fbpx
Domov Osebna rast 10 osnovnih vrednot in navad, ki vam bodo pomagale vzgojiti srečne, zdrave...

10 osnovnih vrednot in navad, ki vam bodo pomagale vzgojiti srečne, zdrave in modre otroke

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Pravijo, da svet stoji na mladih. Če želimo lepši svet, se moramo osredotočiti na vzgojo zdravih, srečnih in odgovornih posameznikov. Naša naloga je, da svojo modrost, ki smo jo osvojili tekom življenja, prenesemo na naslednje generacije. Vzgoja otroka je precej zahtevna naloga. Velika odgovornost je, da mladega posameznika naučimo pravih vrednot in mu pomagamo izbrati pravo pot v življenju.

Starši vzgoja otroka

Vse kar morate vedeti je, da se sprememba začne pri vas samih. Jabolko ne pade daleč od drevesa, pravi star pregovor. Ne pozabite, da imate priložnost, da zgradite trdne temelje, na katerih se lahko otrok nato dalje razvija sam. Vi ste tisti, ki jih morate naučiti resničnih življenjskih vrednot. Vi ste tisti, ki jih morate pripraviti na samostojno življenjsko pot. Življenjske poti si nihče ne izbira sam. Svojega otroka nikoli ne boste mogli zaščititi do te mere, da ga nič ne bo bolelo. Lahko, da mu pot ne bo z rožicami postlana. Na vse pač nimate vpliva. Lahko pa svojega otroka vzgojite tako, da ga opremite z miselnostjo in vrednotami, s katerimi bo lažje križaril po življenju.

Vzgoja otroka je širok pojem. Ni je moč uokviriti v zgolj deset nasvetov. Obstaja namreč malo morje vzgojnih stilov in težko je soditi, kateri je pravi. Lahko pa vam prišepnemo 10 osnovnih vrednot in navad, ki vam bodo pomagale vzgojiti srečne, zdrave in modre otroke.

1. Empatija

Prva stvar na seznamu prednostnih nalog mora biti ta, da vedno učimo otroke, kako pomembno je skrbeti za druge. Samo empatija bo rešila ta svet. Ta lastnost jim bo pomagala razumeti, kakšen občutek je hoditi v čevljih druge osebe. Otroci, ki jim ne bo težko skrbeti za druge ljudi, bodo zrasli v prijazna, ljubeča in obzirna bitja. To so ljudje, ki jih potrebujemo na tem planetu.

2. Zgoden odhod v posteljo

Zadostna količina kakovostnega spanca je bistvenega pomena za zdrav razvoj možganov. Ena najpomembnejših stvari, ki jo morate storiti za počutje svojih otrok, je, da jim vedno priskrbite toliko spanja, kot ga potrebujejo, tudi če morate zato nastopiti bolj strogo in jih prepričati, da odidejo v posteljo prej.

3. Zdrave meje

Otroku morate postaviti zdrave meje, čeprav je to najtežje storiti prav temu majhnemu bitjecu, ki ga imate radi bolj kot vse na svetu. Težko je postaviti meje, ko se to malo bitje spremeni v poosebljeno trmo.  V teh trenutkih je pomembno, da se spomnite, da to počnete v svoje dobro. Če otroku postavite zdrave meje, jim bo to pomagalo pri učenju discipline. In to je nekaj, kar bodo v življenju obupno potrebovali.

Vzgoja otrok nasveti

4. Odgovornost in navade

Z otrokom je treba vzpostaviti zdravo rutino vsakodnevnih opravil, saj je prav odgovornost tista, ki se je otrok še mora naučiti. Samokontrola, empatija, interakcija, prijateljstva, odgovornosti so le nekatere stvari, ki se jih mora otrok naučiti, da odraste v dobro prilagojeno odraslo osebo.

5. Veliko objemov

Otrok, ki raste in se razvija, potrebuje vso ljubezen, ki jo lahko dobi. Vzgajati ga je treba v zdravem in ljubečem okolju z ljudmi, ki znajo skrbeti za to. Strokovnjaki pravijo, da potrebujemo štiri objeme na dan, da preživimo in 12 objemov na dan za rast. Bolj ko se objemate; več oksitocina se sprošča, zato ste srečnejši vi in vaš otrok.

6. Zabavni in ljubeznivi starši

Otroci nikoli ne bodo rekli: »Imel sem slab dan, se lahko pogovorimo?«. Otrok bo rekel: »Mamica, igraj se z menoj«. Starša sta edini dve osebi, v kateri otrok zaupa – v zdravem družinskem okolju. Da, življenje je stresno in kaotično. Bodite pozorni na to, kaj vam poskuša povedati vaš otrok. Prekličite vse, kar imate, odložite telefon in jim posvetite svoj čas.

7. Več doživetij in manj stvari

Otroku raje privoščite več doživetij, nepozabnih trenutkov in zabavnih spominov, kot pa stvari, na katere bodo pozabili. Ko bodo odrasli, se ne bodo spomnili stvari, ki so jih imeli, temveč aktivnosti, ki so jih doživeli. Najboljše izkušnje v življenju ne stanejo veliko. Kakovostni čas je najboljše možno darilo, ki ga lahko podarite svojim otrokom.

8. Knjige in glasba

Prva najboljša stvar, ki jo starši lahko naredijo za svoje otroke je ta, da poskrbijo za njihovo varnost. Druga, da poskrbijo za dovolj ljubezni. Tretja najboljša stvar pa je, da z njimi preglejujejo in prebirajo knjige in jih poučijo o kulturi, umetnosti in glasbi.

9. Preživljanje časa na prostem

Telesna aktivnost je bistvenega pomena za zdravje slehernega človeka. Še posebno zdravilno in osvobajajoče je preživljanje prostega časa na prostem, v naravi. Omogočanje otrokom, da sami raziskujejo svet in spoznajo zakone narave, jim bo pomagalo, da se razvijejo v odgovorne, neodvisne in pametne posameznike. Otroci, ki se ne osvobodijo in raziskujejo sami, ampak namesto tega ostanejo ujeti v strahu staršev, bodo verjetno imeli številne težave.

10. Omejitev časa pred ekrani

Otrok potrebuje posebne dražljaje iz zunanjega okolja, da se lahko normalno razvija. Z drugimi besedami, teh bistvenih dražljajev ni mogoče najti pred zasloni ali telefoni. Majhen otrok, ki preživi veliko časa pred zaslonom namesto zunaj, ima lahko težave z razvojem.

Preberite tudi: Marko Juhant: Danes imajo že otroci podočnjake!

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×