0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliTakole zaspijo utrujeni čmrlji

Takole zaspijo utrujeni čmrlji

MORDA VAS ZANIMA

Čmrlji so čudovita bitja, brez katerih svet ne bi preživel. Čmrlji so poddružina pravih čebel in imajo posebno vlogo – opraševanje cvetov.

- Oglas -

Tako čebelice kot čmrlji imajo izjemen pomen v naravi in so pravo čudo sveta. Ta čudovita mala bitja so pravzaprav močni mali motorji kmetijskega gospodarstva. Ne le, da so pomembna zaradi naše preskrbe s hrano, temveč so ključnega pomena tudi za okolje. Tretjina proizvodnje hrane na našem planetu je odvisna od živali, ki pomagajo pri opraševanju pridelkov. Kot opraševalke igrajo čebele pomembno vlogo v vseh vidikih ekosistema. Te ljubke majhne žuželke podpirajo rast cvetov, dreves in drugih rastlin, ki služijo kot hrana in zavetje drugim bitjem v naravi. Čebele prispevajo k zapletenim, medsebojno povezanim ekosistemom, ki pomagajo soobstoju raznolikega števila različnih vrst.

Žalostno je, da število čebel po vsem svetu upada z zaskrbljujočo hitrostjo. Izkazalo se je, da nismo samo mi krivi, saj naše čebele ubijajo številne spremembe, paraziti, pesticidi in okužbe pa so glavni trije od njih. Podnebne spremembe pripomorejo k temu, da nekaj rastlin cveti prej ali pozneje kot običajno, zato imajo na začetku sezone čebele manj virov hrane. Čebele trpijo tudi zaradi izgube habitata zaradi razvoja civilizacije in s tem urbanega okolja, zapuščenih kmetij ter s tem vse manjšega števila medovitih rastlin. Zato moramo ukrepati in sodelovati pri zaščiti te izjemno pomembne vrste.

Čmrlji so v sorodu s čebelami, kar se vidi tudi po marljivosti – so namreč eno najbolj prizadevnih malih bitij v naravi, zaradi svoje velikosti, oblike in sposobnosti živahnega brenčanja pa so te živalice zelo učinkovite pri opraševanju rastlin. Pa vendar se morajo v svojih napornih dneh pogosto spočiti in osvežiti, pri čemer so jih fotografi tudi ujeli. Na fotografijah je razvidno, kako ti pridni delavci kar med delom zaspijo v cvetovih, ven pa gledajo le s cvetnim prahom posuti zadki. Le o čem sanjajo?

.

NAJNOVEJŠE