Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaPomanjkanje cinka: kateri so najbolj tipični opozorilni simptomi?

Pomanjkanje cinka: kateri so najbolj tipični opozorilni simptomi?

MORDA VAS ZANIMA

Cink je eden najpomembnejših mineralov za optimalno delovanje našega organizma. Med drugim spodbuja rast in razvoj celic, pomaga pri celjenju ran, preprečuje nastajanje krvnih strdkov ter zmanjšuje nevarnost za težave s ščitnico, zato je pomembno, da preprečimo morebitno pomanjkanje cinka.

Pomanjkanje cinka lahko prinese številne težave

- Oglas -

Kadar telesu primanjkuje cinka, so torej možne različne težave. Prepoznajte zgodnje znake pomanjkanja tega minerala in ukrepajte pravočasno!

Cink in pomanjkanje cinka

Upočasnjena rast

Za upočasnjeno rast je pogosto krivo prav pomanjkanje cinka. Poleg tega je mogoče pogosto zaznati tudi oslabljeno delovanje imunskega sistema. Raziskovalci so prišli do teh ugotovitev predvsem z opazovanjem športnikov v najstniških letih, še posebej tistih, ki se ukvarjajo z gimnastiko. Kombinacija povečanega znojenja in nezadostnega vnosa cinka je pogosto kriva, da se rast upočasni.

Razdražljivost, pomanjkanje energije in depresija

Ljudje, ki jim primanjkuje cinka, imajo velikokrat zelo malo energije, obenem pa se spopadajo s simptomi, tipičnimi za depresijo. Obstaja pa tudi povezava med pomanjkanjem cinka in motnjami pozornosti. Zaradi nezadostnega vnosa cinka ste lahko tudi precej bolj razdražljivi kot sicer.

Zelo počasno celjenje ran

- Oglas -

Čeprav naše telo ne potrebuje zelo velikih količin cinka, pa lahko pomanjkanje tega minerala po drugi strani zelo hitro privede do resnih posledic. Eden izmed najbolj tipičnih znakov pomanjkanja cinka je tako tudi izjemno počasno celjenje ran.

Suha in na otip groba koža

Pomanjkanje cinka lahko vpliva tudi na vašo kožo. Možne so različne kožne težave, med drugim tudi ekcem oziroma izpuščaji. Zelo značilen simptom pomanjkanja cinka je sicer izredno suha koža, ki je na otip groba.

Pomanjkanje cinka in diareja?

Diareja je lahko povezana s številnimi zdravstvenimi težavami. Med drugim je to tudi pogost simptom nezadostnega vnosa cinka. Če imate težave z diarejo že več ur ali celo dni, je nujno, da čim prej poiščete pomoč zdravnika, saj obstaja v tem primeru povečano tveganje za dehidracijo. V primeru pomanjkanja cinka se diareji pogosto pridruži tudi huda slabost.

Pomanjkanje apetita

Ste opazili, da se vam v zadnjem času upira večina hrane? Za tiste, ki se poskušajo znebiti odvečnih kilogramov, bi bila lahko to sicer dobra novica. A če so v ozadju težave z zdravjem, pomanjkanje apetita zagotovo ni nekaj, česar bi se bilo smiselno vseliti. Eden izmed možnih razlogov, zaradi katerih vam hrane ne »diši« več, je lahko tudi pomanjkanje cinka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×