0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija5 nasvetov za podaljševanje roka trajanja banan

5 nasvetov za podaljševanje roka trajanja banan

MORDA VAS ZANIMA

Ste kupili večjo količino banan, ker ste mislili, da jih boste lahko pravočasno pojedli, vendar se je izkazalo, da vam to v resnici ne bo uspelo? Obstaja kar nekaj načinov za upočasnjevanje dozorevanja oziroma rjavenja banan po tem, ko so bile te şe obrane. Tako lahko nekoliko podaljšate njihov rok uporabnosti oziroma preprečite, da se prehitro zmehčajo ter postanejo rjave in zdrizaste. Seveda pa je ena moşnost tudi ta, da poiščete recept, ki omogoča, da naenkrat porabite večjo količino banan. Odlična izbira je na primer bananin kruh.

- Oglas -

1. Å op banan obesite na stojalo

Banane se običajno prodajajo oziroma kupujejo v Å¡opih. Ko prinesete Å¡op banan domov, ga je priporočljivo čim prej obesiti na stojalo oziroma podoben pripravek. S tem namreč preprečite, da bi postale banane prehitro neuÅŸitne. Se spraÅ¡ujete, kaj se skriva v ozadju tega trika? Gre za nasvet, za katerega obstaja povsem logična znanstvena utemeljitev. Ko banane oberejo, se začne iz pecljev postopoma sproščati etilen – plin, ki pospeÅ¡uje njihovo dozorevanje. Če so banane stisnjene druga ob drugo, so učinki etilena precej bolj izraziti. Po drugi strani pa bo etilen deloval počasneje, če bo med posameznimi bananami nekaj razmika.

2. Okoli pecljev ovijte plastično folijo

Tudi pri tem triku gre v osnovi za upočasnjevanje učinkov etilena. Kot omenjeno, je to plin, ki se pospeÅ¡eno sprošča iz bananinih pecljev. Če boste te peclje ovili v košček plastične folije, bo torej trajalo nekoliko dlje, da banane povsem dozorijo. Namesto plastične lahko uporabite tudi aluminijasto folijo. Morda ste sicer v trgovini ÅŸe opazili, da so Å¡opi banan pri pecljih oviti v posebno folijo. A četudi je folija ÅŸe nameščena, je v primeru, da se odločite za to metodo, bolje, da Å¡op najprej ločite, nato pa v folijo zavijete vsak pecelj posebej.

Kako shraniti banane

3. Banane prestavite v hladilnik

Pogosto sliÅ¡imo, da banan ni najbolj primerno shranjevati v hladilniku. Čeprav gre za nasvet, ki ga je običajno dobro upoÅ¡tevati, to ne drÅŸi nujno takrat, ko opazite, da so banane ÅŸe skorajda popolnoma zrele – in da vam jih verjetno ne bo uspelo porabiti pravočasno. V takÅ¡nih trenutkih je lahko hladilnik vsekakor zelo koristen, saj lahko z njegovo pomočjo praviloma vsaj za nekaj dni podaljÅ¡ate rok uporabnosti banan.

- Oglas -

4. Zrele banane zamrznite za poznejšo uporabo

Å e dlje kot v hladilniku pa bodo banane seveda počakale v zamrzovalniku. Če se odločite za zamrzovanje, morate banane najprej olupiti. Nato lahko zamrznete cele, po ÅŸelji pa jih lahko Å¡e pred tem nareÅŸete na koščke oziroma kolobarje poljubnih velikosti. Zamrznjene banane lahko nato uporabite v najrazličnejÅ¡ih receptih. Zelo preprosta, hkrati pa zelo okusna moÅŸnost je bananin sladoled, ki velja obenem za nadpovprečno zdravo sladico. Vse, kar morate storiti, je, da v kuhinjskem meÅ¡alniku zmeÅ¡ate zamrznjene koščke banan. Tako dobite teksturo, ki je presenetljivo podobna »pravemu« sladoledu. Po ÅŸelji pa lahko nato primeÅ¡ate Å¡e različne dodatke.

5. Ob nakupu razmislite, kako zrele banane potrebujete

Zadnji nasvet sicer ni neposredno povezan z upočasnjevanjem procesa dozorevanja banan, vendar vam lahko pomaga pri tem, da se vam s tovrstnimi teşavami v prihodnje sploh ne bo treba ukvarjati. Ko kupujete banane, poskušajte karseda realno oceniti, kako hitro jih boste porabili. Običajno je najbolje, da kombinirate banane, ki so şe pripravljene na zauşitje, in takšne, ki so še malce zelene. Tako se vam ne bo zgodilo, da bi vse banane dozorele hkrati.

Preberite še: Banane – zdrav energijski prigrizek s kalijem

NAJNOVEJÅ E