Dom & energija5 nasvetov za podaljševanje roka trajanja banan

5 nasvetov za podaljševanje roka trajanja banan

MORDA VAS ZANIMA

Ste kupili večjo količino banan, ker ste mislili, da jih boste lahko pravočasno pojedli, vendar se je izkazalo, da vam to v resnici ne bo uspelo? Obstaja kar nekaj načinov za upočasnjevanje dozorevanja oziroma rjavenja banan po tem, ko so bile te že obrane. Tako lahko nekoliko podaljšate njihov rok uporabnosti oziroma preprečite, da se prehitro zmehčajo ter postanejo rjave in zdrizaste. Seveda pa je ena možnost tudi ta, da poiščete recept, ki omogoča, da naenkrat porabite večjo količino banan. Odlična izbira je na primer bananin kruh.

1. Šop banan obesite na stojalo

- Oglas -

Banane se običajno prodajajo oziroma kupujejo v šopih. Ko prinesete šop banan domov, ga je priporočljivo čim prej obesiti na stojalo oziroma podoben pripravek. S tem namreč preprečite, da bi postale banane prehitro neužitne. Se sprašujete, kaj se skriva v ozadju tega trika? Gre za nasvet, za katerega obstaja povsem logična znanstvena utemeljitev. Ko banane oberejo, se začne iz pecljev postopoma sproščati etilen – plin, ki pospešuje njihovo dozorevanje. Če so banane stisnjene druga ob drugo, so učinki etilena precej bolj izraziti. Po drugi strani pa bo etilen deloval počasneje, če bo med posameznimi bananami nekaj razmika.

2. Okoli pecljev ovijte plastično folijo

Tudi pri tem triku gre v osnovi za upočasnjevanje učinkov etilena. Kot omenjeno, je to plin, ki se pospešeno sprošča iz bananinih pecljev. Če boste te peclje ovili v košček plastične folije, bo torej trajalo nekoliko dlje, da banane povsem dozorijo. Namesto plastične lahko uporabite tudi aluminijasto folijo. Morda ste sicer v trgovini že opazili, da so šopi banan pri pecljih oviti v posebno folijo. A četudi je folija že nameščena, je v primeru, da se odločite za to metodo, bolje, da šop najprej ločite, nato pa v folijo zavijete vsak pecelj posebej.

Kako shraniti banane

3. Banane prestavite v hladilnik

Pogosto slišimo, da banan ni najbolj primerno shranjevati v hladilniku. Čeprav gre za nasvet, ki ga je običajno dobro upoštevati, to ne drži nujno takrat, ko opazite, da so banane že skorajda popolnoma zrele – in da vam jih verjetno ne bo uspelo porabiti pravočasno. V takšnih trenutkih je lahko hladilnik vsekakor zelo koristen, saj lahko z njegovo pomočjo praviloma vsaj za nekaj dni podaljšate rok uporabnosti banan.

4. Zrele banane zamrznite za poznejšo uporabo

Še dlje kot v hladilniku pa bodo banane seveda počakale v zamrzovalniku. Če se odločite za zamrzovanje, morate banane najprej olupiti. Nato lahko zamrznete cele, po želji pa jih lahko še pred tem narežete na koščke oziroma kolobarje poljubnih velikosti. Zamrznjene banane lahko nato uporabite v najrazličnejših receptih. Zelo preprosta, hkrati pa zelo okusna možnost je bananin sladoled, ki velja obenem za nadpovprečno zdravo sladico. Vse, kar morate storiti, je, da v kuhinjskem mešalniku zmešate zamrznjene koščke banan. Tako dobite teksturo, ki je presenetljivo podobna »pravemu« sladoledu. Po želji pa lahko nato primešate še različne dodatke.

5. Ob nakupu razmislite, kako zrele banane potrebujete

- Oglas -

Zadnji nasvet sicer ni neposredno povezan z upočasnjevanjem procesa dozorevanja banan, vendar vam lahko pomaga pri tem, da se vam s tovrstnimi težavami v prihodnje sploh ne bo treba ukvarjati. Ko kupujete banane, poskušajte karseda realno oceniti, kako hitro jih boste porabili. Običajno je najbolje, da kombinirate banane, ki so že pripravljene na zaužitje, in takšne, ki so še malce zelene. Tako se vam ne bo zgodilo, da bi vse banane dozorele hkrati.

Preberite še: Banane – zdrav energijski prigrizek s kalijem

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×