Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaNe ignorirajte znakov, da pojeste preveč sladkorja!

Ne ignorirajte znakov, da pojeste preveč sladkorja!

MORDA VAS ZANIMA

Vsi vemo, da prekomerno uživanje sladkorja ni dobro za naše zdravje. Vendar pa pogosto spregledamo opozorila, da je skrajni čas za omejitev vnosa sladkorja. Raziskave kažejo, da večina ljudi dnevno zaužije mnogo preveč sladkorja, ki se pogosto skriva tudi v navidezno zdravih živilih, kot so na primer kosmiči. Kako torej prepoznati opozorilne znake, ki jih pošilja naše telo?

- Oglas -

Prekomerna telesna teža

Mozoljčki in akne

Težave s kožo so pogosto posledica pretiravanja s sladkorjem. Če ste v zadnjem času opazili povečano število mozoljčkov ali pa imate celo kronične težave z aknami, je skrajni čas, da zmanjšate vnos sladkorja. Zagotovo boste že kmalu opazili, da je vaša koža precej lepša.

Pogosta utrujenost

Sladkor sicer poskrbi za hiter dvig energije, ki pa mu na žalost sledi še hitrejši padec. Tako ste lahko pogosto povsem izmučeni in brez energije. Namesto hitrih »rešitev« za premagovanje utrujenosti sredi dneva raje izberite polnovredna živila, ki zagotavljajo več energije na daljši rok.

Težave z zobmi

Pogosto so otroci tisti, pri katerih se karies pojavi kot posledica prevelike ljubezni do sladkarij. Vendar niso varni niti odrasli. Če so vaši zobje v zelo slabem stanju, je vsekakor smiselno, da razmislite, koliko sladkorja v resnici zaužijete. Bakterije v naši ustni votlini namreč naravnost obožujejo sladko hrano. Od tu do zobne gnilobe pa ni več daleč.

Povišan krvni tlak in LDL-holesterol

- Oglas -

Čeprav previsok krvni tlak pogosto povezujemo predvsem z previsokim vnosom soli, je lahko krivo tudi pretiravanje s sladkorjem. Če se soočate s hipertenzijo oziroma s kronično povišanim krvnim tlakom, je tako nujno, da čim prej zmanjšate vnos sladkorja, sicer so možne tudi resnejše srčno-žilne težave. Prekomeren vnos sladkorja pa lahko prav tako vpliva na povišan holesterol. S tem imamo v mislih predvsem t. i. škodljivi oziroma LDL-holesterol.

Prekomerna telesna teža

Eden najočitnejših znakov, da zaužijete preveč sladkorja, pa je zagotovo previsoka telesna teža. To seveda nikakor ni zgolj »estetska« težava. Povišana telesna teža je namreč eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za številne težave z zdravjem, med drugim tudi za sladkorno bolezen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×