0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNasveti za potovanje z avtomobilom

Nasveti za potovanje z avtomobilom

MORDA VAS ZANIMA

Ko ste popolnoma prepričani, da je vaš avtomobil tehnično pripravljen za na dolgo pot, prtljaga varno nameščena, sopotniki pripasani, ste pripravljeni za na pot. Toda čeprav se veselite zasluženim počitnicam, so dolga potovanja z avtomobilom stresna in zahtevajo veliko napora. Naslednji nasveti vam bodo pomagali, da boste varno prispeli na cilj in se pri tem čim manj utrudili.

- Oglas -

Potovanje z avtom

Za volanom ostanite sveži

Cilj dolgih voženj je vsekakor varen prihod na cilj, vendar ni nič manj pomembno, da tja prispemo dobre volje. Hitrost ne bi smela igrati ključne vloge. Dolga potovanja zahtevajo pogoste postanke, da bi si med vožnjo malo odpočili. Postanki med vožnjo so torej obvezni! Ne pozabite, da se odpravljate na dopust in da se vam nikamor ne mudi. S pogostimi postanki bodo vsi udeleženci potovanje lažje prenesli, ta pa se lahko spremeni v mali izlet, če pametno izberete kraj postankov.

Utrujenost vpliva na vašo koncentracijo, reflekse in sposobnost presoje ter poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Posebno pozornost namenite splošnemu slabemu počutju, bolečinam v vratu, rokah in ramenih ali na zamegljen vid, saj so to načini, na katere vam telo sporoča, da potrebujete počitek. Poslušanje glasnejše glasbe, uživanje kave oziroma drugih kofeinskih napitkov ali kratka postojanka in sprehod učinkujejo le kratkoročno, toda nikakor ne odpravljajo utrujenosti. Če med vožnjo postanete zaspani, se zamenjajte z drugim voznikom ali pa se ustavite in si privoščite kratek spanec.

- Oglas -

Klima v avtomobilu

Pri uporabi klimatske naprave v avtomobilu je potrebna racionalnost. Pred potovanjem se prepričajte, da je avtomobil parkiran v senci ali v garaži, da se ne bi preveč segrel. Strokovnjaki priporočajo, da razlika med zunanjo temperaturo in tisto v avtomobilu ne bi smela presegati petih stopinj Celzija. Četudi mislite, da vam potemtakem klimatska naprava ne bo kaj dosti pomagala, če bo temperatura zunaj 35, v avtu pa 30 stopinj, ta nasvet raje upoštevajte, saj nizka temperaturna razlika ne bo vplivala na vaše zdravje. Klime ne vklapljajte, če ste v avtomobil sedli prepoteni in mokri. Kar zadeva odpiranja oken, jih odprite le malo, saj lahko prepih pri občutljivih potnikih vodi h glavobolom.

Udobno se oblecite

Da bi vaše potovanje z avtomobilom minilo čim udobneje, se posvetite pravi izbiri oblačil in obutve. Oblecite zračna oblačila, izdelana iz naravnih materialov (najboljša izbira sta lan in bombaž), prav tako obujte udobne, dobro uhojene čevlje.

Potovalna lekarna

Brezskrbno potovanje vključuje tudi majhno potovalno lekarno, v kateri boste imeli najosnovnejša zdravila. O potrebnih zdravilih za na pot se posvetujte z družinskim zdravnikom, ki bo najbolje vedel, kaj je potrebno za manjše tegobe, kot so glavoboli in lažje poškodbe. Če ima izmed potnikov kakšno bolezen, naj s seboj vzame dovolj zdravil. V potovalni lekarni naj bodo torej pribor za prvo pomoč, obliži in povoji za morebitne rane ter higienski izdelki. Doma ne zapustite brez zdravstvene izkaznice.
Preverite, ali ima kakšen izmed vaših sopotnikov težave s slabostjo med vožnjo. Ta sicer pogosteje prizadane otroke. V primeru, da boste potovali z osebami, ki imajo težave s potovalno slabostjo, imejte pripravljen kak krhelj limone ali nekaj oliv, saj se s sesanjem limone ali uživanjem oliv slabost omili. Primerni so tudi običajni krekerji, saj vpijejo presežno slino in želodčno kislino. Vrtoglavico in slabost lahko začasno ublažite že z zagotovitvijo svežega zraka, torej z odpiranjem okna ali izstopom iz avtomobila.

Obrok na kolesih

Preden se odpravite na dolgo pot z avtomobilom, pripravite potovalni hladilnik z obilo zdrave hrane, predvsem svežega in suhega sadja, polnozrnatih krekerjev, ploščic z žitaricami, in veliko vode. Te zaloge vam bodo prišle zelo prav, če obtičite v prometu in boste morali dlje časa sedeti v vročem avtomobilu. Med potovanjem pa se vsekakor izogibajte težki hrani in sladkarijam. Večurno sedenje v avtomobilu, vročina in gneča bo v kombinaciji z visokokaloričnimi in težko prebavljivimi živili na vas delovala negativno, saj boste prej čutili utrujenost in boste slabše razpoloženi.

.

NAJNOVEJŠE