DomovZdravi ReceptiRižota s šparglji: Kremasta poslastica pomladi

Rižota s šparglji: Kremasta poslastica pomladi

- Oglas -

Pomladna rižota s šparglji je zagotovo ena izmed tistih jedi, ki je se na naših krožnikih znajde predvsem v pomladnih mesecih, ko je sezona špargljev na vrhuncu. Tako jih lahko naberemo tudi sami na gozdnih obronkih in je zato rižota z divjimi šparglji še bolj okusna in zdrava.

Šparglji niso le okusni, temveč tudi bogati z vitamini A, C, E in K ter folno kislino. Poleg tega vsebujejo antioksidante, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa. V kombinaciji z rižoto ustvarijo jed, ki je hkrati zdrava in izjemno okusna.

SESTAVINE (4 porcije)

  • 400 g zelenih belušev (šparglji)
  • olivno olje
  • sol
  • mleti črni poper
  • 1 šalotka
  • 400 g okroglozrnatega riža (arborio)
  • 150 ml belega vina
  • ščepec mletega žafrana
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 2 prgišči špinače
  • 100 g mascarpona
  • 80 g parmezana + ostružki za okrasitev

PRIPRAVA

  1. Beluše olupimo in razrežemo na koščke. V ponvi segrejemo olje in jih na hitro prepražimo. Solimo in popramo. Odstavimo z ognja.
  2. Šalotko olupimo, na drobno sesekljamo in v drugi ponvi na olju prepražimo do zlatorjave barve. Dodamo riž in med mešanjem pražimo, da postekleni. Prilijemo vino, dodamo žafran in mešamo, dokler vino ne izpari. Dodamo malce vroče juhe in mešamo, dokler riž ne vpije juhe. Postopek ponavljamo, dokler riž ni mehak – približno 15-20 minut. Tik pred koncem kuhanja dodamo prepražene beluše in špinačo.
  3. Rižoto odstavimo z ognja in dodamo mascarpone in nariban parmezan. Začinimo s soljo in poprom. Rižota mora biti kremasta. Postrežemo jo z ostružki parmezana.

Nasveti za popolno rižoto

  • Uporaba pravega riža: Arborio riž je idealen za rižote zaradi svoje sposobnosti sproščanja škroba, kar daje jedi kremasto teksturo.
  • Vroča jušna osnova: Vedno uporabljajte vročo jušno osnovo, da ne prekinete kuhanja riža in ohranite enakomerno temperaturo.
  • Dodajanje tekočine: Dodajajte jušno osnovo postopoma in mešajte, da riž sprosti škrob in rižota postane kremasta.
  • Svežina špargljev: Če uporabljate divje šparglje, jih blanširajte ločeno in dodajte rižoti tik pred koncem kuhanja, da ohranijo svojo teksturo in okus.

Pomladna rižota s šparglji je odlična izbira za vse, ki želijo uživati v sezonskih okusih in hkrati pripraviti hranljiv obrok. S svojo kremasto teksturo in bogatim okusom bo navdušila tako družinske člane kot tudi goste.

- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI