0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiNe pokrivajte straniščne školjke s papirjem, saj s tem širite bakterije

Ne pokrivajte straniščne školjke s papirjem, saj s tem širite bakterije

MORDA VAS ZANIMA

Veliko ljudi – običajno žensk – ima navado, da na tujih, predvsem javnih toaletah straniščno školjko pokrijejo z velikimi količinami toaletnega papirja, preden se nanjo usedejo. Nihče seveda ne želi sedeti direktno na površini straniščne školjke, saj je le-ta običajno umazana.

- Oglas -
Pokrivanje straniščne školjke s straniščnim papirjem

Pokrivanje straniščne školjke s straniščnim papirjem

Pokrivanje straniščne školjke s straniščnim papirjem pa naj po mnenju strokovnjakov ne bi bila prava odločitev. Raziskave so namreč pokazale, da obstaja večja nevarnost, da se okužimo z bakterijami, če straniščno školjko obložimo s toaletnim papirjem, kot če je ne. Kako je to mogoče, se boste vprašali. Stvar je v tem, da je toaletni papir tisti, ki na katerem se nabere največ bakterij. Bakterije se namreč razpršijo, ko stranišče splaknemo z vodo. Toaletni papir je narejen iz materialov, ki imajo veliko sposobnost absorbcije, kar je idealno okolje za razmnoževanje bakterij, medtem ko naj bi – verjeli ali ne – straniščne školjke bile izdelane iz materialov, ki bakterije celo odvračajo oz. preprečujejo njihovo razmnoževanje.

Dr. Philip Tierno, ki je strokovnjak za to temo, je celo izjavil, da je površina školjke čistejša od večine kuhinjskih korit. Tierno prav tako trdi, da je možnost infekcije z bakterijami na javnih straniščih izjemno majhna. Kaj lahko storimo, da bodo stranišča še čistejša in brez bakterij? Pomembno je, da pred splakovanjem zaprete pokrov stranišča, saj je po mnenju strokovnjakov to najboljše priporočilo za zaščito pred okužbami. Tako preprečite razmnoževanje bakterij. Če se ne školjko ne želite usesti, lahko nad njo čepite.

Umivanje rok

Na straniščih se stvari okoli sebe čim manj dotikajte. Redno in temeljito umivanje rok je ključ do zdravja. Roke si je treba umiti z milom in s toplo vodo. Pomembno je, da jih dobro in temeljito umijemo. Pazimo, da se potem kljuk in ostalega čim manj dotikamo.  Ste vedeli, da je ena izmed raziskav pokazala, da se v resnici največ bakterij nahaja na sušilcih za roke? V njih se bakterije namreč razmnožujejo, poleg tega pa jih sušilci s pihanjem zraka pršijo vse naokoli. Veliko bakterij je tudi na samih pipah in kljukah.

- Oglas -

Na našem planetu se nahajajo mikrobi in kot njegovi prebivalci v sebi nosimo lastne mikroskopske majhne mikrobe, ki jih ves čas izmenjujemo z okoljem in med seboj. Mikrobi so razpredeni po vsem človeškem telesu, so na koži in na sluznicah. Mikroorganizmi se nahajajo znotraj črevesja in vključujejo bakterije, glive, kvas, viruse in včasih parazite. Večina črevesnih bolezni vključuje prenos bakterij iz rok v usta zaradi fekalne kontaminacije rok, hrane in površin. Človeško kožo pokriva tudi plast bakterij in kvasovk, ki deluje kot zelo učinkovit zaščitni ščit. V osnovi je to naš imunski sistem, ki nas varuje pred »umazanimi« patogeni.

Preberite tudi: Pogoste napake na straniščni školjki in v kopalnici – jih delate tudi vi?

.

NAJNOVEJŠE