Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Dom & energijaAli spustite pokrov straniščne školjke, preden potegnete vodo?

Ali spustite pokrov straniščne školjke, preden potegnete vodo?

MORDA VAS ZANIMA

Naše navade v kopalnici imajo precej večji vpliv na naše zdravje, kot si predstavlja večina ljudi. Ena takšnih je zapiranje straniščne školjke, preden potegnemo vodo. Raziskave kažejo, da imajo le redki to navado. Vendar pa lahko to pripomore k precej manjšemu tveganju za širjenje bolezni. Ker gre za nekaj, kar vam vzame dobesedno sekundo, se vsekakor splača, da začnete spuščati pokrov školjke, še preden potegnete vodo.

- Oglas -

Straniščna školjka

Nevarni delci in bakterije, ki končajo v zraku

Drobne vsakodnevne navade lahko pomembno prispevajo k temu, kako zdravi bomo. K temu na primer sodi dosledno sezuvanje čevljev, preden vstopimo v stanovanje, in preoblačenje, preden sedemo ali ležemo v posteljo. Kot že omenjeno, pa lahko tudi zapiranje straniščne školjke prepreči določena zdravstvena tveganja. Prva raziskava, povezana s to tematiko, je bila objavljena že leta 1975, in sicer v reviji Applied Microbiology. Avtor te raziskave, Charles P. Gerba, je ugotovil, da je mogoče v zraku zaznati bakterijo E. coli tudi do 6 ur po tem, ko potegnemo vodo v straniščni školjki. Čeprav je glavni namen potegovanja vode ta, da vsebine školjke izgine v odtok oziroma kanalizacijo, pa se mikroskopsko majhni delci umazanije in blata ter bakterije »izstrelijo« tudi v zrak – in to s tolikšno močjo, da lahko dosežejo tudi do nekaj metrov višine.

Vzemite si sekundo in preprečite potencialno širjenje bolezni

Čeprav naj bi bile današnje straniščne školjke s tega vidika manj problematične od tistih v preteklosti, pa tudi sodobne raziskave nakazujejo, da spuščanje pokrova še zdaleč ni nesmiselno. V raziskavi, ki je bila izvedena leta 2013, je bilo tako na primer ugotovljeno, da imajo lahko delci, ki preidejo v zrak med potegovanjem vode v straniščni školjki, pomembno vlogo pri širjenju nalezljivih bolezni. Še ena podobna raziskava je bila izvedena leto prej. Izkazalo se je, da je v zraku prisotnih kar 12-krat več bakterij Clostridium difficile, ki povzročajo drisko, če potegujemo vodo z odprtim pokrovom. Vse te bakterije pa lahko na koncu končajo tudi na vaših brisačah, zobni ščetki ipd. Če upoštevamo še dejstvo, da zaprta straniščna školjka pomeni manjšo nevarnost, da nam vanjo ponesreči padejo različni predmeti, je zaključek jasen: pokrov naj bo večino časa spuščen!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×