fbpx
Domov Dom & energija Ali spustite pokrov straniščne školjke, preden potegnete vodo?

Ali spustite pokrov straniščne školjke, preden potegnete vodo?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Naše navade v kopalnici imajo precej večji vpliv na naše zdravje, kot si predstavlja večina ljudi. Ena takšnih je zapiranje straniščne školjke, preden potegnemo vodo. Raziskave kažejo, da imajo le redki to navado. Vendar pa lahko to pripomore k precej manjšemu tveganju za širjenje bolezni. Ker gre za nekaj, kar vam vzame dobesedno sekundo, se vsekakor splača, da začnete spuščati pokrov školjke, še preden potegnete vodo.

Straniščna školjka

Nevarni delci in bakterije, ki končajo v zraku

Drobne vsakodnevne navade lahko pomembno prispevajo k temu, kako zdravi bomo. K temu na primer sodi dosledno sezuvanje čevljev, preden vstopimo v stanovanje, in preoblačenje, preden sedemo ali ležemo v posteljo. Kot že omenjeno, pa lahko tudi zapiranje straniščne školjke prepreči določena zdravstvena tveganja. Prva raziskava, povezana s to tematiko, je bila objavljena že leta 1975, in sicer v reviji Applied Microbiology. Avtor te raziskave, Charles P. Gerba, je ugotovil, da je mogoče v zraku zaznati bakterijo E. coli tudi do 6 ur po tem, ko potegnemo vodo v straniščni školjki. Čeprav je glavni namen potegovanja vode ta, da vsebine školjke izgine v odtok oziroma kanalizacijo, pa se mikroskopsko majhni delci umazanije in blata ter bakterije »izstrelijo« tudi v zrak – in to s tolikšno močjo, da lahko dosežejo tudi do nekaj metrov višine.

Vzemite si sekundo in preprečite potencialno širjenje bolezni

Čeprav naj bi bile današnje straniščne školjke s tega vidika manj problematične od tistih v preteklosti, pa tudi sodobne raziskave nakazujejo, da spuščanje pokrova še zdaleč ni nesmiselno. V raziskavi, ki je bila izvedena leta 2013, je bilo tako na primer ugotovljeno, da imajo lahko delci, ki preidejo v zrak med potegovanjem vode v straniščni školjki, pomembno vlogo pri širjenju nalezljivih bolezni. Še ena podobna raziskava je bila izvedena leto prej. Izkazalo se je, da je v zraku prisotnih kar 12-krat več bakterij Clostridium difficile, ki povzročajo drisko, če potegujemo vodo z odprtim pokrovom. Vse te bakterije pa lahko na koncu končajo tudi na vaših brisačah, zobni ščetki ipd. Če upoštevamo še dejstvo, da zaprta straniščna školjka pomeni manjšo nevarnost, da nam vanjo ponesreči padejo različni predmeti, je zaključek jasen: pokrov naj bo večino časa spuščen!

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×