0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaVsestranska šentjanževka

Vsestranska šentjanževka

MORDA VAS ZANIMA

Šentjanževka je približno 60 centimetrov velika samonikla trajnica z značilnimi rumenimi cvetovi. Cveti v poletnem času, in sicer v obdobju od junija do avgusta. Šentjanževka uspeva v Srednji Evropi, Severni Afriki in Zahodni Aziji, najbolj pa ji odgovarjajo sušnejši tipi prsti (najdemo jo na primer ob poteh, na nasipih, ob gozdnih jasah, travnikih).

- Oglas -

Vsi pozitivni učinki šentjanževke

Šentjanževko že dolgo časa uporabljamo v številne zdravilne namene. Nekatere raziskave so sicer potrdile njene zdravilne učinke, spet druge ne. Če se odločite za njeno uporabo, bodite previdni in se resnično podučite o ustrezni uporabi ter se o tem posvetujete s strokovnjakom. Če jemljemo določena zdravila, moramo biti pri njihovem sočasnem jemanju s šentjanževko zelo previdni, saj lahko šentjanževka izzove določene negativne stranske učinke ali izniči delovanje zdravila (primer, v katerem se jemanje šentjanževke odsvetuje, je na primer pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tabletke).
Šentjanževka nam je na voljo v obliki čajne mešanice, olja in tinkture.

Šentjanževka

Čaj iz šentjanževke

Iz posušenih cvetov si torej lahko pripravite čaj, ki naj bi pomagal pri blažjih oblikah depresije, potrtosti, blažil naj bi glavobole, v pomoč pa naj bi bil tudi ženskam, ki imajo težave z bolečimi menstruacijami ali tistim v menopavzi, saj jim pomaga, da dlje časa ostanejo vitalne in polne energije. Pri premagovanju blažjih depresivnih stanj se pitje čaja priporoča od štiri do šest tednov. Če se po tem času stanje ne izboljša, s terapijo prenehajte.
Nekateri pitje čaja priporočajo tudi ljudem, ki imajo zelo psihično naporno delo ali se srečujejo z drugimi oblikami duševnih obremenitev. Šentjanževka je primerna tudi za otroke nad 12. letom (mlajši otroci naj jo jemljejo le pod zdravniškim nadzorom) in mladostnike, ki jih muči pomanjkanje koncentracije ali slabo spijo.
Poleg vsega naštetega šentjanževko uporabljamo tudi proti driski, želodčnim bolečinam, ta rastlina pa naj bi imela tudi blag odvajalni učinek.
Čaj iz šentjanževke pripravite tako, da dve do tri čajne žličke posušenih cvetov prelijete s približno dvema decilitroma vroče vode. Čaj si lahko privoščite večkrat na dan.

- Oglas -

Vsestransko šentjanževo olje

Ljudje poznamo predvsem šentjanževo olje, katerega spekter uporabe je zelo širok (tu gre za zunanjo uporabo). Za razliko od priprave večine zeliščnih olj olje šentjanževke pripravljamo na direktni sončni svetlobi. Pripravimo ga tako, da sveže cvetove prelijemo s približno enim decilitrom kakovostnega oljčnega olja.
Olje šentjanževke se je izkazalo kot zelo uspešno pri zdravljenju oteklin, opeklin, pa tudi oparin. Z njim lahko lajšamo tudi različne revmatične težave ter težave s protinom. Olje šentjanževke lahko uporabljamo za masažo mehkih tkiv, zelo blagodejno pa deluje tudi na naše sklepe. Olje nanesemo tudi neposredno na pike žuželk.

Sense masaže

Globinska tajska masaža z oljem šentjanževke, ki jo izvajajo posebej na Tajskem šolani strokovnjaki, blagodejno vpliva na telo in dušo. Lajša težave pri revmi ter obrabljenih vretencih in sklepih. Regenerativno deluje na vnetje mišic po vadbi ali fizičnih naporih. Je idealna izbira za vse, ki imate vsaj eno od zgoraj navedenih težav. Masaža deluje tudi antidepresivno. Po masaži priporočamo še skodelico čaja iz cvetov in listov šentjanževke, ki deluje pomirjujoče, blaži glavobol in pomaga pri nespečnosti.

Tinktura

Ena od oblik, v kateri najdemo šentjanževko, je tudi tinktura, ki jo pripravimo tako, da približno 20 gramov posušenih cvetov šentjanževke prelijemo z decilitrom žganja. Namakamo vsaj dva tedna. Trikrat na dan vzamemo od 20 do 30 kapljic, ki jih nakapamo v pol kozarca vode. Vztrajamo od štiri do šest tednov. Tako kot čaj tudi tinktura iz šentjanževke deluje antidepresivno.

- Oglas -

Pri uporabi kateregakoli pripravka iz šentjanževke bodite previdni in se pred uporabo obvezno posvetujete s strokovnjakom. Omenimo le nekaj možnih neželenih učinkov:

  • Alergijske reakcije
  • Ob daljši uporabi lahko pride do izčrpanosti in nemira
  • Povišan krvni tlak
  • Povečana občutljivost na sonce – še posebej, če imate svetel ten kože
  • Razdraženost želodca

Predstavitvena informacija

.

NAJNOVEJŠE