0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSkrivnosti do vedno pospravljenega in čistega doma

Skrivnosti do vedno pospravljenega in čistega doma

MORDA VAS ZANIMA

Se sprašujete, kako nekaterim uspe imeti vedno čist in pospravljen doma, vam pa kljub trudu in borbi ne uspe ohraniti reda in čistoče doma?

- Oglas -
Pospravljen dom

Čist, pospravljen in urejen dom je ključ do boljšega počutja in občutka organiziranosti. Če so stvari na svojem mestu, jih lažje in hitreje najdete, kar vodi do boljšega in hitrejšega delovanja, ko med tednom hitite obveznostim nasproti. Urejen dom vam daje tudi občutek, da imate stvari pod nadzorom, zagotov pa se v takem domu tudi veliko boljše počutite. Nasprotno vam razmetano in umazano stanovanje, v katerem se ne počutite dobro, lahko daje občutek, da vam stvari uhajajo iz rok. Ko se najbolj mudi, ne najdete stvari, ki jih iščete in zaradi pogleda na gore umazanega perila in nepospravljene kuhinje spotoma obupujete.

Ne bodite suženj stanovanja

Ne obtožujte se, če vam ne uspeva imeti pospravljenega in čistega domovanja. Hočemo – nočemo, živimo v časih, ki so precej kaotični in stresni; delamo več kot osem ur na dan, popoldne nas čakajo opravki in obveznosti in če želimo poskrbeti še za športno udejstvovanje nas in naših otrok ter poskrbeti še za marsikaj drugega, ima dan za nas premalo ur. Tisti, ki imate hiše, vas čakajo še opravila okoli nje. Kje je čas za pospravljanje? Praktično ga ni. Včasih je obstajala vsesplošna navada, da so si družine rezervirale sobote za generalno čiščenje svojega doma. Ali ni škoda zapraviti cele sobote, ki bi jo raje izkoristili za izlet? Ne izkoristimo vsake proste minute za pospravljanje stanovanja.

Pomembno je, da si v teh časih vzamemo tudi čas zase in za stvari, v katerih uživamo, sicer bomo pregoreli. Kako torej imeti urejen, čist dom in hkrati poskrbeti zase? Ključ je v sprotnem pospravljanju in dobri organizaciji. Vedeti pa morate tudi, da vaš dom nikoli ne bo izgledal kot iz kataloga, saj v njem vendar živite in normalno je, da je tu pa tam kakšna stvar, ki ni na svojem mestu. Dobra motivacija sprotnega pospravljanja je tudi misel na prost vikend. Če boste pospravljali sproti in vsak dan očistili en prostor, boste imeli vikend povsem prost, dom pa čist in urejen.

- Oglas -

2-sekundni trik

2-sekundni trik je čudovito pravilo, zaradi katerega boste postorili še kakšno stvar več. Je povsem preprosto in se glasi: če vam opravilo vzame le dve sekundi, ga opravite takoj. S tem v mislih se gibajte po svojem domu in hitro boste opravili veliko malenkosti, zaradi katerih bo dom izgledal lepši in čistejši.

Posodice za drobnarije

Priznajmo si, vsi imamo doma predal, kjer se nahaja mnogo drobnarij; od svinčnikov, sponk, listkov, elastik, ključev in ostalih drobnih predmetov. Ti predmeti se hitro razmnožujejo tudi po celem domovanju. Da bo prostor izgledal bolj pospravljen, lahko pripravite nekaj posodic, ki so namenjene temu, da vanje položite te drobnarije in stvari, ki bodo tako vsaj na enem mestu. Ko boste imeli čas, pa jih pospravite, kamor sodijo.

Čiščenje doma

Generalno čiščenje

Če boste svoj dom čistili sproti, ne boste potrebovali letnih generalnih čiščenj, kljub temu pa tovrstno čiščenje ni slaba ideja. Ko se lotite generalnega čiščenja, iz tega naredite zabaven dan, še posebno, če imate otroke. Vključite jih v pospravljanje. Pripravite si vam in družini všečno glasbo in tisti dan za kosilo naročite pico, da prihranite nekaj časa. Ob generalnem čiščenju se lotite čiščenja stvari, na katera običajno ne pomislite: stranski in notranji deli pohištva, kljuke, podboji vrat in oken, letvice, stikala, radiatorji, cevi.

