O čemažu, latinsko Allium ursinum, kar v prevodu pomeni medvedji česen, obstaja legenda, ki pravi, da ga spomladi iščejo medvedi, ki se prebudijo iz zimskega spanja, da z njim očistijo želodec in kri. Tako ga ljudje največkrat vključimo v spomladansko razstrupljevalno kuro, saj čemaž krepi zdravje in vrača energijo. Spomladi uporabimo sok iz čemaževih listov, poleti pa sok iz čebulic.
Nabiramo sveže, nadzemne zelene liste
Sicer pa so to zelišče uporabljali že stari Rimljani, ki so čemaž cenili še bolj kot česen. Čemaž poznamo tudi pod imeni divji česen oz. gozdni česen, kačji lek in čremož. Čemaž je trajnica s čebulnico in značilnim vonjem, čebulica ni prekrita z mrežasto vlaknatim ovojem. Ima pritlične, suličaste, lokasto žilnate, podolgovate zelene liste. Mladi listi so svetle barve in svežega videza, medtem ko so stari temnejši in bolj zašiljeni. Cvetovi rastejo v kobulastem socvetju, čebulica je bele barve. Zdravilni del rastline sta zel in čebulica.
Nabiramo sveže, nadzemne zelene liste. Uporabljamo jih v obliki sokov ali solat. Rastejo od marca do junija, cveti pa od aprila do maja in raste samoniklo. V tem času uporabljamo svež čemaž.
Pri nabiranju bodite previdni
Uporabljamo pa lahko tudi čebulice, in sicer sveže izkopane, podolgovate čebulice, ki so manjše od česnovih. Raste razširjeno po vsej Sloveniji, od nižine do subalpskega pasu v svetlih in vlažnih gozdovih in med grmovjem. Prepoznamo ga po česnu podobnem vonju. Čemaž je na videz zelo podoben zelo strupenima rastlinama podlesku in šmarnici. Zato moramo biti pri nabiranju izredno previdni.
Čemaž je sicer mogoče gojiti tudi doma na vrtu, a gojenje ni lahko. Za začetek je pomembno, da čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi ali grmovjem.
Pri nas rastejo še druge vrste luka, ki jih prepoznamo po česnovem vonju. Vanež (Allium victorialis L.) v krajih, kjer je pogost, uporabljajo za začinjanje solat.
Čemaž sicer vsebuje žveplo vsebujoče sestavine tako kot česen, npr. tiosulfinate in ajoene. Ker žveplove spojine hitro izhlapijo, nastane neprijeten zadah, ki pa ga lahko preženemo z žvečenjem peteršilja. V čemažu so prisotni glutamil peptidi in cisteinsulfoksidi (aminokislina, ki vsebuje žveplo). Pri encimskem razkroju cisteinsulfoksida aliina z encimom aliinazo prek vmesnih produktov nastane alicin (tiosulfinat). Tiosulfinate vsebujejo le sveži listi čemaža. Zaradi nestabilnosti pa pri reakcijah nastanejo sekundarni sulfidi (dialilsulfid), ki dajejo čemažu značilen vonj po česnu. Poleg tega pa vsebuje še peptide z žveplom, vitamin C, lipide, steroide in kalcij. Količina sestavin prav tako kot pri drugih zeliščnih rastlinah niha glede na podnebje, čas nabiranja, način shranjevanja in izvora.
Čemaž, dimnikar ožilja
Čemaž v osnovi deluje podobno kot česen. Tako vpliva na agregacijo trombocitov in s tem nastanek krvnih strdkov, znižuje holesterol in krvni tlak. Uporabljamo ga kot tonik pri prebavnih motnjah in kot preventiva proti poapnenju žil. Sicer pa deluje tudi kot naravni antibiotik, antibakterijsko, protiglivično ter zvišuje odpornost proti infekcijam. Tako je čemaž nepogrešljivo domače zelišče pri preprečitvi prehladov in tudi znižuje visoko telesno temperaturo. Preprečuje nalaganje maščob v žilah, kar lahko pomembno vpliva pri nastanek ateroskleroze. Čemaž se izkaže pri čiščenju celotnega organizma in tudi pri odpravljanju težkih kovin, zato ga imenujemo tudi dimnikar ožilja.
