0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaAli spustite pokrov straniščne školjke, preden potegnete vodo?

Ali spustite pokrov straniščne školjke, preden potegnete vodo?

MORDA VAS ZANIMA

Naše navade v kopalnici imajo precej večji vpliv na naše zdravje, kot si predstavlja večina ljudi. Ena takšnih je zapiranje straniščne školjke, preden potegnemo vodo. Raziskave kažejo, da imajo le redki to navado. Vendar pa lahko to pripomore k precej manjšemu tveganju za širjenje bolezni. Ker gre za nekaj, kar vam vzame dobesedno sekundo, se vsekakor splača, da začnete spuščati pokrov školjke, še preden potegnete vodo.

- Oglas -

Straniščna školjka

Nevarni delci in bakterije, ki končajo v zraku

Drobne vsakodnevne navade lahko pomembno prispevajo k temu, kako zdravi bomo. K temu na primer sodi dosledno sezuvanje čevljev, preden vstopimo v stanovanje, in preoblačenje, preden sedemo ali ležemo v posteljo. Kot že omenjeno, pa lahko tudi zapiranje straniščne školjke prepreči določena zdravstvena tveganja. Prva raziskava, povezana s to tematiko, je bila objavljena že leta 1975, in sicer v reviji Applied Microbiology. Avtor te raziskave, Charles P. Gerba, je ugotovil, da je mogoče v zraku zaznati bakterijo E. coli tudi do 6 ur po tem, ko potegnemo vodo v straniščni školjki. Čeprav je glavni namen potegovanja vode ta, da vsebine školjke izgine v odtok oziroma kanalizacijo, pa se mikroskopsko majhni delci umazanije in blata ter bakterije »izstrelijo« tudi v zrak – in to s tolikšno močjo, da lahko dosežejo tudi do nekaj metrov višine.

Vzemite si sekundo in preprečite potencialno širjenje bolezni

Čeprav naj bi bile današnje straniščne školjke s tega vidika manj problematične od tistih v preteklosti, pa tudi sodobne raziskave nakazujejo, da spuščanje pokrova še zdaleč ni nesmiselno. V raziskavi, ki je bila izvedena leta 2013, je bilo tako na primer ugotovljeno, da imajo lahko delci, ki preidejo v zrak med potegovanjem vode v straniščni školjki, pomembno vlogo pri širjenju nalezljivih bolezni. Še ena podobna raziskava je bila izvedena leto prej. Izkazalo se je, da je v zraku prisotnih kar 12-krat več bakterij Clostridium difficile, ki povzročajo drisko, če potegujemo vodo z odprtim pokrovom. Vse te bakterije pa lahko na koncu končajo tudi na vaših brisačah, zobni ščetki ipd. Če upoštevamo še dejstvo, da zaprta straniščna školjka pomeni manjšo nevarnost, da nam vanjo ponesreči padejo različni predmeti, je zaključek jasen: pokrov naj bo večino časa spuščen!

.

NAJNOVEJŠE