Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaPreden slepo zaupate zdravstveni študiji, preverite, kdo jo je financiral

Preden slepo zaupate zdravstveni študiji, preverite, kdo jo je financiral

MORDA VAS ZANIMA

Časi, ko so zdravniki nastopali v oglasih za tobačne izdelke, so na srečo že zdavnaj za nami. Vendar pa to še ne pomeni, da je mogoče slepo zaupati izsledkom študij, pod katere so podpisani različni strokovnjaki. Kot kažejo podatki neodvisnih raziskovalcev, to, kdo financira študijo, običajno močno vpliva na končne zaključke.

- Oglas -

Zdravstvene študije

Rezultati pogosto močno odvisni od tega, kdo je financiral raziskavo

Marion Nestle, profesorica nutricionistike z ameriške New York University, je začela leta 2015 analizirati študije, ki so jih financirala prehranska podjetja. Zgolj v tistem letu je odkrila 168 takšnih študij. Rezultati kar 156 izmed teh študij so nakazovali, da je bil v ospredje postavljen interes sponzorja oziroma financerja, ne pa znanost. Primeri, ko živilska industrija financira zdravstvene oziroma nutricionistične študije, so na žalost precej pogostejši, kot si predstavlja večina potrošnikov. Mnogi neodvisni raziskovalci so tako prišli do podobnih ugotovitev kot prof. Nestle. Leta 2007 objavljena analiza 206 študij, ki so preučevale vplive mleka, sladkih pijač in sadnih pijač na zdravje, je na primer razkrila, da je obstaja pri tistih študijah, ki so jih v celoti financirale omenjene industrije, tudi do osemkrat večja verjetnost, da bodo izpostavljeni pozitivni vplivi.

Se raziskovalci sploh zavedajo, kaj v resnici počnejo?

Pogosto sicer raziskovalci nimajo občutka, da so bili zmanipulirani, čeprav številni dokazi in znane afere kažejo drugače. Večinoma namreč podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo prehrambnih izdelkov, raziskovalcem ne naročijo neposredno, naj zastavijo raziskavo tako, da bodo rezultati podprli njihove interese. Tako se raziskovalci velikokrat ne zavedajo, da je to, kdo je financiral raziskavo, vplivalo na njihovo izvedbo raziskave ali interpretacijo rezultatov. V nekaterih primerih pa je pritisk korporacij na znanstvenike povsem neposreden in očiten. Lani je bilo na primer razkrito, da je Coca Cola plačala znanstvenikom, da so začeli poudarjati, kako je pri hujšanju precej pomembnejša telovadba kot odpoved določeni hrani in pijači. Podjetje je ustanovilo celo neprofitno organizacijo, ki je promovirala sporočilo, da Američani posvetijo preveč časa zmanjševanju kaloričnega vnosa, namesto da bi se osredotočili na telovadbo. Podobne afere so sicer zelo velikokrat povezane tudi z mesno in mlečno industrijo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×