0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjePoletni vodnik za vrtičkarje

Poletni vodnik za vrtičkarje

MORDA VAS ZANIMA

S poletjem prihajajo tudi dolgi sončni dnevi in daljša sušna obdobja z občasnimi nevihtami. Tako kot se sami pripravimo na poletje in si nakupimo nova poletna oblačila, obutev, pijemo več tekočine in si zunaj poiščemo senco, tako moramo tudi poleti poskrbeti za svoj vrt.

- Oglas -

Pred vami je kratek vodnik skozi stvari, ki jih priporočamo, da jih ne izpustite to poletje, in vrt vam bo zagotovo zelo hvaležen.

Zalivanje rastlin na vrtu

Ob besedah poletje na vrtu vsak najprej pomisli na zalivanje. Ob daljšem sušnem obdobju je zalivanje vrta bistven ukrep, če hočemo pridelati dovolj kakovosten in obilen pridelek. Priporočamo redno zalivanje. Zalivajte pa raje manjkrat in takrat obilno. Večkratno zalivanje z majhno količino vode odsvetujemo. Zalivamo neposredno po tleh ter tako, da ne škropimo rastlin. Prav tako ne zalivamo po listih. V poletnih mesecih si lahko ob vsakodnevno mokrih listih nakopljemo mnogo težav, povezanih tako z ožigi kakor tudi z boleznimi. Mokri listi so ob primerni temperaturi namreč primerno okolje za razvoj številnih bolezni, še posebej plesni.

Poletni vrtnarski vodnik

Zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. S tem tudi onemogočimo, da bi voda iz ogretih tal prehitro izhlapela, in preprečimo temperaturni šok pri rastlinah, ki so tudi vroče. Vodo za zalivanje je priporočljivo pripraviti že dan prej, da je postana in ima toliko stopinj Celzija kot okolica. S tem tudi preprečujemo nepotrebne stresne situacije pri rastlinah, zaradi katerih so lahko manj odporne.

- Oglas -

Čez poletje ne pozabite na plevel

Čeprav se zunaj bohoti lepo vreme in imate veliko dela, ne pozabite na plevel. Tudi v poletnih mesecih plevel redno odstranjujte. Čeprav se mogoče na prvi pogled zdi, da poleti ni treba več pleti, saj so naše rastline večje od plevela in nam plevel navadno v tem času ne povzroča pretiranih preglavic. Pa vendar naj opomnimo na pletje in odstranjevanje plevela, saj če nam namreč le en plevel semeni, se bo s tem razmnožil in ga bomo imeli tudi v prihodnjem letu po vsem vrtu. Nekateri pleveli lahko v enem samem cvetu tvorijo več tisoč semen, ki se nato razširijo po vrtu. Ob ugodnih vremenskih razmerah lahko semena takega plevela kalijo ter nam tako spet povzročajo preglavice na vrtu.

Čez poletje ne pozabite na škodljivce in bolezni

Poletni vrt

Poleti je tudi čas, ko lahko opazimo večji pojav škodljivcev in bolezni, je pa tudi čas dopustov, izletov in obilice dela na vrtu. Pojav škodljivcev in bolezni je laže preprečiti oziroma imate veliko manj težav, če ob pojavu hitro ukrepate in omejite težavo. Če ste prepozni, se lahko bolezni in škodljivci razširijo v neobvladljivo situacijo, ki zahteva korenite ukrepe, posledično pa od vas tudi več časa. Zato tudi med poletjem izkoristite trenutke in preglejte vrt na prisotnost škodljivcev in bolezni. Že ko greste na vrt po solato ali med zalivanjem in podobnimi opravki, bodite pozorni na razne objede na listih, krilate in nekrilate žuželke, nenavadno zvite liste, nenavadne barve in barvne pike, lise na listih ali plodovih … Ob pojavu le-teh čim prej ugotovite in raziščite težavo ter tudi primerno ukrepajte.

Košnja zelenice

Tudi poleti opravljajte redno košnjo zelenice, vendar pa zdaj vrtno kosilnico nekoliko dvignite. Ne kosite prenizko in omogočite, da ostane dovolj zelene mase, le tako bodo rastline ostale zdrave tudi v vročem in suhem vremenu.

Odcvetele cvetove redno odstranjujte

Poleti je redno opravilo na vrtu tudi odstranjevanje odcvetelih cvetov. Z rednim odstranjevanjem le-teh bomo pri večini cvetlic spodbudili nastajanje novih. S tem bomo namreč preprečili, da bi se energija usmerila v tvorbo semen, temveč se bo ta raje usmerila v tvorbo novih cvetov. Tako bomo cvetenje cvetočih rastlin in grmovnic podaljšali še daleč v poletje.

- Oglas -
Domači pridelki z vrta

Po vrtu razporedite zastirko

Ena izmed pomembnih stvari, na katero kaj radi vsi pozabimo, je, da je poleti dobrodošlo po vrtu razporediti zastirko. Ta je lahko iz slame, pokošene uvele trave, lesnih listnatih sekancev itd. Zastirko razporedimo po vrtu, pod sadnim drevjem ter ob vrtninah. Zastirka deluje na tla kot zaščita pred soncem. Tla ostajajo hladnejša, zato tudi korenine rastlin bolje uspevajo in posledično so rastline lepše, bolj zdrave in laže prenašajo pripeko. Zastirka tudi preprečuje izhlapevanje vode, zaradi česar je potreba po zalivanju manjša. Tisti, ki imate tudi letos težave s polži, pa se zastirki raje izognite, kljub vsem dobrim učinkom je žal ta lahko tudi skrivališče polžev, ki se med zastirko skrijejo pred vročim soncem.

Tudi poleti sejte

Zagotovo ne v poletni vročini in v sredini sušnega obdobja. Toda v zgodnjem in poznem poletju nikar ne pozabite posejati vrtnin, ki vam bodo uspevale in jih boste lahko nabrali med poletjem in v jeseni. Še vedno lahko posejete vrtnine, kot so korenček, rdeča pesa, redkvice, rukola, nekatere sorte solat, radič, različne sorte špinače … Seveda je treba mlad posevek v poletnih dneh zalivati. Vendar pa boste ravno s tem lahko podaljšali sezono, saj boste imeli lahko veliko vrtnin na voljo še pozno v jesen ali celo zimo.

.

NAJNOVEJŠE