ŽivaliTakole zaspijo utrujeni čmrlji

Takole zaspijo utrujeni čmrlji

MORDA VAS ZANIMA

Čmrlji so čudovita bitja, brez katerih svet ne bi preživel. Čmrlji so poddružina pravih čebel in imajo posebno vlogo – opraševanje cvetov.

- Oglas -

Tako čebelice kot čmrlji imajo izjemen pomen v naravi in so pravo čudo sveta. Ta čudovita mala bitja so pravzaprav močni mali motorji kmetijskega gospodarstva. Ne le, da so pomembna zaradi naše preskrbe s hrano, temveč so ključnega pomena tudi za okolje. Tretjina proizvodnje hrane na našem planetu je odvisna od živali, ki pomagajo pri opraševanju pridelkov. Kot opraševalke igrajo čebele pomembno vlogo v vseh vidikih ekosistema. Te ljubke majhne žuželke podpirajo rast cvetov, dreves in drugih rastlin, ki služijo kot hrana in zavetje drugim bitjem v naravi. Čebele prispevajo k zapletenim, medsebojno povezanim ekosistemom, ki pomagajo soobstoju raznolikega števila različnih vrst.

Žalostno je, da število čebel po vsem svetu upada z zaskrbljujočo hitrostjo. Izkazalo se je, da nismo samo mi krivi, saj naše čebele ubijajo številne spremembe, paraziti, pesticidi in okužbe pa so glavni trije od njih. Podnebne spremembe pripomorejo k temu, da nekaj rastlin cveti prej ali pozneje kot običajno, zato imajo na začetku sezone čebele manj virov hrane. Čebele trpijo tudi zaradi izgube habitata zaradi razvoja civilizacije in s tem urbanega okolja, zapuščenih kmetij ter s tem vse manjšega števila medovitih rastlin. Zato moramo ukrepati in sodelovati pri zaščiti te izjemno pomembne vrste.

Čmrlji so v sorodu s čebelami, kar se vidi tudi po marljivosti – so namreč eno najbolj prizadevnih malih bitij v naravi, zaradi svoje velikosti, oblike in sposobnosti živahnega brenčanja pa so te živalice zelo učinkovite pri opraševanju rastlin. Pa vendar se morajo v svojih napornih dneh pogosto spočiti in osvežiti, pri čemer so jih fotografi tudi ujeli. Na fotografijah je razvidno, kako ti pridni delavci kar med delom zaspijo v cvetovih, ven pa gledajo le s cvetnim prahom posuti zadki. Le o čem sanjajo?

NAJNOVEJŠE