Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaGobe – najboljše živilo za upočasnitev staranja?

Gobe – najboljše živilo za upočasnitev staranja?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno veste, kako pomemben vpliv na zdravje in počutje ima prehrana, ki jo uživamo. Eden izmed najpogostejših nasvetov v zadnjih letih je, naj poskušamo uživati čim več živil, bogatih z antioksidanti. Kot je znano, sodijo v to skupino predvsem različne vrste sadja in zelenjave. Vendar pa vse kaže, da je lahko določeno živilo še učinkovitejše pri zaviranju procesa staranja, in sicer gre za različne vrste gob. Jesen je torej odličen čas, da oskrbite svoje telo s prepotrebnimi antioksidanti.

- Oglas -

Gobe

V gobah večje količine dveh zelo pomembnih antioksidantov

Raziskovalci z Univerze Penn State, ki ima sedež v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, so ugotovili, da vsebujejo gobe nadpovprečno količino dveh antioksidantov, ki sta izjemno učinkovita pri upočasnjevanju staranja, obenem pa prinašata ogromno pozitivnih vplivov na zdravje. Gre za antioksidanta ergotionin in glutation. V okviru raziskave, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Food Chemistry, so raziskovalci preučili vsebnost omenjenih antioksidantov v 13 vrstah gob.

Zakaj so antioksidanti sploh tako zelo pomembni za naš organizem?

Antioksidanti preprečujejo oksidativni stres, in sicer s tem, ko se bojujejo proti nevarnim prostim radikalom. Zaradi oksidativnega stresa pride do poškodb in destabilizacije celic, kar pospeši proces staranja telesa. Poleg tega pa ima prav oksidativni stres pomembno vlogo pri razvoju srčno-žilnih obolenj, Alzheimerjeve bolezni in različnih vrst raka. Uživanje gob tako pripomore k temu, da boste videti bolj mladostno, obenem pa boste bolj zdravi. Ergotionin lahko sicer najdemo tudi v nekaterih drugih rastlinah, vendar gre za zelo majhne količine. Rastline ga dobijo predvsem prek glivic v prsti. Vendar pa je precej bolj smiselno, da za oskrbo telesa s tem antioksidantom glive – torej gobe – uživamo kar neposredno. Našemu telesu sicer zadostujejo že približno 3 miligrami ergotionina na dan, kar je količina, ki jo najdemo v približno petih šampinjonih.

Preverite tudi: Jesenski gobarski vodič z Bojanom Arzenškom

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×