Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaLedvični bolniki in kalij v prehrani: najpomembnejše informacije in napotki

Ledvični bolniki in kalij v prehrani: najpomembnejše informacije in napotki

MORDA VAS ZANIMA

Glavna naloga naših ledvic je filtriranje krvi in izločanje odpadnih snovi. Kadar ledvice delujejo normalno, dnevno prefiltrirajo tudi več kot 100 litrov krvi. To pomaga pri preprečevanju kopičenja škodljivih snovi v telesu, obenem pa pripore k ohranjanju elektrolitskega ravnovesja. S tem je mišljeno razmerje med minerali, kot so natrij, fosfor in kalij. Pri ledvičnih bolnikih ledvice med drugim niso sposobne reguliranja ravni kalija v telesu. Raven tega minerala v krvi lahko zato pretirano naraste, kar predstavlja precejšnjo nevarnost …

- Oglas -

Ledvica

Še posebej nevaren nagel dvig količine kalija v krvi

Običajno sicer količina kalija narašča postopoma, pri tem pa bolniki občutijo simptome, kot sta močna utrujenost in slabost. Kadar pride do nenadnega dviga ravni kalija, pa se lahko pojavijo tudi težave z dihanjem, bolečine v prsih in neenakomeren srčni utrip. V tem primeru je seveda nujno, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč.

Ne pretiravajte z živili, ki vsebujejo veliko kalija

Eden od najboljših ukrepov za preprečevanje prekomernega kopičenja kalija v krvi je pri ledvičnih bolnikih ta, da poskušajo spremeniti svojo prehrano. Jasno je, da se morate izogibati predvsem tistim živilom, ki vsebujejo zelo velike količine kalija. V to skupino med drugim sodijo banane, avokado, rozine, suhe slive, pomaranče, paradižnik, leča, špinača, brstični ohrovt, krompir, buče, suhe marelice, rjavi riž, mleko, sir, goveje in piščančje meso ter tuna. Čeprav so mnoga izmed teh živil sicer zelo zdrava, pa ledvični bolniki z njimi prav zaradi precejšnje količine kalija, ki ga vsebujejo, ne smejo pretiravati.

Zdrava živila, ki vsebujejo zelo malo kalija

Po drugi strani obstaja tudi kar nekaj zelo zdravih živil z nizko vsebnostjo kalija, v katerih lahko uživajo tudi ledvični bolniki. To so na primer različne vrste jagodičevja, jabolka, grenivke, ananas, cvetača, brokoli, jajčevci in stročji fižol. Vnos kalija lahko zelo uspešno zmanjšate tudi tako, da zamenjate konzervirano sadje in zelenjavo s svežimi alternativami. Tekočina, v kateri so konzervirana živila, pogosto vsebuje tudi zelo velike količine soli, s tem pa tudi natrija – minerala, ki je prav tako izjemno problematičen za ledvične bolnike. Kadar se nikakor ne morete izogniti uporabi konzerviranih živil, jih pred zaužitjem vedno dobro operite.

Kakšne so priporočljive količine kalija za ledvične bolnike

- Oglas -

Ljudje, ki nimajo posebnih težav z ledvicami, potrebujejo na dan približno 4700 mg kalija, ki ga lahko v telo načeloma brez težav vnesemo z uravnoteženo prehrano. Pri ledvičnih bolnikih pa se seveda potreba po kaliju precej zmanjša. Tako naj bi zaužili približno od 1500 mg do 2700 mg tega minerala na dan. Za natančnejša navodila pa se je seveda vedno pametno posvetovati z zdravnikom, ki vam bo glede na vaše individualne okoliščine svetoval, kolikšna količina kalija je še varna za vas.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×