0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 nasvetov za vse, ki razmišljate o ketonski dieti

7 nasvetov za vse, ki razmišljate o ketonski dieti

MORDA VAS ZANIMA

Ketonska dieta je v zadnjem času zagotovo ena najbolj priljubljenih diet. Morda o njej razmišljate tudi sami, vendar niste prepričani, ali zares veste, kako se je lotiti in kako se izogniti tipičnim začetniškim napakam? Za vas smo zbrali nekaj koristnih napotkov, ki vam bodo pomagali ugotoviti, ali je ta dieta primerna za vas oziroma kaj lahko pričakujete, če se odločite zanjo.

- Oglas -

1. Ne zamenjujte LCHF in ketonske diete 

Čeprav je ketonska dieta v osnovi zelo podobna LCHF-principu prehranjevanja, vendarle obstajajo pomembne razlike, ki jih morate upoštevati, ko se odločate, katera oblika hujšanja bi bila najprimernejša za vas. Rekli bi lahko, da je ketonska dieta bolj drastična oblika LCHF-prehranjevanja. Čeprav je tudi cilj slednjega omejevanje ogljikovih hidratov, običajno ni posebej opredeljena »dovoljena« količina tega makrohranila. Drugače pa je pri ketonski dieti. Če želimo, da telo preide v t. i. ketozo, namreč dnevna količina ogljikovih hidratov ne sme preseči približno 20–30 gramov. Vsaj na začetku bo torej potrebno natančno spremljanje prehrane, sicer vas lahko hitro zanese.

2. Jedilnik si poskušajte izoblikovati vnaprej

Tistim, ki se šele spoznavajo s ketonsko dieto, se običajno odsvetujejo pretirano zapleteni recepti, ki zahtevajo precej »eksotičnih« sestavin. Poskušajte si izoblikovati preprost jedilnik in izračunajte, koliko približno vas bodo stale jedi, ki ste jih izbrali, da se izognete morebitnim neprijetnim presenečenjem.

3. Premišljeno pri izbiri virov ogljikovih hidratov

Ketonska dieta sicer dovoljuje zelo malo ogljikovih hidratov, vendar pa to seveda še ne pomeni, da so živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, povsem prepovedana. To bi bilo pravzaprav skorajda nemogoče, saj tudi mnoga živila, ki jih načeloma ne dojemamo kot ogljikohidratna, vsebujejo določen delež tega makrohranila. Pri ketonski dieti predstavljajo prav tovrstna živila pomemben vir določenih vitaminov in mineralov. Pomembno je torej, da ste pri izbiri premišljeni in da poskušate telesu zagotoviti čim bolj raznoliko prehrano, ne da bi pri tem presegli mejo, ki še omogoča ketozo. Poleg različnih vrst (neškrobnate) zelenjave je na primer zelo priporočljivo tudi uživanje zmernih količin jagodičevja, ki je prava zakladnica koristnih hranil.

- Oglas -
Keto prehrana

4. Upoštevajte, da obstaja več različic ketonske diete

Večinoma se ketonska dieta povezuje predvsem z živili živalskega izvora, vendar pa tovrstna prehrana v resnici dopušča več svobode, kot si morda predstavljate. Tako se vam ni treba že vnaprej omejiti na določen tip ketonske diete, ampak je smiselno raziskati tudi različice, kakršna je na primer veganska ketonska dieta.

5. Ne pozabite na sol

Delež natrija v telesu je običajno višji od deleža kalija. Vendar pa pride pri ketonski dieti pogosto do povečanega izločanja natrija, zato lahko kalij prevlada. Za vzpostavitev ravnovesja med tema mineraloma oziroma elektrolitoma se zato običajno priporoča nekoliko višji vnos soli oziroma z natrijem bogatih živil, kot je na primer zelena.

6. Pripravite se na določene nezaželene stanske učinke

Ena glavnih preprek pri hujšanju s ketonsko dieto je začetna faza. Zaradi prehoda telesa na nov vir energije se lahko namreč predvsem na začetku pojavljajo simptomi, ki celo nekoliko spominjajo na gripo. Za ta pojav se je tako uveljavil kar izraz »ketogripa«. Med najbolj tipičnimi težavami, ki se pojavljajo v začetni fazi, so na primer slabost, mišični krči, bolečine v trebuhu in omotičnost. Obenem so možni tudi glavoboli, še posebej če ne pazite na to, da zaužijte dovolj tekočine. Če boste tovrstne simptome pričakovali, se boste nanje lažje pripravili in se prebili skozi to obdobje. Seveda pa to še ne pomeni, da morate simptome preprosto ignorirati, če se pojavljajo v zelo intenzivni obliki – v tem primeru je prekinitev ketonske diete vsekakor smiselna.

7. Izogibajte se stresu

Kronični stres zmanjšuje količino ketonov. Če ste nenehno pod stresom, bo tako težje ostati v ketozi. Pri ketonski dieti je torej zelo pomembno tudi to, da poskušate najti čim bolj učinkovite tehnike sproščanja oziroma da se izogibate zelo stresnim situacijam, sicer rezultati ne bodo takšni, kot bi najbrž želeli.

.

NAJNOVEJŠE