Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaGobe – najboljše živilo za upočasnitev staranja?

Gobe – najboljše živilo za upočasnitev staranja?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno veste, kako pomemben vpliv na zdravje in počutje ima prehrana, ki jo uživamo. Eden izmed najpogostejših nasvetov v zadnjih letih je, naj poskušamo uživati čim več živil, bogatih z antioksidanti. Kot je znano, sodijo v to skupino predvsem različne vrste sadja in zelenjave. Vendar pa vse kaže, da je lahko določeno živilo še učinkovitejše pri zaviranju procesa staranja, in sicer gre za različne vrste gob. Jesen je torej odličen čas, da oskrbite svoje telo s prepotrebnimi antioksidanti.

- Oglas -

Gobe

V gobah večje količine dveh zelo pomembnih antioksidantov

Raziskovalci z Univerze Penn State, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, so ugotovili, da vsebujejo gobe nadpovprečno količino dveh antioksidantov, ki sta izjemno učinkovita pri upočasnjevanju staranja, obenem pa prinašata ogromno pozitivnih vplivov na zdravje. Gre za antioksidanta ergotionin in glutation. V okviru raziskave, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Food Chemistry, so raziskovalci preučili vsebnost omenjenih antioksidantov v 13 vrstah gob.

Zakaj so antioksidanti sploh tako zelo pomembni za naš organizem?

Antioksidanti preprečujejo oksidativni stres, in sicer s tem, ko se bojujejo proti nevarnim prostim radikalom. Zaradi oksidativnega stresa pride do poškodb in destabilizacije celic, kar pospeši proces staranja telesa. Poleg tega pa ima prav oksidativni stres pomembno vlogo pri razvoju srčno-žilnih obolenj, Alzheimerjeve bolezni in različnih vrst raka. Uživanje gob tako pripomore k temu, da boste videti bolj mladostno, obenem pa boste bolj zdravi. Ergotionin lahko sicer najdemo tudi v nekaterih drugih rastlinah, vendar gre za zelo majhne količine. Rastline ga dobijo predvsem prek glivic v prsti. Vendar pa je precej bolj smiselno, da za oskrbo telesa s tem antioksidantom glive – torej gobe – uživamo kar neposredno. Našemu telesu sicer zadostujejo že približno 3 miligrami ergotionina na dan, kar je količina, ki jo najdemo v približno petih šampinjonih.

Preverite tudi: Jesenski gobarski vodič z Bojanom Arzenškom

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×