Zdravje & prehranaGobe – najboljše živilo za upočasnitev staranja?

Gobe – najboljše živilo za upočasnitev staranja?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno veste, kako pomemben vpliv na zdravje in počutje ima prehrana, ki jo uživamo. Eden izmed najpogostejših nasvetov v zadnjih letih je, naj poskušamo uživati čim več živil, bogatih z antioksidanti. Kot je znano, sodijo v to skupino predvsem različne vrste sadja in zelenjave. Vendar pa vse kaže, da je lahko določeno živilo še učinkovitejše pri zaviranju procesa staranja, in sicer gre za različne vrste gob. Jesen je torej odličen čas, da oskrbite svoje telo s prepotrebnimi antioksidanti.

- Oglas -

Gobe

V gobah večje količine dveh zelo pomembnih antioksidantov

Raziskovalci z Univerze Penn State, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, so ugotovili, da vsebujejo gobe nadpovprečno količino dveh antioksidantov, ki sta izjemno učinkovita pri upočasnjevanju staranja, obenem pa prinašata ogromno pozitivnih vplivov na zdravje. Gre za antioksidanta ergotionin in glutation. V okviru raziskave, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Food Chemistry, so raziskovalci preučili vsebnost omenjenih antioksidantov v 13 vrstah gob.

Zakaj so antioksidanti sploh tako zelo pomembni za naš organizem?

Antioksidanti preprečujejo oksidativni stres, in sicer s tem, ko se bojujejo proti nevarnim prostim radikalom. Zaradi oksidativnega stresa pride do poškodb in destabilizacije celic, kar pospeši proces staranja telesa. Poleg tega pa ima prav oksidativni stres pomembno vlogo pri razvoju srčno-žilnih obolenj, Alzheimerjeve bolezni in različnih vrst raka. Uživanje gob tako pripomore k temu, da boste videti bolj mladostno, obenem pa boste bolj zdravi. Ergotionin lahko sicer najdemo tudi v nekaterih drugih rastlinah, vendar gre za zelo majhne količine. Rastline ga dobijo predvsem prek glivic v prsti. Vendar pa je precej bolj smiselno, da za oskrbo telesa s tem antioksidantom glive – torej gobe – uživamo kar neposredno. Našemu telesu sicer zadostujejo že približno 3 miligrami ergotionina na dan, kar je količina, ki jo najdemo v približno petih šampinjonih.

Preverite tudi: Jesenski gobarski vodič z Bojanom Arzenškom

NAJNOVEJŠE