Ne pozabite na kramo. Generalno čiščenje je dobro predvsem zato, ker se takrat znebimo največ krame. Lotite se prostorov, omar ali predalov, kjer imate največ krame. Česar ne potrebujete, zavrzite ali podarite v dobrodelne namene. Stare brisače in odeje lahko podarite zavetiščem. Upoštevajte pravilno ločevanje odpadkov in večje ali nevarne odpadke zavrite med kosovne oz. nevarne odpadke. S tem, ko se boste lotili čiščenja takih predelov svojega domovanja, boste ustvarili ogromno novega prostora.

Oblačila

Pri pospravljanju oblačil upoštevajte letne čase. Poleti shranite zimska oblačila bolj zadaj, poletna oblačila pa naprej. Večkrat letno preglejte oblačila, ki jih ne nosite in jih pripravite v dobrodelne namene. Tako boste sprostili prostor v omari. Vsi v družini upoštevajte, da se umazana oblačila vržejo v koš za umazano perilo in ne nanj ali poleg njega. Oblačila perite čimbolj sproti, da se vam ne naberejo kupi umazanega perila in kupi perila za likanje.

- Oglas -

Papirji

Se vam vedno znova zgodi, da iščete pomembne dokumente, za katere ne veste, kam ste jih založili? Naredite temu konec. Papirje imejte vedno urejene, v ta namen jih zlagajte v registratorje. Vse pomembne dokumente, ki jih imate doma, zberite skupaj in jih razvrstite po vrsti dokumentov. Razporedite jih v registratorje, ki jih ustrezno poimenujete. Tako boste vedno našli dokumente, ki ga iščete, papirji pa vam ne bodo ležali po celi hiši.

Pobrišite površino, ko jo uporabite

Skrivnost sprotnega pospravljanja in čiščenja je v tem, da se to lahko opravi tako hitro in neopazno, da vam skoraj ne bo vzelo časa. Navadite se, da po vsaki uporabi določene površine le-to takoj očistite. Ko pojeste, pobrišite mizo, ko si umijete zobe, pobrišite umivalnik, ko pripravite hrano, pomijte pult, sproti brišite tudi ogledalo v kopalnici.

Postelja je namenjena spanju, ne shranjevanju stvari

Izogibajte se temu, da za posteljo in pod posteljo hranite stvari. Ne le, da se tako nabirata prah in umazanija, tudi po feng-shui načelih to ni dobra ideja. Spalnico imejte minimalistično urejeno, saj je namenjena spanju. Oblačila naj ostanejo v omari in ne na postelji.

Pospravljanje oblačil

Umazana posoda naj se čisti sproti

Ne glede na to, kako se vam mudi, ko pojeste, posodo takoj pospravite. Ali jo pomijte ali pa položite v pomivalni stroj. Če res ni časa, pa jo pustite vsaj v pomivalnem koritu, da bo kuhinja vsaj na videz izgledala čistejša. Iz pomivalnega stroja zlagajte sproti, da bo v njem vedno prostor za umazano posodo.

Sproti pospravite stvari, ko jih uporabite

Če ste nekaj uporabili, po uporabi pospravite tja, kamor sodi. To je naloga, ki jo težje osvojijo predvsem naši najmlajši, zato jih tega že kmalu naučite.

Redno brisanje prahu in sesanje

Če boste redno sesali in brisali prah, vam to ne bo potrebno početi ob sobotah. Če dobro pomislite, tudi sesanje tal lahko vzame le nekaj minut. Tako se umazanija ne bo nabirala in širila.

Vključite vse člane gospodinjstva

Če živite sami, je velika verjetnost, da imate stvari pod nadzorom in stanovanje čisto. Če živite s partnerjem, otroci in hišnimi ljubljenčki, pa je pomembno, da v domu postavite jasna pravila in da v pospravljanje vključite vse, da sodelujejo vsi družinski člani. Otrokom dodelite naloge in zadolžitve, primerne glede na starost otroka, pomaga pa naj seveda tudi partner. Vsak naj pospravlja za seboj. Otrokom predstavite pospravljanje in čiščenje kot nujno potrebno opravilo, a na zabaven način. Ne pozabite jih pohvaliti. Če otrokom že zgodaj dodelimo opravila in odgovornosti, bodo prej osvojili delovne navade.

Pomembna je optimizacija dela in sprotno čiščenje in pospravljanje to vsekakor je. Pomembno je, da sta čisti kuhinja in kopalnica, zato ju dnevno ohranjajte čisti, kolikor se da. Ko vam bodo določena sprotna opravila prešla v navado, pospravljanja ne boste več jemali kot nujo. Če bo vaš dom čist in urejen, boste imeli vedno več časa in manjši občutek preobremenjenosti.

Preberite tudi: Drobni triki, da bo vaše stanovanje vedno pospravljeno

.

NAJNOVEJŠE