0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPijte zeleni čaj

Pijte zeleni čaj

MORDA VAS ZANIMA

Zeleni čaj je resnično super živilo. Zahvaljujoč močnemu antioksidantu, imenovanem epigalokatehin-3-galat ali EGCG, ki predstavlja več kot polovico polifenolov v zelenem čaju, je zeleni čaj res posebna pijača.

- Oglas -

Zeleni čaj

 • Zeleni čaj preprečuje, da bi škodljivi holesterol zamašil arterije in pomaga preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja. Po podatkih raziskave, objavljene v strokovni publikaciji Journal of Biological Chemistry, epigalokatehin3-galat je tisti, ki preprečuje, da bi se naše arterije zamašile.
 • Raziskovalci so prav tako testirali EGCG proti bakterijam, ki jih najdemo v ustni votlini (v slini) in ki se imenujejo Streptococcus mutans. Ugotovili so, da je prej omenjeni antioksidant zelo učinkovit v borbi s temi bakterijami. Pitje zelenega čaja in uporaba izdelkov za ustno higieno, ki vsebujejo EGCG, je torej zelo priporočljivo. Ta antioksidant namreč a te škodljive bakterije v ustni votlini učinkuje antibakterijsko.
 • Zeleni čaj naj bi upočasnil razvoj raka na dojkah. Raziskava, objavljena v strokovni reviji Experimental Cell Research, je pokazala, da je EGCG zavrl metabolizem celic rakavih tumorjev v dojkah.
 • Zeleni čaj tudi pomaga ščititi kožo pred nevarnim UV sevanjem.
 • Zeleni čaj je poznan tudi kot odlična izbira v boju z odvečno telesno maščobo. EGCG namreč zvišuje hitrost porabe maščobe v našem telesu.
 • Z zelenim čajem tudi nad nadležno maščobo v predelu trebuha. EGCG v zelenem čaju aktivira gene za porabo maščobe v predelu abdomna in tako pospeši izgubo telesne mase za kar 77 odstotkov.
 • Zeleni čaj poskrbi za stabilno raven sladkorja v krvi. EGCG namreč poskrbi, da se inzulin učinkoviteje porablja ter tako prepreči, da bi se pojavljala nenadna in velika nihanja sladkorja v krvi. Ta nihanja so namreč razlog za to, da smo utrujeni, razdražljivi ter imamo željo po nezdravi hrani.
 • Raziskava, ki je bila leta 2010 objavljena v strokovni reviji Cancer Prevention Research, je pokazala, da EGCG zavira rast rakavih celic pri pljučnem raku.
 • Zeleni čaj lahko prepreči poškodbe kože in gube. EGCG naj bi bilo 200-krat močnejši od vitamina E pri uničevanju za škodo nevarnih prostih radikalov. Prosti radikali reagirajo z zdravimi celicami v telesu in povzročijo škodo, zato zmanjševanje njihovega števila lahko pomaga zmanjšati gubice in druge znake staranja.
 • Zeleni čaj vsebuje močan antioksidant, ki uniči proste radikale. Ker je zeleni čaj zaradi svojih sestavin močan antioksidant, lahko pozitivno vpliva na več kot le na kožne celice. Prosti radikali so močno povezani z nastankom številnih resnih kroničnih bolezni, kot so artritis, sladkorna bolezen in rak.
 • Okus zelenega čaja je odličen. Poleg samega zelenega čaja obstaja še veliko različic z okusi. Zeleni čaj je okusen tako topel kot hladen. Lahko si ga osladite s katerim od naravnih sladil, kot je na primer stevija, če vam ne prija njegov naraven okus. K zelenemu čaju se odlično poda tudi sveže stisnjen sok limone. Tako lahko hitro dobite limona iz zelenega čaja.

Zeleni čaj pripravite tako, da eno ali dve jušni žlici lističev zelenega čaja prelijete z vrelo vodo. Pustite stati pet minut. Čaj odcedite in, če vam je všeč hladnejša različica pijače, dodajte nekaj kock ledu. Strokovnjaki pravijo, da naj bi za najboljše rezultate spili tri skodelice zelenega čaja na dan. A nikar naj vas ne skrbi zaradi vsebnosti kofeina – zeleni čaj ga vsebuje veliko manj kot kava ali črni čaj.

Ko izbirate zeleni čaj, je prav, da ste pozorni tudi na njegovo kakovost. Ponudba na našem trgu je velika, kakovost pa zelo raznolika. O tem nam največkrat priča cena. Slaba stran čaja v filter vrečkah je ta, da ne moremo videti njihove vsebine in pogosto se lahko zgodi, da je tak čaj slabše kakovosti. Ena od pozitivnih strani čaja v filter vrečki, pa je zagotovo ta, da lahko čaj pripravimo hitro in brez precejanja.

.

NAJNOVEJŠE