0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomanjkanje cinka: kateri so najbolj tipični opozorilni simptomi?

Pomanjkanje cinka: kateri so najbolj tipični opozorilni simptomi?

MORDA VAS ZANIMA

Cink je eden najpomembnejših mineralov za optimalno delovanje našega organizma. Med drugim spodbuja rast in razvoj celic, pomaga pri celjenju ran, preprečuje nastajanje krvnih strdkov ter zmanjšuje nevarnost za težave s ščitnico, zato je pomembno, da preprečimo morebitno pomanjkanje cinka.

- Oglas -

Pomanjkanje cinka lahko prinese številne težave

Kadar telesu primanjkuje cinka, so torej možne različne težave. Prepoznajte zgodnje znake pomanjkanja tega minerala in ukrepajte pravočasno!

Cink in pomanjkanje cinka

Upočasnjena rast

Za upočasnjeno rast je pogosto krivo prav pomanjkanje cinka. Poleg tega je mogoče pogosto zaznati tudi oslabljeno delovanje imunskega sistema. Raziskovalci so prišli do teh ugotovitev predvsem z opazovanjem športnikov v najstniških letih, še posebej tistih, ki se ukvarjajo z gimnastiko. Kombinacija povečanega znojenja in nezadostnega vnosa cinka je pogosto kriva, da se rast upočasni.

- Oglas -

Razdražljivost, pomanjkanje energije in depresija

Ljudje, ki jim primanjkuje cinka, imajo velikokrat zelo malo energije, obenem pa se spopadajo s simptomi, tipičnimi za depresijo. Obstaja pa tudi povezava med pomanjkanjem cinka in motnjami pozornosti. Zaradi nezadostnega vnosa cinka ste lahko tudi precej bolj razdražljivi kot sicer.

Zelo počasno celjenje ran

Čeprav naše telo ne potrebuje zelo velikih količin cinka, pa lahko pomanjkanje tega minerala po drugi strani zelo hitro privede do resnih posledic. Eden izmed najbolj tipičnih znakov pomanjkanja cinka je tako tudi izjemno počasno celjenje ran.

Suha in na otip groba koža

Pomanjkanje cinka lahko vpliva tudi na vašo kožo. Možne so različne kožne težave, med drugim tudi ekcem oziroma izpuščaji. Zelo značilen simptom pomanjkanja cinka je sicer izredno suha koža, ki je na otip groba.

Pomanjkanje cinka in diareja?

Diareja je lahko povezana s številnimi zdravstvenimi težavami. Med drugim je to tudi pogost simptom nezadostnega vnosa cinka. Če imate težave z diarejo že več ur ali celo dni, je nujno, da čim prej poiščete pomoč zdravnika, saj obstaja v tem primeru povečano tveganje za dehidracijo. V primeru pomanjkanja cinka se diareji pogosto pridruži tudi huda slabost.

- Oglas -

Pomanjkanje apetita

Ste opazili, da se vam v zadnjem času upira večina hrane? Za tiste, ki se poskušajo znebiti odvečnih kilogramov, bi bila lahko to sicer dobra novica. A če so v ozadju težave z zdravjem, pomanjkanje apetita zagotovo ni nekaj, česar bi se bilo smiselno vseliti. Eden izmed možnih razlogov, zaradi katerih vam hrane ne »diši« več, je lahko tudi pomanjkanje cinka.

.

NAJNOVEJŠE