0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVegansko jajce, ki se lahko po okusu kosa s kokošjimi

Vegansko jajce, ki se lahko po okusu kosa s kokošjimi

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem desetletju so na police trgovin prišli mnogi veganski izdelki. Najdete lahko vegansko (rastlinsko) mleko, veganske hrenovke, veganski burger in še mnogo drugih veganskih izdelkov. Vegani so se znašli in pričeli tudi kuhati in peči brez jajc – so jih pač nadomestili z rastlinskimi živili. Čeprav vegani trdno stojijo za svojimi prepričanji, pa je marsikdo izmed njih pogrešal okus jajca. Sedaj pa se je našel tudi nekdo, ki je iznašel tudi vegansko jajce – in kar je še bolj presenetljivo – jajce vsebuje podobne hranilne vrednosti kot navadno kokošje jajce.

- Oglas -
Vegansko jajce V-egg-ie egg

Študenti na Univerzi v Vidmu v Italiji so leta 2017 namreč razvili izdelek z videzom in značilnostmi trdega kokošjega jajca, ki je v celoti narejen iz rastlinskih sestavin.

Prvo vegansko jajce se imenuje V-egg-ie egg in je plod ideje štirih italijanskih študentov iz mesta Videm, ki so opravljali magisterij iz znanosti o hrani in tehnologiji. Francesca Zuccolo, Greta Titton, Arianna Roi in Aurora Gobessi so registrirali 100. patent, registriran na Univerzi v Vidmu.

Vegansko jajce je nastalo z uporabo edinstvenih metod za ekstrakcijo beljakovin, iz katerih je bil ustvarjen gel, ki je bil kasneje kombiniran z rastlinskimi olji različnega porekla in brez uporabe mlečnih izdelkov ali mesnih izdelkov. Da bi dobili rumenjak, ki bi bil zdrav in okusen hkrati, so študenti naredili različne kombinacije začimb in soli. Jajce ne vsebuje holesterola ali glutena.

- Oglas -

Preden so ustvarili končni izdelek, so izvedli veliko poskusov. V projekt je bilo treba vložiti leto in pol, pojasnjuje Francesca Zuccolo: »Jajce je narejeno iz stročnic, iz katerih smo izvlekli beljakovine, rastlinska olja, gelirno sredstvo in posebno sol, ki je zaslužna tudi za okus, ki je podoben okusu kokošjega jajca. Naš cilj je bil, da se čim bolj približamo trdemu kuhanemu jajcu.” Naš izdelek bo zanimiv za živilska podjetja, ki že proizvajajo proizvode, namenjene veganskim potrošnikom. Lahko se bo prodajal v ekoloških, vegetarijanskih in veganskih trgovinah, pa tudi v vseh velikih trgovskih centrih.”

Vegani nasprotujejo uporabi in uživanju živalskih produktov, torej mlečnih in mesnih izdelkov. Zdaj imajo vegani in vegetarijanci možnost, da zaužijejo jajce, ki ponuja obilo mineralov, vitaminov in hranil, in je po vrh vsega še povsem veganski izdelek.

.

NAJNOVEJŠE