0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrepoznajte znake intolerance na gluten

Prepoznajte znake intolerance na gluten

MORDA VAS ZANIMA

Intoleranca na gluten, ki jo v njeni najhujši obliki imenujemo celiakija, lahko poteka povsem neopazno ali se sprevrže v izčrpavajočo kronično bolezen, ki je lahko tudi smrtna. Intolerantni na gluten lahko imajo zelo različne simptome, ki so včasih izredno podobni simptomom celiakije.

- Oglas -

intoleranca na gluten

Gluten je lepljiva beljakovina, ki testu doda elastičnost. Je eden najpogostejših povzročiteljev prehranskih intoleranc. Vsebujejo ga žitarice – največ pšenica, nekoliko manj pa ječmen in rž. Moderna pšenica je vzgojena kot hibrid, na način, da vsebuje kar največje količine glutena. Zato je pšenica z vidika prehranske intolerance najbolj problematična med vsemi žiti. Vendar pa lahko nekateri ljudje, ki imajo težave s hibridizirano pšenico, brez težav uživajo oves, ječmen, rž in stare vrste pšenice, kot sta einkorn in pira. Čisti oves (ang. pure oats) ne vsebuje glutena, zato je primeren tudi za ljudi s celiakijo, pri katerih že izjemno majhna količina glutena poškoduje sluznico prebavnega sistema.

Intoleranca na gluten ali celiakija?

Celiakija se od intolerance na gluten razlikuje po tem, da je antigensko specifična reakcija, ki se kaže kot napad na lastno tkivo, posledica tega pa je poškodba tankega črevesja. Intoleranca ima veliko podobnih simptomov kot celiakja, vendar tudi nekatere netipične za to bolezen, kot so: nezbranost, glavobol, otrplost rok, nog, prstov in bolečine v sklepih. Znaki intolerance na gluten se pojavijo v nekaj urah ali dneh po uživanju hrane, ki je vsebovala gluten.

- Oglas -

Intoleranca na gluten je pri ljudeh 6-krat bolj pogosta kot celiakija, kažejo številne raziskave na tem področju. Za celiakijo je značilen sindrom prepustnega črevesa; povečana prepustnost omogoča bakterijam, toksinom in neprebavljivim beljakovinam iz hrane, da pronicajo skozi gastrointestinalno pregrado v krvni obtok. Take biološke spremembe so značilne pred nastopom avtoimunskih bolezni, kot je celiakija.

Znaki intolerance na gluten

Strokovnjaki navajajo kar nekaj znakov, ki so pokazatelji intolerance na gluten. Nekateri so povsem običajni in zaradi tega manj opazni. Med simptome glutenske intolerance sodijo: vnetje želodca ali črevesja, slaba absorpcija vitaminov, kožni izpuščaji, migrene, bolečine v sklepih, intoleranca na laktozo, kronična utrujenost, fibromialgija (obolenje, ki ima podobne simptome kot sindrom kronične utrujenosti), omotičnost in občutek neravnotežja; neravnovesje hormonov, ki se kaže kot PMS, policistični sindrom jajčnikov ali nerazložljiva neplodnost. Gluten pogosto povezujejo tudi z avtoimunskimi boleznimi ščitnice. In seznama ni konec: intoleranco na gluten povezujejo z več kot 55 različnimi boleznimi.

Pokazatelj intolerance na gluten je tudi mozoljavost v odrasli dobi. Nenehni, dolgotrajni in ponavljajoči se izbruhi aken so lahko znak vnetja zaradi intolerance na gluten, ki lahko vpliva tudi na ostale organe. Še en pokazatelj intolerance na gluten je tudi občutek ulenjenosti že zjutraj, ko se zbudimo, in občutek izčrpanosti, ki nas spremlja med dnevom. Pokazatelji intolerance na gluten so tudi spremembe razpoloženja, poslabšanje že obstoječe anksiozne motnje, depresije ali motnje pozornosti. Še eden od znakov je nerazložljiva bolečina v rokah, kolenih in bokih. Lahko se pojavljajo tudi pogosti, nerazložljivi glavoboli in migrene.

Kaj storiti?

Če sumite, da ste intolerantni na gluten, se obrnite na svojega zdravnika, ki bo opravil test za ugotavljanje celiakije, ki zaznava zanjo značilna protitelesa. Ta bolezen se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju, po izračunih pa naj bi jo v Sloveniji imelo okrog 20.000 ljudi. V kolikor je test na celiakijo negativen, ste lahko še vedno lahko intolerantni na gluten. Glavna razlika med obema je v tem, da celiakija najpogosteje prizadane tanko črevo. Za vse zdravstvene težave, povezane z glutenom, je edino zdravilo 100-odstotno in doživljenjsko izogibanje hrani, ki vsebuje gluten.

.

NAJNOVEJŠE