Osebna rastPočasnejši tempo – hitra pot do srečnejšega življenja

Počasnejši tempo – hitra pot do srečnejšega življenja

MORDA VAS ZANIMA

»Živeti počasneje« je načelo, ki se sliši odlično – toda ali je resnično uresničljivo? Hiter vsakodnevni tempo nam pogosto preprečuje, da bi se resnično ustavili in se naužili življenja v vseh njegovih odtenkih. Morda se vam sicer zdi, da si resnično ne morete privoščiti malce počasnejšega tempa, toda s pametnim pristopom si lahko izborite nekaj dragocenega časa in ga porabite za tisto, kar imate resnično radi. Ali pa preprosto za to, da ste – da dihate s polnimi pljuči in vsrkavate svet okoli sebe z vsemi čutili.

1. Razmislite, kaj je tisto, kar vas resnično veseli

- Oglas -

Številni ljudje težko upočasnijo svoj tempo, saj imajo občutek, da niti ne bi vedeli, kaj početi s sabo, če ne bi ves čas hiteli. Če boste našli aktivnosti, v katerih resnično uživate, si boste lažje izborili čas zase, saj bo motivacija za to precej večja. Razmislite, katere so tiste dejavnosti, v katerih se lahko povsem izgubite. Kdaj ste imeli nazadnje občutek, da je čas povsem nepomemben, saj ste bili popolnoma zatopljeni v tisto, kar ste počeli? Tovrstne aktivnosti so vse prej kot izguba časa – tudi če gre za aktivnosti, ki jih družba ne dojema kot posebej koristne. Pomagajo vam namreč pri tem, da se znate veseliti življenja, saj v vas ohranjajo kanček otroške vedoželjnosti in radoživosti.

2. Pridobite čas z združevanjem podobnih obveznosti

Če vam pogosto zmanjkuje časa, zato si ne upate niti pomisliti na to, da bi upočasnili tempo, je smiselno, da se vprašate, ali čas, ki ga imate na voljo za različne obveznosti, resnično porabljate optimalno. Pogosto namreč zapravimo precej časa s preskakovanjem od ene aktivnosti k drugi. Tako je precej pametneje, da podobne obveznosti združite v malce večji sklop – če je to seveda mogoče. Priprave bodo zahtevale precej manj časa, saj vam ne bo treba nenehno začenjati znova.

3. Odpovejte se perfekcionizmu, ki vam krade čas in energijo

Katera so tista področja, na katerih želite resnično blesteti, in kje se lahko zadovoljite s solidnimi dosežki? Če se zavedate koristi nekoliko bolj umirjenega življenja, je to eno ključnih vprašanj, ki si jih morate zastaviti. Osebe, ki so nagnjene k perfekcionizmu, pogosto zapravljajo čas za podobnosti, ki jih na koncu ne opazi nihče drug. To lahko seveda privede do izgorelosti, obenem pa lahko pri tem zanemarite tisto, kar je resnično pomembno. Perfekcionizem je namreč pogosto tesno povezan z neselektivnostjo.

4. Uskladite svoje življenje z letnimi časi

Prisluhnite svojemu telesu. V določenih obdobjih leta vam nekoliko hitrejši tempo morda povsem ustreza, nato pa pride čas, ko morate zmanjšati hitrost, saj se vam zdi, da zaradi nenehnega hitenja tisto, kar je zares pomembno, polzi mimo vas. Pogosto so te spremembe povezane z letnimi časi. Počasnejši tempo je za večino še posebej koristen v jesenskih in zimskih mesecih. Če ste to opazili tudi pri sebi, je smiselno, da si za to obdobje prihranite vsaj nekaj dni dopusta, saj vam bodo prišli zagotovo zelo prav.

5. Naučite se oceniti, kdaj potrebujete pomoč

- Oglas -

Občutek, da se ne morete ustaviti niti za hip, je pogosto povezan z nezmožnostjo prositi za pomoč. Če je tempo, s katerim drvite skozi dneve, tako hiter, da se skorajda ne dohajate več, je skrajni čas, da razmislite, ali je resnično nujno, da vse postorite sami. Ali morda obstajajo naloge, ki bi jih lahko brez večjih težav prevzeli drugi? Podobno kot pri perfekcionizmu je tudi tu nujno, da se naučite selekcionirati oziroma hierahizirati obveznosti. Ne le da boste sicer zamudili življenje, ampak lahko nezmožnost ločevanja opravil na nujna in nenujna privede do precej hude izgorelosti.

NAJNOVEJŠE