Zavira nastanek prostih radikalov in podpira zaščitne mehanizme, ki razgrajujejo proste radikale. Čemaž ščiti LDL-holesterol, da ga prosti radikali ne spremenijo. Tako posredno in neposredno vpliva na poapnenje žil. V ljudski medicini ga uporabljajo tudi proti črevesnim parazitom. Kot smo omenili, je čemaž priporočljivo uživati pri prebavnih motnjah, namreč, njegova učinkovina alicin olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij v telesu, s čimer preprečimo nastajanje črevesnih plinov, krčev in diarej.
Tudi za omenjeno razstrupljevalno delovanje je čemaževe liste najboljše uživati sveže in tako je odličen pri čiščenju krvi, ledvic, mehurja, jeter in žolčnika. Pospešuje izločanje urina in širi krvne žile, tako njihove uživanje vpliva na hipertenzijo. Uporablja se pa tudi pri različnih boleznih dihal; njegove sestavine redčijo sluz in to povzroči očiščenje dihalnih poti – torej čisti tudi zasluzena pljuča. Čemaž torej krepi imunski sistem in izboljšuje naše zdravje ter dobro počutje.
Poleg vpliva na zdravje pa je čemaž uporaben tudi za lepoto kože. Čisti namreč kožo ter ima blage antioksidacijske lastnosti in tako zavira prezgodnje staranje kože.
Domači pripravki iz čemaža
Razstrupljanje
Za pomladanske kure nabiramo sveže liste čemaža, za poletne pa čebulice, iz katerih pripravimo sok. Dve pesti listov ali čebulic v mešalniku zmešamo s 100 ml vode, odcedimo in shranimo v hladilniku. Jemljemo trikrat na dan po 2 žlici soka. Iz listov pa pripravimo špinačo ali jih dodajamo solati.
Tinktura
Čemaževe liste dobro operemo in narežemo v kozarce s širokim grlom, toliko da jih je 1/3
(gosto stisnjenih listov), prelijemo s 60-% alkoholom in pustimo stati 3 tedne. Vmes večkrat pretresemo. Tinkturo uživamo 2- do 3-krat na dan z malo vode pri povišanem krvnem tlaku.
Čemaževo olje
Potrebujemo: 1 liter olivnega olja, 10 dag čemaževih listov.
Drobno narezane čemažev liste prelijemo z olivnim oljem. Kozarec postavimo za 3 tedne v temen prostor. Precedimo in nalijemo v steklenico. Olje lahko uporabimo za zabelo za solate, v omakah, lahko pa ga uporabimo tudi za vtiranje v kožo pri ekcemih, dermatitisu in na splošno, če imamo suho kožo.
Čemažev namaz
Potrebujemo: 2 sirna namaza, 2 žlici olivnega olja in 6 žlic sesekljanih listov čemaža.
Vse sestavine zmešano in namažemo na polnovredni kruh. V namaz po okusu lahko vmešamo še skuto.
Palačinke s čemažem
2 jajci zmešamo z 2 žlicama mleka in 2 žlicama moke, dodamo 4 žlice drobno sesekljanih listov čemaža, ščepec majarona in ščepec soli. Palačinko spečemo na olju ter na koncu namažemo s kislo smetano.
Čemaževa solata z jabolki
Za eno osebo potrebujemo: 2 pesti listov čemaža, 1 jabolko, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 žlici olivnega olja, poper in sol.
Liste čemaža operemo in drobno narežemo, jabolko naribamo. Olje, kis in začimbe zmešamo in zlijemo na liste in jabolko.
Čemažev pesto
Potrebujemo:
- 80 g pinjol,
- 80 g parmezana,
- 250 g čemaževih listov,
- 80 ml olivnega olja,
- 0,25 žličke soli,
- 2 ščepca popra.
Priprava:
Liste čemaža operemo in osušimo. Nato zlato rumeno popražimo pinjole. Pazimo, da se pinjole ne zažgejo. Popražene pinjole stresemo v manjšo skledico. Nato v mešalniku najprej grobo zmešamo parmezan in pinjole. Nato dodamo čemaževe liste in mešamo še toliko časa, da nastane skoraj gladka zmes. Na koncu dodamo še olivno olje, sol in poper. Vse skupaj mešamo, da se sestavine lepo povežejo med seboj. Pripravljen pesto pretresemo v kozarček za vlaganje, ki ga tesno zapremo in shranimo v hladnem in temnem prostoru. Tako pripravljen pesto lahko uporabimo kot namaz za na kruh ali pa ga dodamo različnim jedem, kot so testenine in podobno.