0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePoskrbimo za vrtno orodje

Poskrbimo za vrtno orodje

MORDA VAS ZANIMA

Po dolgem času smo ponovno začeli uporabljati vrtno orodje. Dobro vzdrževano vrtno orodje in pripomočki podaljša njihovo življenjsko dobo, pa tudi nadležna rja se ne bo pojavila. Če ne vzdržujemo vrtnega orodja moramo hitreje kupovati novega, kar je slabo tako za našo denarnico kot tudi za okolje, saj odslužena orodja in pripomočki pristanejo na smetišču. Z vrtnim orodjem lahko tudi prenašamo povzročitelje bolezni in škodljivce.

- Oglas -

Vrtno orodjePo vsaki uporabi zemljo z orodja obrišemo z vrečevino ali speremo z vodo. Če nimamo vrečevine bo tudi časopisni papir dobro opravil svojo nalogo. S trdo krtačo iz žime med spiranjem skrtačimo umazanijo in nato obrišemo. Če nimamo krtače pri roki, nam bo za večje kose blata prišla prav tudi lesena palica, ki jo z lahkoto najdemo kje na vrtu.

Lesene dele, največkrat ročaje vrtnega orodja očistimo s finim brusnim papirjem in namažemo z lanenim oljem. Kovinske dele orodja, kot so lopate, grablje, škarje za obrezovanjem, lopatice, motike,… obrišemo s cunjo, ki smo jo namočili v jabolčni kis, tako bomo razkužili orodje, brez uporabe agresivnih sredstev. Kovinske dele moramo občasno zaščititi tudi pred rjavenjem. To storimo tako, da dele namažemo z oljem. Za manjše pripomočke pa lahko pripravimo večje vedro, ki ga napolnimo s peskom. Pesku dodamo olje, da se navlaži. Ko bomo pripomočke očistili in razkužili jih kar potisnimo v pesek do naslednje uporabe. Če pa so nekateri deli že zarjaveli jih očistimo s prerezano čebulo, katero smo posuli s sladkorjem v prahu. Ko rjo očistimo, orodje zaščitimo z oljem.

Čiščenje in priprava vrtnega orodja naj nam postane del rutine

Vrtnega orodja in pripomočke je potrebno shranjevati na suhem, v lopi ali pod streho, torej tako, da niso izpostavljeni vremenskim razmeram, še posebej ne padavinam. Zaradi vlage oziroma padavin se les, ki je lahko del orodja, razteza in ob suhem vremenu ponovno krči. Če se nam to večkrat ponavlja se bomo kaj hitro poslovili od trdnega ročaja. Za kovinske dele pa je vlaga ali padavine glavni povzročitelj rje. Zavarovati pa moramo tudi rezila, manjših ročnih žag, škarje, morda sekire,… Vsa rezila obrnemo navzdol in po čiščenju nadenemo ščitnike ali pa jih shranimo na visokem in skritem mestu.  Rezila na vrtnih škarjah kot tudi druga rezila, ki jih morda uporabljamo, moramo občasno tudi nabrusiti z brusilnim kamnom. Če sami tega ne znamo pripomočke raje odnesemo nekomu, ki to obvlada. Rezilo, ki ne naredi lepega gladkega reza, naredi več škode kot koristi, saj po nepotrebnem rastlino bolj poškodujemo kot je to potrebno in naredi večjo rano, ko jo bi sicer. Večja rana pa pomeni večji vstopni prostor za vdor povzročiteljev bolezni in škodljivce.

Poleg orodja, kot so lopate, grablje in podobno ne pozabimo na čiščenje gumijastih škornjev oziroma obuvala ter rokavic in zaščitne obleke, če jo uporabljamo. Z obuvali in rokavicami največkrat prenesemo škodljivce in povzročitelje bolezni. Obuvalo, rokavice in obleko je potrebno po opravilih ravno tako redno očistiti oziroma oprati.

- Oglas -

Damjana Benec, univ.dipl. inž.agr.

NAJNOVEJŠE