0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPogosto sedite s prekrižanimi nogami? Potem je to stol za vas!

Pogosto sedite s prekrižanimi nogami? Potem je to stol za vas!

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno ljudi je navajenih, da večinoma sedijo s prekrižanimi nogami. Tako obstaja precejšnja verjetnost, da sodite mednje tudi sami. Čeprav ste se morda poskušali znebiti te navade, večini to ne uspe. Prej ali slej se ponovno zalotijo pri tem, da so njihove noge stalno prekrižane, medtem ko sedijo.

- Oglas -
Stol za sedenje s prekrižanimi nogami

A morda niti ni nujno, da se tej navadi oziroma razvadi povsem odpoveste. Domiselno zasnovan stol, ki ga je lani predstavilo ameriško podjetje Health by Design, namreč omogoča, da tudi pri delu z računalnikom ipd. sedite s prekrižanimi nogami, ne da bi imela ta navada tako negativen vpliv, kot ga ima lahko sicer.

Položaj, ki je za mnoge najbolj udoben, lahko privede do resnejših težav s prekrvavitvijo

Pogosto sedenje s prekrižanimi nogami je lahko problematično predvsem za prekrvavitev. V tem položaju namreč ni mogoč normalen pretok krvi, kar lahko sčasoma privede do resnejših težav. Poleg tega pa se zaradi sedenja s prekrižanimi nogami pogosto pojavljajo krči oziroma bolečine v spodnjih okončinah. Morda je rešitev, ki jo iščete, prav stol, poimenovan Soul Seat, ki ga je razvilo omenjeno podjetje …  

Soul Seat

Gre za nekakšen dvonadstropni stol, ki je sestavljen iz sedalnega dela, katerega višino je mogoče poljubno prilagajati, in iz območja za noge.  Tako so lahko vaše noge med sedenjem še vedno rahlo prekrižane, kar je za mnoge precej udobnejši položaj, obenem pa je še vedno zagotovljen dober pretok krvi – oziroma precej boljši kot pri klasičnem sedenju s prekrižanimi nogami. Noge stola se lahko po potrebi odstranijo. Tako lahko stol po želji postavite neposredno na tla.

- Oglas -

Stol rezultat sodelovanja strokovnjakov z različnih področij

V podjetju, ki je zasnovalo Soul Seat, pravijo, da lahko njihov stol pomaga pri izboljševanju drže. Med sedenjem na njem naj bi se namreč medenica zamaknila rahlo naprej, boki se sprostijo in odprejo, hrbtenica pa lahko najde udoben, nevtralen položaj. Ustanovitelja podjetja Pack Matthews, ki je tudi oblikoval omenjeni stol, naj bi klasični ergonomsko zasnovani stoli vedno pustili na cedilu. Po uporabi teh stolov je imel še vedno težave z bolečinami, med delom pa ni imel možnosti za občasne spremembe položaja. To ga je privedlo do ugotovitve, da bo moral poiskati drugačno rešitev.

Soul Seat

Tako je v sodelovanju s fizioterapevti, inštruktorji joge, mizarji in inženirji industrijskega oblikovanja zasnoval stol, ki naj bi učinkovito rešil tovrstne težave. Matthewsu pa naj bi ta stol za povrh pomagal pri tem, da je postal precej gibčnejši in da lahko mnoge vaje pri jogi, ki so mu pred tem predstavljale precejšen izziv, zdaj izvede s precejšnjo lahkoto.

Stol ni med najcenejši, a zanimanja zanj je kljub temu ogromno

Kot ste morda pričakovali, cena tega posebnega stola, ki je dobavljiv v različnih barvah, ni najnižja. Klasični Soul Seat namreč stane 975 ameriških dolarjev. Podjetje ponuja še talno različico stola, katere cena je 575 ameriških dolarjev, na voljo pa je tudi model iz bambusa, ki je nekoliko dražji od klasične izvedbe, in sicer je cena v tem primeru 1200 ameriških dolarjev.

Soul Seat

Je vredno poskusiti? To boste verjetno najlažje presodili sami. Stol je sicer požel že kar nekaj zanimanja, kar kaže na to, da obstaja resnično veliko ljudi, ki radi sedijo s prekrižanimi nogami. Še posebej veliko zanimanja za Soul Seat naj bi bilo med Azijci, kar je razumljivo, saj je sedenje v tovrstnem položaju del kulture mnogih prebivalcev in prebivalk Azije ter tako nekaj, česar so navajeni že od otroštva.

Soul Seat

Preberite tudi: Prekomerno sedenje je lahko izjemno škodljivo za vaše zdravje

.

NAJNOVEJŠE