Vsi vemo, da prekomerno uživanje sladkorja ni dobro za naše zdravje. Vendar pa pogosto spregledamo opozorila, da je skrajni čas za omejitev vnosa sladkorja. Raziskave kažejo, da večina ljudi dnevno zaužije mnogo preveč sladkorja, ki se pogosto skriva tudi v navidezno zdravih živilih, kot so na primer kosmiči. Kako torej prepoznati opozorilne znake, ki jih pošilja naše telo?
Mozoljčki in akne
Težave s kožo so pogosto posledica pretiravanja s sladkorjem. Če ste v zadnjem času opazili povečano število mozoljčkov ali pa imate celo kronične težave z aknami, je skrajni čas, da zmanjšate vnos sladkorja. Zagotovo boste že kmalu opazili, da je vaša koža precej lepša.
Pogosta utrujenost
Sladkor sicer poskrbi za hiter dvig energije, ki pa mu na žalost sledi še hitrejši padec. Tako ste lahko pogosto povsem izmučeni in brez energije. Namesto hitrih »rešitev« za premagovanje utrujenosti sredi dneva raje izberite polnovredna živila, ki zagotavljajo več energije na daljši rok.
Težave z zobmi
Pogosto so otroci tisti, pri katerih se karies pojavi kot posledica prevelike ljubezni do sladkarij. Vendar niso varni niti odrasli. Če so vaši zobje v zelo slabem stanju, je vsekakor smiselno, da razmislite, koliko sladkorja v resnici zaužijete. Bakterije v naši ustni votlini namreč naravnost obožujejo sladko hrano. Od tu do zobne gnilobe pa ni več daleč.
Povišan krvni tlak in LDL-holesterol
Čeprav previsok krvni tlak pogosto povezujemo predvsem z previsokim vnosom soli, je lahko krivo tudi pretiravanje s sladkorjem. Če se soočate s hipertenzijo oziroma s kronično povišanim krvnim tlakom, je tako nujno, da čim prej zmanjšate vnos sladkorja, sicer so možne tudi resnejše srčno-žilne težave. Prekomeren vnos sladkorja pa lahko prav tako vpliva na povišan holesterol. S tem imamo v mislih predvsem t. i. škodljivi oziroma LDL-holesterol.
Prekomerna telesna teža
Eden najočitnejših znakov, da zaužijete preveč sladkorja, pa je zagotovo previsoka telesna teža. To seveda nikakor ni zgolj »estetska« težava. Povišana telesna teža je namreč eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za številne težave z zdravjem, med drugim tudi za sladkorno bolezen.