Ste kupili veÄjo koliÄino banan, ker ste mislili, da jih boste lahko pravoÄasno pojedli, vendar se je izkazalo, da vam to v resnici ne bo uspelo? Obstaja kar nekaj naÄinov za upoÄasnjevanje dozorevanja oziroma rjavenja banan po tem, ko so bile te ÅŸe obrane. Tako lahko nekoliko podaljÅ¡ate njihov rok uporabnosti oziroma prepreÄite, da se prehitro zmehÄajo ter postanejo rjave in zdrizaste. Seveda pa je ena moÅŸnost tudi ta, da poiÅ¡Äete recept, ki omogoÄa, da naenkrat porabite veÄjo koliÄino banan. OdliÄna izbira je na primer bananin kruh.
1. Å op banan obesite na stojalo
Banane se obiÄajno prodajajo oziroma kupujejo v Å¡opih. Ko prinesete Å¡op banan domov, ga je priporoÄljivo Äim prej obesiti na stojalo oziroma podoben pripravek. S tem namreÄ prepreÄite, da bi postale banane prehitro neuÅŸitne. Se spraÅ¡ujete, kaj se skriva v ozadju tega trika? Gre za nasvet, za katerega obstaja povsem logiÄna znanstvena utemeljitev. Ko banane oberejo, se zaÄne iz pecljev postopoma sproÅ¡Äati etilen â plin, ki pospeÅ¡uje njihovo dozorevanje. Äe so banane stisnjene druga ob drugo, so uÄinki etilena precej bolj izraziti. Po drugi strani pa bo etilen deloval poÄasneje, Äe bo med posameznimi bananami nekaj razmika.
2. Okoli pecljev ovijte plastiÄno folijo
Tudi pri tem triku gre v osnovi za upoÄasnjevanje uÄinkov etilena. Kot omenjeno, je to plin, ki se pospeÅ¡eno sproÅ¡Äa iz bananinih pecljev. Äe boste te peclje ovili v koÅ¡Äek plastiÄne folije, bo torej trajalo nekoliko dlje, da banane povsem dozorijo. Namesto plastiÄne lahko uporabite tudi aluminijasto folijo. Morda ste sicer v trgovini ÅŸe opazili, da so Å¡opi banan pri pecljih oviti v posebno folijo. A Äetudi je folija ÅŸe nameÅ¡Äena, je v primeru, da se odloÄite za to metodo, bolje, da Å¡op najprej loÄite, nato pa v folijo zavijete vsak pecelj posebej.
3. Banane prestavite v hladilnik
Pogosto sliÅ¡imo, da banan ni najbolj primerno shranjevati v hladilniku. Äeprav gre za nasvet, ki ga je obiÄajno dobro upoÅ¡tevati, to ne drÅŸi nujno takrat, ko opazite, da so banane ÅŸe skorajda popolnoma zrele â in da vam jih verjetno ne bo uspelo porabiti pravoÄasno. V takÅ¡nih trenutkih je lahko hladilnik vsekakor zelo koristen, saj lahko z njegovo pomoÄjo praviloma vsaj za nekaj dni podaljÅ¡ate rok uporabnosti banan.
4. Zrele banane zamrznite za poznejšo uporabo
Å e dlje kot v hladilniku pa bodo banane seveda poÄakale v zamrzovalniku. Äe se odloÄite za zamrzovanje, morate banane najprej olupiti. Nato lahko zamrznete cele, po ÅŸelji pa jih lahko Å¡e pred tem nareÅŸete na koÅ¡Äke oziroma kolobarje poljubnih velikosti. Zamrznjene banane lahko nato uporabite v najrazliÄnejÅ¡ih receptih. Zelo preprosta, hkrati pa zelo okusna moÅŸnost je bananin sladoled, ki velja obenem za nadpovpreÄno zdravo sladico. Vse, kar morate storiti, je, da v kuhinjskem meÅ¡alniku zmeÅ¡ate zamrznjene koÅ¡Äke banan. Tako dobite teksturo, ki je presenetljivo podobna »pravemu« sladoledu. Po ÅŸelji pa lahko nato primeÅ¡ate Å¡e razliÄne dodatke.
5. Ob nakupu razmislite, kako zrele banane potrebujete
Zadnji nasvet sicer ni neposredno povezan z upoÄasnjevanjem procesa dozorevanja banan, vendar vam lahko pomaga pri tem, da se vam s tovrstnimi teÅŸavami v prihodnje sploh ne bo treba ukvarjati. Ko kupujete banane, poskuÅ¡ajte karseda realno oceniti, kako hitro jih boste porabili. ObiÄajno je najbolje, da kombinirate banane, ki so ÅŸe pripravljene na zauÅŸitje, in takÅ¡ne, ki so Å¡e malce zelene. Tako se vam ne bo zgodilo, da bi vse banane dozorele hkrati.
Preberite Å¡e: Banane â zdrav energijski prigrizek s kalijem