V zimskem času sta prehlad in gripa zelo razširjeni težavi. Za omenjeni bolezni so seveda krivi virusi, ki se pogosto širijo s skorajda svetlobno hitrostjo. Ko je večina ljudi okoli vas bolnih, je tako verjetnost za to, da enaka usoda že kmalu doleti tudi vas, zelo visoka. V takšnih trenutkih začnejo mnogi intenzivno uporabljati pripravke, namenjene zaščiti pred virusi – v upanju, da jih bo to obvarovalo pred boleznijo. S tem so mišljeni tudi številni naravni pripravki, ki so lahko mnogokrat zelo učinkoviti.
Česen za učinkovit boj proti virusom
Ena izmed naravnih sestavin, ki vas lahko še posebej uspešno zaščiti pred virusi, je zagotovo česen. Tokrat vam zato predstavljamo recept za česnovo-ingverjevo juho, ki je kot nalašč za to obdobje. Ker se za pripravo juhe uporabi kar 52 strokov česna, gre resnično za odlično naravno zaščito pred virusi. Več česna namreč pomeni tudi izrazitejše pozitivne vplive na zdravje. Med drugim lahko redno uživanje te juhe pomaga celo pri zmanjševanju nevarnosti za okužbo z norovirusi. To je tako recept, ki ga je vsekakor vredno preizkusiti!
Recept za česnovo juho
Sestavine:
- 26 strokov neolupljenega česna
- 26 strokov olupljenega in grobo nasekljanega česna
- ½ skodelice naribanega ingverja
- 3 čebule
- 4 žlice olivnega olja
- ščepec kajenskega popra
- ½ žličke timijana
- 50 mililitrov kokosovega mleka
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 4 koščki limone
- sol
Postopek priprave česnovo-ingverjeve juhe
Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. Neolupljene stroke česna položite v steklen pekač. Dodajte 2 žlici olivnega olja in sol ter premešajte z rokami, da se sol in olje enakomerno razporedita. Pekač prekrijte s folijo in pecite približno 45 minut oziroma tako dolgo, da postane česnova ovojnica zlato rjave barve in da se česen zmehča. Stroke česna nato nežno podrgnite med dlanmi, da ovojnica odstopi, nato pa stresite česen v posodico.
Na drugih dveh žlicah olja popražite nasekljano čebulo, ki ste ji dodali timijan, ingver in kajenski poper. Pražite približno 6 minut, da čebula postekleni. Nato dodajte pečen in surov, nasekljan česen, skupno torej 52 strokov, in kuhajte še 3 minute, preden vse skupaj zalijete z jušno osnovo. Juho zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in kuhajte še približno 20 minut, da se vse sestavine zmehčajo. Vse skupaj stresite v kuhinjski mešalnik ali zmešajte s paličnim mešalnikom, da dobite gosto, kremno mešanico, ki jo nato prelijte nazaj v lonec. Dodajte še kokosovo mleko in tekočino zavrite. Po potrebi dodajte še malce soli in kajenskega ali navadnega črnega popra ter juho nalijte v štiri skodelice. Če želite, lahko v vsako skodelico stisnete še sok ene rezine limone, preden juho postrežete.
Na kratko o koristih česna za naše zdravje
Se sprašujete, zakaj je prav česen ena najboljših sestavin za zaščito pred tipičnimi zdravstvenimi težavami, značilnimi za zimski čas? Verjetno najpomembnejši razlog za to se skriva v dejstvu, da vsebuje česen snov, imenovano aliin. Ta se takrat, ko stroke česna stremo oziroma nasekljamo, spremeni v alicin – snov, ki deluje kot antioksidant, kar pomeni, da nas ščiti pred negativnimi vplivi prostih radikalov in s tem pred t. i. oksidativnim stresom. Obenem pa lahko alicin pomaga tudi pri zaščiti pred številnimi mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni.
Znano je, da je česen eden najmočnejših naravnih antibiotikov, hkrati pa se lahko pohvali tudi z izrazitimi protivirusnimi učinki. Redno uživanje česna ima tako zelo pozitiven vpliv na vaš imunski sistem. Med drugim lahko spodbudi delovanje oziroma imunski odziv določenih vrst belih krvničk, če pridejo te v stik z virusi. Tako česen zmanjšuje nevarnost za to, da sploh zbolimo – če pa se je to že zgodilo, nam pomaga pri tem, da bolezen premagamo hitreje in uspešneje.
Preberite tudi: Česen – naravno zdravilo in antibiotik