0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaIzberite trdo milo in šampon ter naredite nekaj dobrega za okolje!

Izberite trdo milo in šampon ter naredite nekaj dobrega za okolje!

MORDA VAS ZANIMA

Danes večina ljudi uporablja tekoča mila za roke in telo ter tekoče šampone. Zelo redki v trgovinah posežejo po kozmetičnih izdelkih v trdi obliki, ki so bili še nedolgo tega mnogo bolj razširjeni. Za mnoge so tekoča mila in šamponi preprosto bolj praktična izbira, vendar pa imajo ti izdelki na žalost precej bolj negativen vpliv na okolje kot kozmetika v trdi obliki. Spodaj vam predstavljamo nekaj najpomembnejših razlogov, zaradi katerih je vsekakor smiselno razmisliti o zamenjavi.

- Oglas -

Trdo milo in šampon

Nepotreben transport vode, za katerega je potrebno ogromno energije

Zelo velik delež tekočih mil in šamponov predstavlja voda, v nekaterih primerih tudi do 90 odstotkov. Ko malce bolje pomislimo, ugotovimo, da je precej nesmiselno, da se transportira toliko vode, ko pa jo lahko preprosto dodamo sami, doma. Zaradi dodatka vode so kozmetični izdelki tudi precej težji, kar pomeni tudi mnogo več energije, potrebne za transport. V primerjavi s trdimi šamponi in mili je transport tekočih kozmetičnih izdelkov kar 15-krat dražji. Če se pri proizvodnji preprosto izpusti voda, lahko torej dobimo mnogo lažji končni izdelek, katerega transport zahteva manj energije.

Pri tekočih milih in šamponih skorajda ne gre brez plastične embalaže

Morda najpomembnejši razlog, zakaj je pametno izbrati trda mila in šampone namesto tekočih, pa je embalaža. Večina tekočih mil in šamponov je pakirana v plastični embalaži, ki predstavlja precejšnjo obremenitev za okolje. Še posebej zaradi dejstva, da večina plastike ni ustrezno reciklirana. Podatki kažejo, da naj bi se vsako sekundo po svetu prodalo kar 20.000 izdelkov v plastičnih embalažah. Zgolj približno polovica vseh plastičnih embalaž konča v pravilnih zabojnikih. Na koncu pa je le 7 odstotkov vseh plastičnih embalaž recikliranih oziroma uporabljenih za izdelavo novih. Gre torej za zelo velik okoljski problem, ki pa ga lahko med drugim pomagate zmanjšati prav z izbiro trdih mil in šamponov. Ti namreč ne potrebujejo plastične embalaže za ustrezno shranjevanje, ampak večinoma zadostuje že papir. Tudi če so tekoča mila in šamponi pakirani v steklenih embalažah, je to še vedno problematično, saj so tako izdelki še težji, kar pomeni večjo porabo energije pri transportu.

- Oglas -

Preberite tudi: Trdo milo: Praktični triki in nasveti za uporabo

Trda mila in šamponi večinoma bolj prijazni tudi do našega zdravja

Za konec naj izpostavimo še, da trda mila in šamponi običajno vsebujejo manj sestavin, kar v prvi vrsti pomeni, da so pogosto boljša izbira z vidika zdravja. Obenem pa bo v odtokih končalo manj potencialno škodljivih snovi za okolje. Ker trda mila in šamponi zavzamejo mnogo manj prostora, pa so zelo praktična rešitev za potovanja. Razlogov, zakaj izbrati to možnost, je torej več kot dovolj. Tako daje tudi vse več proizvajalcev naravne, ekološke kozmetike prednost izdelkom v trdi obliki.

.

NAJNOVEJŠE