0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPost za kožo – eden najnovejših lepotnih trendov

Post za kožo – eden najnovejših lepotnih trendov

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste navajeni poslušati, kako pomembna je nega kože – in katere izdelke vse potrebujete, da ohranite zdravo in lepo kožo. Postopek nege kože je lahko prava umetnost – nekateri temu namenjajo ogromno časa, nemalokrat pa tudi vse prej kot zanemarljive količine denarja. Kot nekakšen odgovor na to se je razvil nov trend. Pojavlja se namreč vse večje število tistih, ki trdijo, da lahko naši koži precej bolj kot draga kozmetika koristi občasni post …

- Oglas -

Od precej drastičnih omejitev do nekoliko zmernejših različic

S poimenovanjem »post za kožo« ni mišljena zgolj začasna odpoved uporabi ličil, ki lahko, kot je dobro znano, močno obremenijo kožo in poslabšajo njeno stanje. Zagovorniki »posta za kožo« namreč pogosto menijo, da lahko koži najbolj pomaga to, da se za določen čas povsem odpovemo čisto vsem negovalnim izdelkom za kožo, torej tudi različnim kremam. Kako pametna je ta ideja oziroma kaj so potencialne prednosti in slabosti tovrstnega posta?

Za začetek naj povemo, da pozna post za kožo več različic, podobno kot na primer prekinitveni post – zagotovo eden najpomembnejših trendov na področju prehrane v zadnjih letih. V skrajni različici sicer post za kožo res pomeni, da določen čas sploh ne uporabljate negovalne kozmetike – nekateri sem vključujejo celo milo. Vendar pa obstajajo tudi nekoliko manj drastične različice. Tako se lahko post za kožo nanaša tudi zgolj na določene izdelke oziroma sestavine, ki se jim poskušate nekaj časa izogibati.

Post za kožo brez ličenja

Glavna korist naj bi bila vzpostavitev naravnega ravnovesja

A kaj lahko sploh pridobite, če pošljete svojo kožo na tovrstno »dieto«? Pozitivni učinek, ki se navaja najpogosteje, je ta, da s tem koži omogočite vzpostavitev naravnega ravnovesja. Teorijo, ki se skriva za idejo posta za kožo, bi lahko torej opisali nekako takole: ko uporabljamo določene kozmetične izdelke, dajemo koži »potuho«. Tako zmedemo naravni proces samoregulacije. Koža se začne postopoma vse bolj zanašati na to kozmetiko, zato sama ni več zmožna dovolj učinkovito opravljati nekaterih osnovnih nalog, kot je na primer uravnavanje količine izločene maščobe.

- Oglas -

S stalnim nanašanjem vlažilnih krem in sorodnih izdelkov naj bi na primer koži sporočali, da lahko upočasni proizvodnjo maščob. To je sicer po eni strani koristno za ljudi z zelo mastno kožo, po drugi strani pa lahko s tem poglobimo težave z zelo suho kožo, ki postane tako še bolj problematična – tako zahteva vedno več in vedno pogosteje. Podobno velja tudi za sestavine, namenjene kemičnemu pilingu kože (to so običajno različne kisline), ki posežejo v naravni proces obnove kože. Začasni post naj bi torej koži pomagal, da okrepi svoje naravne funkcije.

Posta za kožo se morate lotiti zelo premišljeno

Tudi tisti, ki se načeloma strinjajo, da lahko koži koristi nekaj predaha od običajne negovalne rutine, pogosto poudarjajo, da to še ne pomeni, da moramo črtati prav vso kozmetiko. Dovolj naj bi bilo že to, da za nekaj časa omejimo uporabo določenih aktivnih sestavin, na primer retinola. Mnenja strokovnjakov oziroma dermatologov glede tega trenda niso povsem enotna – nekateri so mu precej naklonjeni, spet drugi nekoliko bolj skeptični.

Večinoma sicer dermatologi poudarjajo, da moramo upoštevati, da koža ni enaka koži – tako lahko nekomu post za kožo zelo ustreza, tudi v bolj drastični različici, spet drugi pa imajo lahko ogromno težav že v primeru začasnega izločanja ene same sestavine. Ljudem, ki imajo hude težave z aknami, se tako načeloma ne priporoča tovrstno eksperimentiranje oziroma začasno črtanje izdelkov s tistimi sestavinami, ki so namenjeni prav ublažitvi tovrstnih težav, saj lahko pride do zelo izrazite negativne reakcije kože. Hkrati pa dermatologi opozarjajo, da post za kožo nikakor ne bi smel vključevati izločanja izdelkov za zaščito kože pred ultravijoličnimi žarki, kadar so ti potrebni.

.

NAJNOVEJŠE