajanje ledvičnih kamnov. Tako je priporočljivo, da vodo občasno obogatite z limoninim sokom (ali sokom limete, pomaranče ipd.).

Ultrazvok ledvic za ledvične kamne

4. Prednost naj imajo rastlinska živila

Nevarnost za nastajanje ledvičnih kamnov je posebno velika pri ljudeh, ki zaužijejo veliko beljakovin živalskega izvora. Živila živalskega izvora namreč vsebujejo ogromno purinov, ki se v telesu razgradijo v sečno kislino, ta pa se lahko nato v urinu kristalizira v ledvične kamne. K povečanemu tveganju za tvorbo ledvičnih kamnov prispeva tudi to, da prevelika količina sečne kisline spremeni pH urina, in sicer tako, da ustvari kislo okolje, ki je zelo ugodno za nastajanje ledvičnih kamnov.

5. Previdno pri živilih, ki vsebujejo veliko oksalatov

Čeprav je dobro, da imajo prednost rastlinska živila, to ne pomeni, da so ta povsem neproblematična. Previdnost je potrebna predvsem pri tistih živilih, ki so bogata z oksalati (špinača, rdeča pesa ipd.). Ker gre za živila, ki praviloma vsebujejo tudi precej koristnih snovi, ni smiselno, da jih črtate z jedilnika (razen če vam zdravnik svetuje drugače), vendar morate paziti, da pri količini ne pretiravate.

6. Zmerno pri vitaminu C

Zmernost je potrebna tudi pri živilih, ki vsebujejo veliko vitamina C. Sem spadajo tudi citrusi. Čeprav so lahko ti, kot omenjeno, vaši zavezniki pri preprečevanju ledvičnih kamnov, morate pri tem upoštevati, da ima lahko čezmerna količina vitamina C nasproten učinek.

7. Telesu zagotovite dovolj kalija

Med najkoristnejša živila za preprečevanje ledvičnih kamnov spadajo tista živila, ki vsebujejo veliko kalija. Gre namreč za mineral, ki prispeva k hitrejšemu izločanju citratov v urin, s čimer se, kot omenjano, zmanjša nevarnost za sprijemanje kalcija in nastajanje ledvičnih kamnov.

- Oglas -

8. Izogibajte se alkoholu in čezmernemu uživanju kofeina

Alkohol in kofein prispevata k dehidraciji in s tem k zelo koncentriranemu urinu, s čimer se ustvarijo idealni pogoji za nastajanje ledvičnih kamnov. Tako je pametno, da poskušate omejiti vnos alkoholnih pijač ter kave in drugih kofeinskih napitkov.

.

NAJNOVEJŠE